Kartverket

Slik skal Norge få mer oversikt over arealbruken

Del

Hvordan vi bruker arealene våre, har stor betydning for miljøet og kommende generasjoner. Nasjonalt grunnkart for arealanalyse gir avgjørende kunnskap. En samarbeidsavtale mellom Kartverket, NIBIO, Miljødirektoratet og SSB skal sikre videreutvikling av verktøyet.

En gruppe mennesker står foran et kart på en skjerm i bakgrunnen.
Samlet under Geomatikkdagene 2025, da testversjon to av grunnkartet for arealanalyse ble lansert (fra venstre): Divisjonsdirektør Hildegunn Norheim fra NIBIO; Tore Abelvik fra Kartverket; Aase Midtgaard Skrede fra Kartverket; Maria Oldeman Lund, da ansatt i Kartverket – jobber nå i NIBIO; Ellen Arneberg fra Miljødirektoratet; Margrete Steinnes fra SSB; landdirektør Knut Bjørgaas fra Kartverket; Linda Aune-Lundberg fra NIBIO. Foto: Iver Daaland Åse / Kartverket. Fri redaksjonell bruk av bildet mot kreditering.

– Denne avtalen markerer et viktig steg mot en kunnskapsbasert forvaltning av Norges areal og naturressurser. Når vi sammenstiller data, får vi bedre oversikt og innsikt – og dermed et bedre grunnlag for å ta smarte beslutninger, sier Knut Bjørgaas, direktør for landdivisjonen i Kartverket.

Kartverket, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Miljødirektoratet og Statistisk sentralbyrå (SSB) har inngått en samarbeidsavtale for å videreutvikle og forvalte grunnkartet for arealanalyse. Målet er å gjøre det enklere å ta gode, kunnskapsbaserte beslutninger om arealbruk i hele landet. 

Et verktøy for å se helheten

Norske kommuner og fylker jobber allerede med å etablere lokale og regionale arealregnskap. Samtidig har flere kommuner hatt problemer med å få oversikt over konsekvensene av nedbygging, blant annet fordi viktige kart ikke har vært sammenstilt og dermed har vært vanskelige å bruke.

Det nasjonale grunnkartet for arealanalyse har som mål å gi et enhetlig og kvalitetssikret datagrunnlag som kan brukes i ulike typer arealregnskap – enten det er lokale, regionale eller nasjonale analyser.

Grunnkartet er et datasett som sammenstiller grunnleggende data fra ulike nasjonale kilder i et kart. Her får du informasjon om arealdekke, arealbruk og økosystemklassifikasjon i samme visning.

Den andre testversjonen av grunnkartet ble lansert i april i år. Den første offisielle leveransen av grunnkartet kommer i slutten av 2025.

Digitale kartløsninger på vei

Som en del av samarbeidet skal partene også utvikle og vedlikeholde digitale kartløsninger (Web Map Service-tjenester) basert på grunnkartet.

Dette skal sikre at brukerne får tilgang til oppdatert og pålitelig informasjon – avgjørende for å kunne ta informerte beslutninger om arealbruk og ressursforvaltning.

Samarbeid er nøkkelen

– Her viser vi hvordan offentlige etater kan samarbeide for å nå felles mål. Vi sikrer at grunnkartet produseres effektivt, på en enhetlig og standardisert måte. Det gjøres deretter tilgjengelig for alle kommuner i Norge. Resultatet bidrar til en mer bærekraftig fremtid. Samarbeidet legger også grunnlaget for videre innovasjon innenfor digital kartlegging og arealforvaltning, sier Hildegunn Norheim, divisjonsdirektør for kart og statistikk i NIBIO.

NIBIO har det daglige ansvaret for å følge opp samarbeidsavtalen, og fungerer som sekretariat for styringsgruppen. SSB og NIBIO deler produksjonsansvaret for grunnkartet.

– Dette samarbeidet forener uvurderlig kompetanse og gir beslutningstakere et oppdatert verktøy for å forvalte landets arealer helt ned på kommunenivå, sier Dagfinn Sve, seksjonssjef for eiendoms-, areal- og primærnæringsstatistikk i SSB.

Kartverket distribuerer grunnkartet gjennom geonorge.no og bidrar med relevante geografiske data.

En grunnplanke i naturregnskapet

Miljødirektoratet har ansvar for å utvikle og dokumentere inndelingen i økosystemer, basert på et system laget av Eurostat.

– Grunnkartet gir oss, for første gang, en heldekkende oversikt over økosystemenes utbredelse. Kartet vil inngå som en grunnplanke i naturregnskapet som blir det verktøyet vi trenger for å kunne følge med på utviklingen i naturen. Videre tror vi at det gode samarbeidet om kartet peker fremover mot en mer koordinert og effektiv kartlegging av norsk natur, sier avdelingsdirektør Torfinn Sørensen i Miljødirektoratet.

Fakta

Nasjonalt grunnkart for arealanalyse er utviklet i samarbeid mellom NIBIO, SSB, Kartverket og Miljødirektoratet.

Den første versjonen het grunnkart for arealregnskap.

Datasettet er basert på eksisterende data fra det offentlige kartgrunnlaget (DOK), som viser arealressurs- og arealbruksdata, og innebærer ingen nykartlegging. I tillegg er det lagt inn økosysteminformasjon i henhold til Eurostats klassifikasjonssystem.

Datasettet kan kobles mot andre datakilder, f.eks. arealplaner, og benyttes som grunnlag for å utarbeide ulike typer arealanalyser.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En gruppe mennesker står foran et kart på en skjerm i bakgrunnen.
Samlet under Geomatikkdagene 2025, da testversjon to av grunnkartet for arealanalyse ble lansert (fra venstre): Divisjonsdirektør Hildegunn Norheim fra NIBIO; Tore Abelvik fra Kartverket; Aase Midtgaard Skrede fra Kartverket; Maria Oldeman Lund, da ansatt i Kartverket – jobber nå i NIBIO; Ellen Arneberg fra Miljødirektoratet; Margrete Steinnes fra SSB; landdirektør Knut Bjørgaas fra Kartverket; Linda Aune-Lundberg fra NIBIO.
Foto: Iver Daaland Åse / Kartverket. Fri redaksjonell bruk av bildet mot kreditering.
Last ned bilde
To personer står foran en stor skjerm som viser et kart.
Hildegunn Norheim, divisjonsdirektør for kart og statistikk i NIBIO, og Knut Bjørgaas, direktør for landdivisjonen i Kartverket.
Foto: Iver Daaland Åse / Kartverket. Fri redaksjonell bruk av bildet ved kreditering.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Kartverket blei etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Noreg som framleis er i drift. Oppgåvene våre har endra seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er ei moderne og innovativ verksemd med blikk for framtida.

Følg pressemeldinger fra Kartverket

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kartverket

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye