Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO

Slik kan Norge produsere dobbelt så mye frukt og grønt

Del

Norge kan produsere dobbelt så mye frukt og grønt som i dag. Og visste du at norske tomatdyrkere er best i verden?

En mann står smilende foran et bord med norske bær ved en havn.
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i NIBIO, frister med både norske bær og viktig kunnskap. Foto: Ragnar Våga Pedersen

av Georg Mathisen

Du bør spise mer frukt og grønt. Helst åtte porsjoner hver dag, sier de nye kostrådene fra Helsedirektoratet. – Og det vi spiser, må være mest mulig norsk, sier forskningssjef Inger Martinussen i NIBIO.

Kan økes – ingen tvil

Hun har forsket på om det er mulig å øke produksjonen av frukt og grønnsaker i Norge. Martinussen er ikke det minste i tvil:

– Ja, det kan vi! Vi kan doble produksjonen av norsk frukt og grønt, fastslår hun. I en ny publikasjon som hun presenterte på Arendalsuka, viser hun hvordan.

Det trengs. I dag er det mye frukt og grønt som importeres. Forskjellene er store:

– Bare 23 prosent av eplene som vi konsumerer, er norske. Agurk, derimot, er en suksesshistorie. Der er vi oppe i 78 prosent norsk. Poteter er størst i volum og størst i andel med en norskandel på 87 prosent, forteller Martinussen.

Verdens beste tomatdyrker

Forskerne på NIBIO har sett på arealene og hvor forskjellige grønnsaker kan dyrkes. For eksempel kan 45 prosent av all den fulldyrkede jorden i Norge brukes til gulrot.

– Det blir fryktelig mye gulrot, slår hun fast.

For ikke å snakke om tomater. Norske tomatdyrkere er verdens beste.

– Det er de som klarer å dyrke mest tomat per arealenhet. Dessuten jobbes det masse for å gjøre produksjonen mer bærekraftig. Gartneriene har innført forskjellige klimatiltak. Undersøkelser viser en nedgang i utslipp per kilo tomat på 45 prosent, forteller Inger Martinussen.

Tomatdyrkerne kan utnytte spillvarme, næringsrikt avfall og CO₂ fra andre næringer.

Ett eple ekstra i uken

Tilbake til eplene. Der har utviklingen gått i feil retning. Det norske forbruket har gått ned fra 13 til 8,8 kilo per person mellom 2008 og 2024. Forskerne har løsninger der, også, men det er du som skal spise eplene, som bestemmer:

– Det jobbes med nye sorter, men forbrukeren bestemmer veldig mye. Folk liker faste, sprø, smakfulle eplesorter, sier Martinussen.

Nå kan du dessuten spise norske epler hele året. Ny teknologi for å lagre eplene – Smartfresh – gjør at de holder mye lenger på den gode kvaliteten. Dermed kan produksjonen og salget av norske epler økes kraftig.

– Hvis alle i Norge spiser ett eple mer i uken, utgjør det 28,7 millioner kilo. Det er mer enn vi produserer i dag, sier Martinussen og utfordrer alle til å gjøre nettopp det: Spis et ekstra eple i uken.

Kunnskap og marked

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen fastslår at målet til NIBIO er å utvikle kunnskapen og teknologien.

– Det kan være alt fra selve sortsutviklingen til veksthusteknologi. Oppgaven vår er å være med og få frem kunnskap og nye metoder sånn at det er mulig å få til den doblingen eller mer. Når vi er best på å produsere tomater, er det ikke fordi det er naturgitt. Det er fordi vi har brukt kunnskap og teknologi, sier han.

Skal doblingen bli noe av, så trengs det likevel mer enn kunnskapen til forskerne.

– Du må ha en verdikjede som henger sammen, sier Kristensen.

Offentlige innkjøp

Bama og Gartnerhallen står for viktige deler av den verdikjeden. Gartnerhallen-sjef Kai Knutsen er klar:

– Vi kommer til å levere mer tomater til markedet, sier han.

– Vi må gå i takt med hva forbrukeren tenker og gjør, men vi må også bli flinkere til å fortelle forbrukeren om egenskapene bak produktene. Det er ikke bare tomat – norsk agurk knuser import på smak og kvalitet, sier konsernsjef Bent Andersen i Bama.

Ivar Horneland Kristensen utfordrer politikerne til å handle riktig:

– Myndighetene kan bruke den offentlige innkjøpsmakten for å øke etterspørselen etter norsk frukt og grønt. Det er en nøkkel for å øke tilgjengeligheten, men også for å øke markedet, sier han.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En mann står smilende foran et bord med norske bær ved en havn.
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i NIBIO, frister med både norske bær og viktig kunnskap.
Foto: Ragnar Våga Pedersen
Last ned bilde
Topplederne er opptatt av å gi folk flest muligheten til å spise mer og bedre frukt og grønt – fra venstre Ivar Horneland Kristensen (NIBIO), Kai Knutsen (Gartnerhallen) og Bent Andersen (Bama).
Topplederne er opptatt av å gi folk flest muligheten til å spise mer og bedre frukt og grønt – fra venstre Ivar Horneland Kristensen (NIBIO), Kai Knutsen (Gartnerhallen) og Bent Andersen (Bama).
Foto: Anette Tjomsland Spilling
Last ned bilde
En kvinne holder en rapport og presenterer ved et bord med juiceflasker og et eple.
Forskningssjef Inger Martinussen på NIBIO står bak en ny rapport om vekst for frukt og grønnsaker fra Norge.
Foto: Erling Fløistad
Last ned bilde
To personer står ved et bord med saftflasker, foran en plakat som sier "Arendals DIALOG Debatt".
Kjendisbonde Jon Almaas er redd for å måtte legge om produksjonen sin; han synes det er vanskelig nok med de maskinene han allerede har. – Men det er en dreining mot at vi bør spise mer grønt. Da må produksjonen øke, og slike som deg må legge om, forklarer Inger Martinussen.
Foto: Anette Tjomsland Spilling
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye