Høysesong for droneflyvning: Mange bryter loven uten å vite det
Sommeren er høysesong for droneflyvninger og senest forrige uke førte en ulovlig droneflyvning til en midlertidig stans i flytrafikken på Bergen lufthavn.

– Flyr du drone er du en del av et trafikkbilde på samme måte som om du kjører bil. Det er regler på plass for å ivareta både din egen og andres sikkerhet – også i lufta, sier Nikola Tufekcic, leder for luftromskontroll og tiltak mot droner i Avinors droneprogram.
Rundt hver enkelt lufthavn er det en forbudssone på fem kilometer i luftlinje. Det betyr at det er ulovlig å fly drone innenfor dette området uten tillatelse fra lokalt tårn. Flyr man drone i nærheten av en lufthavn uten tillatelse, risikerer man bøter og kan få dronen beslaglagt av politiet.
– Vår oppfatning er at de aller fleste som flyr drone ulovlig er uvitende om at det de gjør er straffbart.
Konsekvensene av ulovlig droneflyving er mange, og ikke bare for selve droneoperatøren. Det kan medføre økt arbeidsmengde hos tårnet, politiet og andre involverte parter, samt forsinkelser i avgangs- og ankomsttrafikken til lufthavnen. I verste fall kan dronen kollidere med andre luftfartøy.
Slik får du tillatelse
Dersom man ønsker å fly med drone innenfor forbudssonen til en lufthavn, er det mulig å søke om tillatelse – og det er ikke så vanskelig som mange kanskje tror.
– Sammenlignet med andre land er det i Norge relativt enkelt å fly drone. I Avinor er vi veldig positive til droner i luftrommet, og vet selv hvilket fantastisk verktøy det kan være til ulike formål. Derfor er vi opptatt av å tilrettelegge for en trygg integrering av droner i luftrommet uten at det går utover flysikkerheten, sier Tufekcic.
I Avinors egen app, Ninox Drone, kan man søke om tillatelse til å fly innenfor forbudssonen ved 17 lufthavner. For de øvrige lufthavnene kreves det at man ringer til det aktuelle tårnet for å innhente tillatelse.
– Det viktigste for tårnet er å vite når, hvor og hvem som flyr dronen slik at de enkelt kan ta kontakt dersom det er behov for å sette dronen på bakken. Så lenge tårnet har den informasjonen kan vi tilrettelegge for droneflyvninger og vurdere hver enkelt flyvning opp mot trafikkbildet, forklarer Tufekcic.
Det er nemlig i tilfeller hvor det kommer uplanlagt lufttrafikk til en lufthavn at det er helt avgjørende at tårnet har informasjon om både dronen og dronepilot.
– Skulle det komme for eksempel en luftambulanse, som ikke er en del av det planlagte trafikkbildet, er vi avhengig av å komme i kontakt med dronepiloten slik at dronen ikke er til hinder for luftambulansen.
Utenlandske turister er en utfordring
Selv om regelverket i Norge er likt som i andre land innen EU/EØS, er det i høysesongen på sommeren mange turister som blir tatt for ulovlig droneflyvning. Det er en utfordring både for Avinor, Politiet og Luftfartstilsynet å nå ut til de mange turistene som ankommer Norge med drone i bagasjen sin.
– Regelverket er likt for EU/EØS-land, men videre utover i verden kan det være helt annerledes og det merkes når turistsesongen er i gang. Det som kanskje er noe unikt for Norge, er at flere av våre lufthavner ligger tett på sentrum og omringet av spektakulær natur. Selv om du ikke ser lufthavnen kan du likevel være godt innenfor forbudssonen, avslutter Tufekcic.
Dette er dronereglene:
- Registrer deg og ta eksamen på flydrone.no
- Last ned appen Ninox Drone, gjør deg kjent med forbudssoner og registrer flyvningen din.
- Hold dronen innenfor synsrekkevidde.
- Hold minst 5 km avstand til lufthavner, og fly aldri i nærheten av ulykkessteder.
- Fly alltid under 120 meter fra bakken og overhold gjeldende sikkerhetsavstander.
- Ta hensyn til andres privatliv og følg reglene for bruk av foto og video av andre personer, se datatilsynet.no.
Nøkkelord
Kontakter
Pressetelefon (ikke SMS)Kun til bruk for journalister.
Vi svarer ut mediehenvendelser mellom 08.00-17.00 med mindre det inntreffer større hendelser. For generelle henvendelser ber vi om at det sendes e-post. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.
Bilder





Lenker
Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.
Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.
Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.
Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og kommersiell virksomhet på flyplassene.
Følg pressemeldinger fra Avinor
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Avinor
Advarer om pakketabber: – Kan koste deg dyrt15.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Pakker du rødvinsflaska i kofferten på vei hjem fra ferie? Det er en dårlig ide, ifølge Avinors bagasjeekspert.
Godt over 5 millionar reisande i juni11.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
I juni nytta godt over fem millionar reisande Avinor sine lufthamner. Dette er ein auke på 5 prosent.
Sommerens heteste oppdrag – ikke akkurat hverdagskost11.7.2025 10:20:47 CEST | Pressemelding
Nå som det er høye temperaturer blir brannmannskapene på Oslo lufthavn daglig sendt på uvanlige oppdrag. Når solen steker som verst, må de ut og redde asfalten fra varmen.
Utvider Beijing-tilbudet: Blir helårsrute10.7.2025 10:11:55 CEST | Pressemelding
Hainan Airlines viderefører direkteflyvningene mellom Oslo lufthavn og Beijing gjennom vintersesongen. Dette betyr at ruten nå blir et helårig tilbud.
Advarer om powerbank: - Dette er forbudt9.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerutfarten er i gang, og mange reisende pakker i disse dager kofferten. En feriefavoritt mange fremdeles pakker feil, er powerbanks. Disse er nemlig forbudt i innsjekket bagasje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom