Tydelig trend mot renere råvarer og lokal smak
Halvårstallene til MENY viser stor vekst i både lokalmat og ferskvarer i løsvekt. – Vi opplever at trenden mot rene råvarer og norske kvalitetsprodukter forsterker seg. Stadig flere går for ærlige og ekte produkter, sier kategoridirektør Einar Gundersen i MENY.

I første halvår har MENY en markant økning i løsvektdiskene sine, sammenlignet mot i fjor:
- Løsvekt kjøtt og delikatesse: +13,6%
- Løsvekt fisk og sjømat: +9,6%
- Løsvekt ost: +20%
– Det er gledelig at flere oppsøker løsvektdiskene, ikke minst fiskedisken. Sjømat er del av et variert og sunt kosthold. De siste 12 månedene har for eksempel salget av skjell og skalldyr økt med åtte prosent, noe vi også mener er et tegn på at kundene er opptatt av matglede, sier Gundersen.
MENYs ostedisk inneholder hundrevis av oster, mange av dem matskatter fra små, norske ysterier. Oster fra Gangstad Gårdsysteri, Strandli Gård, Himmelspannet, Valdres Ost, Eiker Gårdsysteri og Thorbjørnrud Ysteri opplever alle økt salg i 2025.
Også fersk frukt og grønnsaker, som tikker av på et sunnere og renere kosthold, har vekst i år mot i fjor; opp 5,2 prosent.
Lokalmat – fra fest til hverdag
I fjor hadde MENY en vekst i lokalmat på 22 prosent. I år er den så langt på 11,8 prosent. Tradisjonelt er påsken stor, men i år har de høye tallene holdt seg til juni. I tillegg til håndverksostene, har pølser, spekemat, meieriprodukter og fruktdrikker vekst. Matskattene inntar oftere hverdagen, ikke bare festmåltidene.
– Vi opplever at kundene i hverdagen søker renere produkter uten tilsetningsstoffer, gjerne i kombinasjon med en tydelig geografisk opprinnelse i Norge. Det lover godt for fremtiden til matskattene, de har truffet en nerve hos dagens forbrukere, sier Gundersen.
Han understreker at veksten er viktig. Lokalmatprodusentene utnytter norske råvarer, lager unike produkter og bidrar til et levende distrikt-Norge.
Lokalmatprodusenter med stor vekst så langt i år:
- Jerseymeieriet: 127 %
- Åkre: +126%
- Metervare pølsemakeri: +23%
- Den Sorte Havre: +21%
- Jacob og Johan Dybvik: +19%
- Ask spekemat: +16 %
- Prima Jæren (spesielt angus-kjøtt): +15 %
- Inderøy Slakteri: +15%
- Rørosmeieriet: +12%
- Askim Frukt- og Bærpresseri: +8%
Supermarked i vekst
MENY har vekst i antall kunder så langt i år og tar markedsandeler i dagligvaremarkedet, noe som tyder på at mange setter pris på stort utvalg, ferskvarer, matfaglig veiledning og inspirasjon.
For mer info, kontakt:
Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY, einar.gundersen@meny.no, tlf. 413 08 965
Bilder

Om oss
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 186 butikker og en omsetning på nær 21 milliarder kroner i 2024. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. .
MENY har stort utvalg, masse ferskvarer, flere løsvektdisker, diverse måltidsløsninger, eget bakeri, tusenvis av lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Mer enn 9 300 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Røyland Gård til topps i Norges største lokalmatpris19.9.2025 10:58:42 CEST | Pressemelding
Røyland Gård vil utnytte mer ville, norske bær til økt produksjon av syltetøy, og mottar kr. 300 000 som vinner av MENYs Matskattstipend 2025. Hol Ysteri får kr 150 000 for å fremme stølsdrift og geitoster, mens Aron Mat får kr. 150 000 for å innta hverdagen med sine kjøttprodukter.
Kraftkar vant Lokalmatvalget15.9.2025 11:10:26 CEST | Pressemelding
Over 40 000 stemmer er talt opp og resultatet i Lokalmatvalget er klart: Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost i Møre og Romsdal er kåret til Folkets matskatt! Blant ti på topp, er hele tre godbiter fra Vestfold.
Tøff kamp om trainee-plassene27.8.2025 17:20:31 CEST | Pressemelding
Konkurransen har vært hard om å bli en av 20 deltakere i årets traineeprogram. – Det er svært gledelig at så mange av våre talenter i MENY har ambisjoner om å bli ledere hos oss, sier HR-direktør Line Beate Jebsen.
7500 har allerede stemt i lokalmatvalget20.8.2025 10:37:23 CEST | Pressemelding
Det er ikke bare politikerne som er på valg. Det er også norske matskatter. Allerede etter én dag er 7500 stemmer avgitt. Andebryst fra Gårdsand i Vestfold og Inderøysodd fra Inderøy slakteri kniver foreløpig om topplasseringen. MENY håper på gastronomisk høy valgdeltakelse.
Her er finalistene i Norges største lokalmatpris23.6.2025 11:29:59 CEST | Pressemelding
Bringebær dyppet i sjokolade, en tradisjonell og ren påleggsserie, meieriprodukter på Jerseymelk, alkoholfrie plommedrikker, mer meieriprodukter på geitemelk og bærmottak for mer ville, norske bær. Seks lokalmatprodusenter er finalister i MENYs Matskattstipend 2025 og konkurrerer om 600 000 kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom