Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.

Norge importerer godt over halvparten av all mat. Krig, ustabile forsyningskjeder og klimaendringer gjør at mange nå ser sårbarheten i et slikt system. Når produksjon, foredling og distribusjon finnes lokalt, står matforsyningen sterkere – men dette forutsetter kompetente fagfolk og aktive nettverk.
Forskning fra Nofima dokumenterer at lokalmatprodusenter lykkes best når de samarbeider om erfaringer, bruker teknologi aktivt og har faglig støtte. Matfaglig kompetanse gir produsenter evne til rask omstilling og trygg og god mat med bedre holdbarhet også når forsyningslinjene settes under press.
Gjør kompetansen til en del av beredskapen
Regjeringens mål om 25 milliarder kroner i lokalmatomsetning innen 2035 handler om både verdiskaping og nasjonal matsikkerhet.
Matfaglig kompetanse er en nøkkel til å utnytte lokale råvarer fullt ut og utvikle produkter tilpasset både lokale og nye markeder. Gode matfaglige kunnskapsleverandører har lært produsentene å foredle melk til vellagret ost, gi ny tekstur til grønnsaker, utvikle kjøtt på lokale raser eller fermentere rakfisk. Erfaringene fra Kompetansenettverk Lokalmat viser at nettopp slike miljøer gir trygge rammer, delingskultur og raske løsninger når problemer oppstår.
Foredling på små enheter rundt i landet gjør også matforsyningen mindre sårbar. Lokalt utstyr og kompetanse gir fleksible løsninger i en krise. Beredskap handler ikke bare om lagre, men også om evnen til å omstille og produsere.
Nytt lovforslag kan styrke lokalmaten og øke beredskapen
Regjeringen la denne våren frem et lovforslag med viktige endringer i loven om offentlige anskaffelser. Nå blir det enklere for kommuner, skoler, sykehjem og andre offentlige institusjoner å kjøpe inn lokalprodusert mat, og gjøre det enklere å ta samfunnshensyn ved matinnkjøpene. Dette gir lokale produsenter et større marked og økt forutsigbarhet.
Samtidig er ikke økt tilgang til offentlige markeder nok i seg selv: En vellykket satsing forutsetter at produsentene har matfaglig kompetanse til å møte kravene fra offentlige kjøkken til kvalitet, mattrygghet, produktutvikling og leveringsevne. Matfaglig kunnskap blir dermed ikke bare en trygghetsfaktor og fortrinn for den enkelte lokalmatprodusent, men en helt sentral faktor for at de nye mulighetene reglene om offentlig anskaffelser gir, faktisk skal bidra til økt selvforsyning og trygg mat i hele landet.
Råvarene er basis, men det er kunnskapen som gjør maten til et reelt sikkerhetsnett for landet.
Kronikken er skrevet av forsker Stine Alm Hersleth og Pølsemakermester Tom Johannessen, begge Nofima
Nøkkelord
Kontakter
Stine Alm HerslethSeniorrådgiverNofima
Tel:+47 64 97 03 20stine.alm.hersleth@nofima.noTom JohannessenPølsemakermesterNofima
Tel:901 58 783tom.chr.johannessen@nofima.noWenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fish may turn yellow if frozen too fresh25.9.2025 09:28:27 CEST | Press release
What is the optimal point in time to freeze fish? At least not when it is too fresh, shows new research from Nofima.
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom