Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Tidligere toppleder skal undervise i matinnovasjon på NMBU

Del

Etter en lang og spennende karriere i næringslivet, har Knut Ellekjær valgt å bytte ut styrerom med forelesningssal. Nå skal han undervise i kurset "Produktutvikling av mat" ved NMBU, og han har store ambisjoner for studentene og hva de kan bidra med i norsk matindustri.

Knut Ellekjær
Knut Ellekjær Tonje Lindrup Robertsen / NMBU

Knut Ellekjær har jobbet i matindustrien i over 40 år. Han har vært innom alt fra kjøttprodukter og godteri til ketchup og laks. Rollene har variert fra prosjektleder og produktutvikler til innovasjonsdirektør og fabrikksjef – senest var han toppleder i oppdrettsselskapet Cermaq.

– Jeg har lansert mange produkter, noen vellykkede og noen ikke. Det viktigste er å lære av feilene. Nå gleder jeg meg til å møte studentene og dele erfaringene mine – og ikke minst til gode diskusjoner og at jeg kan lære noe av dem også, sier Ellekjær.

Han begynte selv karriereløpet på Ås, med en master i matteknologi på 1980-tallet.

– Det å være tilbake her nå, er litt "circle of life". Jeg vil gi noe tilbake til de studentene som snart skal ut i arbeidslivet. Jeg tror det blir veldig spennende og gleder meg til å gjøre noe jeg aldri har gjort før. Hvis man føler at man er ferdig utlært, så er man egentlig ferdig. Sånn er det med produktutvikling også, sier han.

OBS - kurset er åpent også for eksterne deltagere. Du kan søke opptak til emnet uten å tilhøre et studieprogram ved NMBU, søknadsfrist er 1. september 2025. Les mer om hvordan du kan studere enkeltemner her, eller i faktaboks nederst i saken.

Kreativt og strategisk

Kurset Produktutvikling av mat gir studentene innsikt i hvordan nye matprodukter blir til – fra idé til lansering. Det handler om mer enn smak og råvarer. Studentene skal lære hvordan man jobber tverrfaglig med markedsføring, økonomi, forbrukerinnsikt og strategi.

– Produktutvikling er noen av de mest spennende jobbene i matindustrien. Du må forstå hele verdikjeden og samarbeide med mange ulike fagmiljøer. Det er både kreativt og strategisk, sier Ellekjær.

Kurset er bygget opp rundt en større prosjektoppgave. Studentene jobber i grupper og skal utvikle et konsept for et nytt matprodukt. De må analysere markedet, vurdere trender, og planlegge hele utviklingsprosessen.

– Dette er ikke et kurs der du står på lab eller lager mat. Det lærer du i andre kurs på NMBU. Her handler det om å forstå prosessen og hvordan man organiserer arbeidet i en bedrift, sier han.

Ellekjær forteller at produktutvikling handler om mer enn å finne opp spennende, nye matprodukter.

– For mange bedrifter er dette forretningskritisk. De er avhengige av god aktivitet på produktutvikling for å skape vekst og å overleve som selskap – det handler om å sikre arbeidsplasser og matberedskap.

Studentene i sentrum

Gjennom kurset vil studentene få direkte kontakt med industrien. Gjesteforelesere fra ulike deler av matbransjen skal bidra med innsikt i alt fra emballasje og sensorikk til merkevarebygging, teknologiledelse og ernæring.

– Vi får inn flinke folk fra næringslivet som jobber med dette hver dag. Det vil gi studentene et realistisk bilde av hva som kreves, sier Ellekjær.

I løpet av kurset skal studentene jobbe med en større prosjektoppgave som går over flere uker, i grupper på tre til fire studenter. Sammen skal de jobbe fram konseptideer og beskrive hele prosessen fram til lansering av det nye produktet.

Prosjektoppgavene tar utgangspunkt i reelle utfordringer. Det kan være alt fra bærekraftige pizzakonsepter til mat for eldre eller løsninger for singelhusholdninger.

– Vi ser på trender og kategorier som ultraprosessert mat, matkasser og mat i farta. Studentene kan bruke det de har lært fra flere ulike fagområder på NMBU – og se hvordan det henger sammen i praksis.

– Vi favner bredt. Dette er noe av det morsomste man kan holde på med, smiler Ellekjær.  

En jobb med mening

Matindustrien er Norges største fastlandsindustri, og sysselsetter rundt 100 000 mennesker her i landet. Den er viktig for både beredskap og verdiskaping.

– Hvis du er opptatt av matglede, forbrukertrender og bærekraft, så er dette kurset for deg. Det gir deg innsikt i hvordan du kan være med å forme fremtidens matprodukter, og kompetanse til å jobbe med noe som er veldig viktig for bedriftene – uansett størrelse og skala på produksjonen.

Han håper på 40–50 studenter fra ulike fagmiljøer.

– Her kan du få bruke alt du har lært. Det handler om smak, kvalitet, matsikkerhet, produksjon, markedsføring og strategi. Det er en utrolig spennende jobb – og viktig kunnskap for alle som vil jobbe med mat, sier Ellekjær.

Faktaboks

  • Knut Ellekjær tar over ansvaret for emnet MVI385 Produktutvikling av mat ved NMBU fra og med høsten 2025
  • Ellekjær kommer fra stillingen som konserndirektør i Cermaq og har over 40 års erfaring fra næringsmiddelindustrien, i bedrifter som Orkla, Stabburet og Sætre
  • MVI385 gir 10 studiepoeng og er åpent for masterstudenter ved NMBU med relevant bachelorgrad som oppfyller realfagskravet og eksterne deltagere med relevant bachelorgrad. Det er fordelaktig med kunnskap innen næringsmiddelteknologi. Fortrinnsrett for studenter fra Master i Mat, teknologi og helse
  • Frist for å søke på emnet for eksterne er 1. september

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Knut Ellekjær i Matpiloten på NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Knut Ellekjær i Matpiloten på NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Tonje Lindrup Robertsen NMBU
Last ned bilde
Studenter ved NMBU i samtale innendørs (obs - illustrasjonsfoto, ikke de samme studentene som tar det omtalte kurset)
Studenter ved NMBU i samtale innendørs (obs - illustrasjonsfoto, ikke de samme studentene som tar det omtalte kurset)
Tonje Halvorsen Walde – NMBU NMBU
Last ned bilde
Studenter ved NMBU i samtale på campus (obs - illustrasjonsfoto, ikke de samme studentene som tar det omtalte kurset)
Studenter ved NMBU i samtale på campus (obs - illustrasjonsfoto, ikke de samme studentene som tar det omtalte kurset)
Tonje Halvorsen Walde – NMBU NMBU
Last ned bilde

Lenker

Om oss

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye