Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.

Norge importerer godt over halvparten av all mat. Krig, ustabile forsyningskjeder og klimaendringer gjør at mange nå ser sårbarheten i et slikt system. Når produksjon, foredling og distribusjon finnes lokalt, står matforsyningen sterkere – men dette forutsetter kompetente fagfolk og aktive nettverk.
Forskning fra Nofima dokumenterer at lokalmatprodusenter lykkes best når de samarbeider om erfaringer, bruker teknologi aktivt og har faglig støtte. Matfaglig kompetanse gir produsenter evne til rask omstilling og trygg og god mat med bedre holdbarhet også når forsyningslinjene settes under press.
Gjør kompetansen til en del av beredskapen
Regjeringens mål om 25 milliarder kroner i lokalmatomsetning innen 2035 handler om både verdiskaping og nasjonal matsikkerhet.
Matfaglig kompetanse er en nøkkel til å utnytte lokale råvarer fullt ut og utvikle produkter tilpasset både lokale og nye markeder. Gode matfaglige kunnskapsleverandører har lært produsentene å foredle melk til vellagret ost, gi ny tekstur til grønnsaker, utvikle kjøtt på lokale raser eller fermentere rakfisk. Erfaringene fra Kompetansenettverk Lokalmat viser at nettopp slike miljøer gir trygge rammer, delingskultur og raske løsninger når problemer oppstår.
Foredling på små enheter rundt i landet gjør også matforsyningen mindre sårbar. Lokalt utstyr og kompetanse gir fleksible løsninger i en krise. Beredskap handler ikke bare om lagre, men også om evnen til å omstille og produsere.
Nytt lovforslag kan styrke lokalmaten og øke beredskapen
Regjeringen la denne våren frem et lovforslag med viktige endringer i loven om offentlige anskaffelser. Nå blir det enklere for kommuner, skoler, sykehjem og andre offentlige institusjoner å kjøpe inn lokalprodusert mat, og gjøre det enklere å ta samfunnshensyn ved matinnkjøpene. Dette gir lokale produsenter et større marked og økt forutsigbarhet.
Samtidig er ikke økt tilgang til offentlige markeder nok i seg selv: En vellykket satsing forutsetter at produsentene har matfaglig kompetanse til å møte kravene fra offentlige kjøkken til kvalitet, mattrygghet, produktutvikling og leveringsevne. Matfaglig kunnskap blir dermed ikke bare en trygghetsfaktor og fortrinn for den enkelte lokalmatprodusent, men en helt sentral faktor for at de nye mulighetene reglene om offentlig anskaffelser gir, faktisk skal bidra til økt selvforsyning og trygg mat i hele landet.
Råvarene er basis, men det er kunnskapen som gjør maten til et reelt sikkerhetsnett for landet.
Kronikken er skrevet av forsker Stine Alm Hersleth og Pølsemakermester Tom Johannessen, begge Nofima
Nøkkelord
Kontakter
Stine Alm HerslethSeniorrådgiverNofima
Tel:+47 64 97 03 20stine.alm.hersleth@nofima.noTom JohannessenPølsemakermesterNofima
Tel:901 58 783tom.chr.johannessen@nofima.noWenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Ny æra for norsk flatfisk10.11.2025 12:03:26 CET | Pressemelding
Med synkende kvoter på torsk, hyse og sei, er interessen for verdiskaping av andre fiskeslag stigende. Det kan bety en ny æra for rødspette og annen norsk flatfisk.
Handbooks on crowding salmon have been launched5.11.2025 11:07:33 CET | Press release
Nofima and the Institute of Marine Research have released two handbooks focused on measuring and monitoring the welfare of salmon during crowding—one tailored for tanks and the other for marine net pens.
Håndbøker om trenging av laks er lansert5.11.2025 10:19:14 CET | Pressemelding
Nofima og Havforskningsinstituttet har laget to håndbøker om måling og overvåkning av laksens velferd under trenging. De har laget en for kar og en for merder.
Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet – og dyrevelferd4.11.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom