Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.

– Du kunne nesten like gjerne sendt med en sjokolade om du sender med energibarer, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Lett å bli lurt
En landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i april viser at 25,5 prosent av 11–12-åringene får med seg energibarer i matpakken.
– Mange foreldre tror det er et sunt valg. Emballasjen lover lite kalorier, fiber og viser fristende bilder av frukt. Men barene inneholder ofte mye tilsatt sukker, bearbeidede ingredienser og ekstrudert korn – varmebehandlet og «puffet» – som gir mindre næring og helsefordeler sammenlignet med matvarer der kornet er mer intakt, som i grovbrød og havregrøt, sier Sagen.
Lyst brød har heller ikke de samme helsefordelene som grovbrød. Mange har fortsatt grovbrød med i matpakkene, men også her viser undersøkelsen en negativ utvikling når barna blir eldre.
– Søte barer og loff gir rask blodsukkerstigning og påfølgende fall, noe som svekker konsentrasjonen. Barn trenger jevn energi som varer gjennom hele skoledagen, understreker hun.
Frukt og grønt faller med alderen
Helsemyndighetene anbefaler minst fem porsjoner frukt og grønt daglig – helst åtte. Likevel spiser norske barn langt mindre. Ifølge Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe 2024 synker inntaket med alderen – fra 4,4 porsjoner (2–4 år) til 3 porsjoner (14–16 år).
Matpakkene speiler dette: 65 % av 5–12-åringer har med frukt, mot bare 38 % av tenåringene. For grønnsaker gjelder 31 % og 22 %.
Enkle grep gir bedre matpakker
Gå for grove kornprodukter, og legg alltid ved frukt og grønnsaker. Gjør det enkelt, et eple og en gulrot er supert – det tar ingen ekstra tid og kommer ferdig pakket fra naturens side.
– Paprika på brødskiven gir ikke bare mer smak, men også fiber og vitamin C. Det styrker opptaket av jern fra grove kornprodukter og bidrar til jevn energi og bedre konsentrasjon, det gir fort også en porsjon mer av de anbefalte 5-8 porsjonene, så alt teller.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken16.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom