Opplysningskontoret for frukt og grønt

Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt

Del

Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.

Energibar i matboksen – ikke alltid så energisk: Én av fire barn på 11–12 år får med energibar på skolen, det gir ingen god langvarig energi, opplyser ernæringsrådgiver.
Energibar i matboksen – ikke alltid så energisk: Én av fire barn på 11–12 år får med energibar på skolen, det gir ingen god langvarig energi, opplyser ernæringsrådgiver.

– Du kunne nesten like gjerne sendt med en sjokolade om du sender med energibarer, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Lett å bli lurt 

En landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i april viser at 25,5 prosent av 11–12-åringene får med seg energibarer i matpakken.  

– Mange foreldre tror det er et sunt valg. Emballasjen lover lite kalorier, fiber og viser fristende bilder av frukt. Men barene inneholder ofte mye tilsatt sukker, bearbeidede ingredienser og ekstrudert korn – varmebehandlet og «puffet» – som gir mindre næring og helsefordeler sammenlignet med matvarer der kornet er mer intakt, som i grovbrød og havregrøt, sier Sagen. 

Lyst brød har heller ikke de samme helsefordelene som grovbrød. Mange har fortsatt grovbrød med i matpakkene, men også her viser undersøkelsen en negativ utvikling når barna blir eldre. 

– Søte barer og loff gir rask blodsukkerstigning og påfølgende fall, noe som svekker konsentrasjonen. Barn trenger jevn energi som varer gjennom hele skoledagen, understreker hun. 

Frukt og grønt faller med alderen 

Helsemyndighetene anbefaler minst fem porsjoner frukt og grønt daglig – helst åtte. Likevel spiser norske barn langt mindre. Ifølge Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe 2024 synker inntaket med alderen – fra 4,4 porsjoner (2–4 år) til 3 porsjoner (14–16 år). 

Matpakkene speiler dette: 65 % av 5–12-åringer har med frukt, mot bare 38 % av tenåringene. For grønnsaker gjelder 31 % og 22 %.  

Enkle grep gir bedre matpakker  

Gå for grove kornprodukter, og legg alltid ved frukt og grønnsaker. Gjør det enkelt, et eple og en gulrot er supert – det tar ingen ekstra tid og kommer ferdig pakket fra naturens side.  

– Paprika på brødskiven gir ikke bare mer smak, men også fiber og vitamin C. Det styrker opptaket av jern fra grove kornprodukter og bidrar til jevn energi og bedre konsentrasjon, det gir fort også en porsjon mer av de anbefalte 5-8 porsjonene, så alt teller. 

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye