Kom du ikke inn på drømmestudiet? Fortvil ikke, det finnes fortsatt mange muligheter.
Før helgen fikk unge håpefulle svar på søknadene sine til høyere utdanning via samordna opptak. Selv om de aller fleste kvalifiserte søkerne får tilbud om studieplass, kan det være noen som er skuffet.

– Det kan føles kjipt akkurat nå, men det er ingen grunn til å gi opp, sier karriereveileder Patrick Vestad hos Karriereveiledning.no. Han har mange gode råd til deg som står litt rådvill midt i opptaket.
Karriereveiledning.no får mange spørsmål om valg av utdanning og jobb. Her finner du seks tips fra karriereveileder Patrick til hvordan du kan gjøre det beste ut av situasjonen.
1. Ikke undervurder andre- og tredjevalg
Selv om du ikke kom inn på drømmestudiet, kan det hende du ender opp med noe som passer deg minst like godt. Det er lurt å takke ja til tilbudet du har fått, så du ikke står uten studieplass til høsten. Du kan takke ja til både studieplass og venteliste for studier høyere på søkelisten din.
Søkere som blir tatt opp via venteliste, får svar i suppleringsopptaket. Det skjer rundt 31. juli. Også her må du huske å takke ja innen fristen.
2. Søk ledige plasser fra 20. juli
20. juli åpnet søking på ledige studieplasser. Her er det førstemann til mølla, så det lønner seg å være rask. Kanskje finnes drømmestudiet ditt et annet sted i landet?
Du kan søke ledige studieplasser og samtidig stå på venteliste for de studiene du allerede har søkt på. Dersom du takker ja til studieplass gjennom denne ordningen, må du på nytt takke ja til å stå på venteliste dersom du ønsker det.
3. Utforsk verden
Mange utenlandske universiteter har søknadsfrister om våren, men det varierer. Sjekk utdanning i utlandet på utdanning.no. Hos ANSA finner du informasjon om språkkurs og annen god informasjon om utdanning utenfor Norge. Man utvikler seg også mye av å reise til nye land og oppleve nye kulturer.
4. Ta enkeltemner eller nettstudier
Du må ikke starte på en hel grad med én gang. Mange universiteter tilbyr enkeltemner eller nettbaserte kurs. Du finner informasjon om dette på universitetenes hjemmesider, og søker direkte via Søknadsweb.
Slike studier kan gi deg innsikt i fagområder du er nysgjerrig på, gi studiepoeng, styrke CV-en og utvide nettverket ditt. Dersom emnet inngår i en utdanning du tar senere, kan du søke fritak for emnet du har tatt.
5. Ta opp fag eller vurder folkehøgskole
Hvis du vil forbedre poengene dine til neste års opptak, kan du ta opp fag eller gå på folkehøgskole. Folkehøgskolene har løpende opptak, helt fram til skolestart eller til det er fullt. Folkehøgskole er en unik sjanse til å lære mer om deg selv – og kanskje oppdage noe du vil satse videre på.
6. Skaff deg relevant erfaring
Er du usikker på veien videre, kan det være lurt å bruke tiden på å teste ut arbeidslivet. Det spiller ingen rolle om det er frivillig eller lønnet arbeid. Det vil uansett gi deg god erfaring og nye perspektiver. Har du for eksempel planer om å søke sykepleie senere, kan en jobb som assistent i helse- og omsorgstjenesten gi deg både innsikt og fortrinn. Det finnes ofte relevante muligheter – uansett hvilket yrke du sikter mot.
Snakk med en veileder
Har du behov for å snakke med noen om utdanning og jobb? På Karriereveiledning.no får du gratis karriereveiledning på chat, e-post og telefon. Dette er en offentlig tjeneste, og du trenger ikke å bestille time.
Nøkkelord
Kontakter
Anja Jasinski Kandal-WrightSeniorrådgiverKommunikasjon
Pressekontakt HK-dir (09.00 - 16.00)
Pressekontakt Samordna opptak
Om oss
Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) vart etablert 1. juli 2021, og er underlagt Kunnskapsdepartementet. Direktoratet er eit resultat av samanslåinga av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit og NSD, samt at direktoratet har overtatt flere oppgaver fra NOKUT.
Direktoratet har eit samla, nasjonalt ansvar for forvaltningsoppgåver innan høgare utdanning, høgare yrkesfagleg utdanning og kompetansepolitikk. Vi er fagleg rådgjevar for Kunnskapsdepartementet, set i verk politikken og samordnar verkemidla.
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) skal arbeide for å løfte og mobilisere kompetansen i befolkningen. Dette skal skje gjennom å gjøre utdanning, læring og karriereveiledning av høy kvalitet tilgjengelig for alle hele livet, og sikre arbeidslivets tilgang på kompetent arbeidskraft.

Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Samordna opptak: nå har alle fått svar18.7.2025 09:01:36 CEST | Pressemelding
– Nå har alle fått svar på søknaden sin. Gratulerer til alle som har fått studieplass, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Dette er de ti mest populære yrkene blant unge4.6.2025 09:27:03 CEST | Pressemelding
Lege, advokat eller psykolog? Norske 15-åringer drømmer fortsatt om tradisjonelle yrker – men interessen for yrkesfag vokser.
Rekordmange har fått tilbud om studieplass2.6.2025 11:01:48 CEST | Pressemelding
Ved årets samordnede opptak til høyere yrkesfaglig utdanning har 9755 fått tilbud om studieplass. Det er det høyeste antallet siden fagskolene ble en del av det samordnede opptaket for fem år siden. Tallet omfatter alle de offentlige og 7 private fagskoler.
Rekordmange unge vet ikke hva de vil bli7.5.2025 11:22:06 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at halvparten av 15-åringene i Norge er usikre på hva de vil bli i fremtiden. Det kan få konsekvenser for fremtidig arbeidsliv.
84 prosent besto Statsborgerprøven i Telemark20.3.2025 08:01:34 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom