Nordmenn vil ha grovere brød
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.

Tallene viser at fiber er den viktigste grunnen til at grove brød og kornprodukter oppleves som sunne. Over halvparten av oss (54 %) sier at grovhet er det viktigste når vi velger brød, tett fulgt av smak (57 %). En tredjedel (32 %) legger særlig vekt på fiberinnhold, og nesten en fjerdedel (24 %) sier at de hadde spist mer brød om brødene de finner i butikk hadde mer fullkorn og var grovere.
– At stadig flere er opptatt av å spise grovt, er gode nyheter for helsa vår. For vi vet at det å ha et kosthold med mye grove kornprodukter er bra for kroppen. Det er kilde til flere viktige næringsstoffer som fiber, B-vitaminer og jern, og forbundet med god helse, sier Eilin Lundekvam By, senior ernæringsrådgiver i Matprat.
Overskudd og tarmhelse motiverer
Også motivasjonen bak kostholdsvalg peker i retning av brød og kornprodukter: Nesten halvparten (46 %) sier at bedre fordøyelse og tarmhelse er viktig, og hele seks av ti (62 %) trekker frem mer overskudd som en motivasjon til å spise sunt. Kvinner er mer opptatt av dette enn menn – 66 % av kvinnene motiveres av mer overskudd, mot 51 % av mennene.
– I grovbrød får du energi pakket sammen med fiber, noe som gjør at du holder du deg mett lenger og får mer stabil energi. Altså ganske smart hverdagsmat om du er opptatt av å få mer overskudd, og i tillegg er det jo enkelt og godt, sier ernæringsrådgiveren.
Overskudd og fordøyelse/tarmhelse er viktig for mange når de velger mat, som kan være en av grunnene til at folk vil ha grovbrød og opplever det som sunt. Grovbrød er en god fiberkilde, som er bra for fordøyelsen, og bidrar til et mer stabilt blodsukker.
Hun peker på at grovbrød også treffer en sterk trend i sosiale medier:
– «Fibermaxing», prebiotika og tips for bedre tarmhelse er noe mange snakker om nå. Og her treffer grovbrødet bra. Det er fiberrikt, gir næring til de gode tarmbakteriene og bidrar til at fordøyelsen fungerer som den skal.
Supermat i hverdagen
By mener at grovbrød har kvaliteter som gjør det til ekte «supermat» i hverdagen.
– Mange er opptatt av hva de kan gjøre for å optimalisere helsa si, og det er et hav av dietter med strenge regler og dyre kosttilskudd som lover mye uten solid belegg. Jeg vil heller anbefale et enklere og effektivt grep: spis flere skiver grovbrød hver dag. Lett å få til, smaker godt – og her har vi faktisk solid forskning som viser at mye grovt er bra for kroppen, avslutter By.
*Tallene er hentet fra Matprats kostholdsundersøkelse 2025, Opplysningskontoret for brød og korns brødvaneundersøkelse 2025 og Matprats “Råvarestatus for brød” (august 2025), som alle er gjennomført av Opinion.
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundKommunikasjonssjefMatprat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noBilder




Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom