Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.

Norske kostholdsdata viser at over halvparten av kvinner i fruktbar alder får i seg for lite jern, og rundt 1 av 3 ungdomsjenter og gravide kan ha jernmangel. For lavt jerninntak kan føre til nedsatt immunforsvar, redusert konsentrasjon og lavere fysisk yteevne. Nok jern er også viktig for normal vekst og utvikling hos barn og unge.
–Jernmangel er et folkehelseproblem, og det er på høy tid å snakke mer om hvordan sikre nok jern i kostholdet. Et variert kosthold med rent rødt kjøtt er gunstig for jernstatus, sier Eilin Lundekvam By, ernæringsrådgiver i Matprat.
–Jernmangel rammer særlig unge jenter og kvinner da de har et høyere behov for jern, men det er en del som ikke vet hvilken mat som er bra kilder til jern, sier By.
Rødt kjøtt er den beste kilden
Det er flere grunner til at rødt kjøtt er en av våre aller beste jernkilder. Rødt kjøtt har mye jern per porsjon. Det inneholder hemjern, som tas opp 3–5 ganger mer effektivt enn jern fra planter. I tillegg har kjøtt noe som kalles “kjøttfaktoren”, som øker opptaket av jern fra andre matvarer. Det betyr at å kombinere gode plantekilder til jern, som fullkorn, bønner og linser, med litt rødt kjøtt så får kroppen mer jern ut av måltidet. Rødt kjøtt er sammen med grove kornvarer de største jernkildene i kostholdet vårt.
– Noe av det beste jernet får du faktisk i rødt kjøtt. Det handler ikke bare om hvor mye jern du spiser, men også hvor mye av det som blir tatt opp i kroppen. Så å inkludere moderate mengder rødt kjøtt i et variert kosthold med mye grovt og grønt, er smart for å sikre en god jernstatus, sier By.
Ubalanse mellom jernbehov og kunnskapsnivå?
Unge kvinner trenger mer jern enn en voksen mann. Samtidig har kvinner et lavere inntak av rødt kjøtt. Dette kombinert med en økende trend om ønske om å redusere kjøttinntaket, særlig i yngre målgrupper, kan øke risikoen for at jenter og unge kvinner ikke får i seg tilstrekkelig med jern. Matprat mener det er viktig å få ut balansert og faktabasert kostholdsinformasjon som bidrar til et variert og sunt kosthold og samtidig sikrer nok jern i kostholdet.
–Det er vanskelig å dekke jernbehovet om man spiser lite rødt kjøtt eller ekskluderer det helt. Ja, grove kornprodukter, bønner, linser og noen grønnsaker gir oss jern, og er matvarer mange med fordel kan spise mer av – av flere grunner. Men vi kvinner trenger begge deler for å få i oss nok jern, sier By.
En folkehelseutfordring som bør prioriteres
Jernmangel utvikles gradvis, og mange er ikke klar over at de har lave jernlagre. Kvinner i fruktbar alder er særlig utsatt grunnet menstruasjon, men også små barn, gravide, ammende og idrettsutøvere har økt jernbehov.
–Det er selvfølgelig flere måter å sette sammen et sunt kosthold på, og man må ikke spise rødt kjøtt for å få i seg nok jern. Men, det blir betydelig lettere å få i seg nok jern om man spiser en biff med jevne mellomrom – spesielt for unge jentekropper i vekst som trenger en del jern, avslutter By.
Nøkkelord
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:93649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom