Kraftkar vant Lokalmatvalget
Over 40 000 stemmer er talt opp og resultatet i Lokalmatvalget er klart: Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost i Møre og Romsdal er kåret til Folkets matskatt! Blant ti på topp, er hele tre godbiter fra Vestfold.

MENY sparket i gang Lokalmatvalget i perioden 19. august til 8 september. 82 smakfulle kandidater, fra landets beste lokalmatprodusenter, gikk til valg. Nå er de totalt 40 100 stemmene talt opp – og seieren et faktum.
- Det er ikke bare i stortingsvalget det er drama. I Lokalmatvalget var det også kniving om stemmene. Andebryst fra Gårdsand og Inderøysodd fra Inderøy Slakteri meldte seg tidlig på som favoritter, men ble mot slutten utfordret av en tidligere verdensmester, sier Jørgen Normann-Larsen, markedsdirektør i MENY.
Krafttak for Kraftkar
Kraftkar lå lenge bak i feltet, men en bråmobilisering ga resultater. Blåmuggosten har mange tilhengere og en lang merittliste, blant annet som verdensmester i ost i 2016 (World Cheese Awards). Osten har også sanket flere medaljer i NM i ost og NM i Gardsost.
-Tusen takk til alle som stemte på oss. Vi er kjempestolte, sier Kristin Waagen, daglig leder i Tingvollost.
Lokalmat engasjerer
Tusenvis av stemmer ble avgitt, og kandidater innen kjøtt, grønnsaker, ost og meieri var alle innom toppsjiktet underveis.
- Det er både gøy og viktig å se at lokalmat inspirerer. Vi ønsker å øke kunnskapen om lokalmat blant folk flest, for igjen å bidra til at enda flere putter matskatter i handlekurvene sine, sier Normann-Larsen.
Totalt har MENY over 5000 matskatter i sortiment fra 450 leverandører. MENY ønsker å bidra til regjeringens mål om 25 milliarder kroner i omsetning på lokalmat innen 2035, noe som er en dobling fra i dag.
Topp-ti plasseringene i Lokalmatvalget
Navn |
Produsent |
Kraftkar Blåmugg |
Tingvollost, Møre og Romsdal |
Inderøysodd |
Inderøy Slakteri, Trøndelag |
Dovre Brie |
Dovre Ysteri, Innlandet |
Pastinakk i Biter |
Brødrene Freberg, Nøtterøy, Vestfold |
Andebryst |
Gårdsand, Revetal, Vestfold |
Perlepoteter |
Bjertnæs & Hoel, Nøtterøy, Vestfold |
Slegge Pizza |
Ask Spekehus, Jevnaker, Akershus |
Margaret Sprudlande |
Balholm, Balestrand, Vestland |
Leverpostei |
Metervare, Oslo |
Bufar Vellagret |
Valdresmeieriet, Innlandet |
Fakta om Kraftkar
- Kraftkar er en vellagret blåmuggost med en kremaktig og litt kornete konsistens.
- Osten lages av fersk kumelk tilsatt ekstra fløte. Den sødmeaktige karakteren dette gir, gir osten et viktig særpreg.
- Modningstid: 6 måneder
- Navnet Kraftkar er knyttet til mytene om drengen Tore Nordbø og hans overnaturlige styrke. Han var så stor at han måtte gå sidelengs inn gjennom dørene til folk.
- Kåret til verdens beste ost i World Cheese Awards i 2016
Bilder


Om oss
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 186 butikker og en omsetning på nær 21 milliarder kroner i 2024. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. .
MENY har stort utvalg, masse ferskvarer, flere løsvektdisker, diverse måltidsløsninger, eget bakeri, tusenvis av lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Mer enn 9 300 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Tøff kamp om trainee-plassene27.8.2025 17:20:31 CEST | Pressemelding
Konkurransen har vært hard om å bli en av 20 deltakere i årets traineeprogram. – Det er svært gledelig at så mange av våre talenter i MENY har ambisjoner om å bli ledere hos oss, sier HR-direktør Line Beate Jebsen.
7500 har allerede stemt i lokalmatvalget20.8.2025 10:37:23 CEST | Pressemelding
Det er ikke bare politikerne som er på valg. Det er også norske matskatter. Allerede etter én dag er 7500 stemmer avgitt. Andebryst fra Gårdsand i Vestfold og Inderøysodd fra Inderøy slakteri kniver foreløpig om topplasseringen. MENY håper på gastronomisk høy valgdeltakelse.
Tydelig trend mot renere råvarer og lokal smak3.7.2025 13:49:03 CEST | Pressemelding
Halvårstallene til MENY viser stor vekst i både lokalmat og ferskvarer i løsvekt. – Vi opplever at trenden mot rene råvarer og norske kvalitetsprodukter forsterker seg. Stadig flere går for ærlige og ekte produkter, sier kategoridirektør Einar Gundersen i MENY.
Her er finalistene i Norges største lokalmatpris23.6.2025 11:29:59 CEST | Pressemelding
Bringebær dyppet i sjokolade, en tradisjonell og ren påleggsserie, meieriprodukter på Jerseymelk, alkoholfrie plommedrikker, mer meieriprodukter på geitemelk og bærmottak for mer ville, norske bær. Seks lokalmatprodusenter er finalister i MENYs Matskattstipend 2025 og konkurrerer om 600 000 kroner.
MENY tar markedsandeler19.3.2025 09:05:00 CET | Pressemelding
MENY har 0,2 prosentpoeng vekst i markedsandel i 2025. Dermed har kjeden utlignet tilbakegangen fra 2024. – I år, som i fjor, har vi vekst i kunder, løsvektdiskene og ferskvarer. Folk etterspør utvalg, kvalitet og en god handleopplevelse. Vi investerer mer enn noen gang i butikkporteføljen vår, sier viseadministrerende direktør Geir Hov i MENY
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom