7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

– Selv om de kan virke praktiske og sunne, er de i realiteten altfor søte og gir barna lite variasjon i smak og konsistens, forklarer ernæringsrådgiveren.
For søte for små barn
Forbrukerrådets rapport Vet vi hva de minste spiser analyserte 43 barnematprodukter – og fant at 38 brøt med WHOs anbefalinger for ernæring og markedsføring. Klemmeposer fikk særlig kritikk, med et sukkerinnhold som i flere tilfeller er på nivå med brus.
– Mange klemmeposer markedsføres som «uten tilsatt sukker», men det betyr ikke at de er sukkerfrie. Når frukt moses og varmebehandles over lang tid, frigjøres det naturlige sukkeret på en måte som har samme effekt på kroppen som tilsatt sukker, forklarer Sagen.
Hel frukt er et bedre valg
De fleste barn i barnehagealder er mer enn store nok til å spise hel frukt, bær og myke grønnsaker – tilpasset alder og utvikling. I tillegg trenger barna erfaring med ulike smaker og konsistenser for å utvikle sunne matvaner.
– Klemmeposer har en søt og glatt purékonsistens som ikke speiler frukten slik vi bør bli vant med å spise den. Barna får ikke mulighet til å venne seg til naturlige smaker som surt og bittert – som er en viktig del av smakslæringen, sier Sagen.
Hun understreker at foreldre selvsagt handler i beste mening, men håper at strengere regler for merking og markedsføring vil gjøre det enklere å ta informerte valg fremover.
De fleste barnehager serverer frukt
Undersøkelsen viser også at frukt som en del av mellommåltidet etter lunsj er utbredt i barnehagen, og at mange barnehageansatte også ser mye frukt i matboksene;
– Så helt håpløst er det slett ikke. Men dersom foreldre tenker at en ekstra klemmepose i matboksen bare er positivt, og gjerne “i tillegg til” annen mat, er vårt klare råd å droppe den, avslutter Sagen.
(1) Tallene bygger på en spørreundersøkelse blant styrere, ledere og ansvarlige for mattilbudet i barnehager, hentet fra OFGs barnehageregister. Undersøkelsen hadde 787 respondenter.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom