Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.

Norske jordbær står sterkt blant nordmenn i alle aldre og den gode smaken verdsettes høyt.
– Jordbærene har en helt spesiell plass i norske hjerter. Vi forbinder dem med sommer, sol og gode minner – og det er noe alle gleder seg til, sier Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Forventningene er høye på tvers av både aldersgrupper og landsdeler – noe som understreker hvor sterkt norske jordbær står i den norske sommertradisjonen, viser en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført i mai 2025 av Respons analyse på vegne av OFG.
Slik blir smaken enda bedre
Norske jordbær vokser saktere på grunn av det kjølige klimaet. Lange, lyse sommerdager kombinert med kjølige netter gir bærene tid til å utvikle en intens og naturlig sødme. Eksperten anbefaler å la jordbærene hvile i romtemperatur før du spiser dem.
– Vent ca. 15 minutter fra du tar bærene ut til du spiser dem. Da kommer aromaen bedre frem – og de smaker merkbart bedre enn iskalde bær rett fra kjøleskapet, tipser Sagen.
Slik forlenger du holdbarheten
Norske jordbær er best spist, og det er lite grunn for å oppbevare dem så lenge, men det er lite som er skuffende som bløte og kjipe bær etter bare en liten dag i kjøleskapet. Her er rådene for å holde dem friske frem til du skal spise dem:
-
Hold dem jevnt kalde
Ikke ta jordbærene frem og tilbake mellom kjøleskap og varme omgivelser. En tommelfingerregel: 1 time ute i sola er som én dag mindre i holdbarhet.
-
Fjern plastposen
Ikke oppbevar bærene i plastposen fra butikken. Det dannes lett kondens i posen, noe som gir fukt og perfekte forhold for mugg og bløte bær. Fjern posen så raskt som mulig etter kjøp.
– Med noen enkle grep kan man både bevare bærene lenger og få enda bedre smak. Norske jordbær fortjener å behandles med litt omtanke, sier Sagen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom