BAMA

Størrelsen teller – og smått er best

Del

Det mener i alle fall forbrukerne når det kommer til tomater!

Småtomater, som cherrytomat, blir stadig mer populære.
Småtomater, som cherrytomat, blir stadig mer populære. Stian Broch

For aller første gang ligger småtomater an til å selge mer enn de klassiske tomatene. Sunnere snacking og økt norsk produksjon utpekes som to av årsakene til endringene i forbrukervanene.

– Tomat er i vinden som aldri før. Over flere år har det vært en vekst i forbruket. Det som er unikt, er at småtomater i år vil stå for den største andelen av salget, sier Elisabeth Rittfeldt, tomatsjef i BAMA.

Småtomater har blitt hverdagsfavoritter for mange – søte, praktiske og perfekte som snacks.

– Forbrukerne ønsker sunne og enkle produkter som passer inn i en travel hverdag. Småtomater går virkelig i takt med denne trenden. Enkel å spise som snacks, raskt og godt i tomatsauser, eller perfekt i salat, sier Rittfeldt, som har jobbet med tomat i snart 20 år.

– Det er tydelig at folket mener at størrelsen teller – og konklusjonen er at smått er godt.

2025 blir nytt rekordår for norske tomater


Over flere år har BAMA, Gartnerhallen og norske tomatprodusenter satset på å øke antall tomater som dyrkes her til lands. Og nå begynner virkelig satsingen å bære frukter. 2025 blir nemlig et nytt rekordår for norske tomater.

– Det er utrolig gøy å se hvordan det langsiktige samarbeidet gir resultater. Hele bransjen drar i samme retning, sier tomatprodusent Ola Sunde.

Han drifter Jærtomat på Orre på Jæren. Der dyrkes det både store og små tomater, og i 2025 er planen å produsere til sammen 500 tonn med norsk tomat.

På bare fem år har norskproduksjon økt med over 2000 tonn i året. I år forventer BAMA at over 50 prosent av tomatene som selges i butikk vil være norskprodusert.

– Den norske tomatsesongen er forlenget i begge ender, med tidligere oppstart og senere avslutning. Det gir jevnere tilgang og høyere kvalitet hele sesongen. Både på de små, som er i vekst, og de klassiske tomatene, som også fremdeles er viktige, forteller Sunde.

Forbrukernes ønske om å spise norskprodusert mat står også sentralt i suksesshistorien.

– Dette er en skikkelig lagseier. Når forbrukerne velger mer tomater – og flere norske – så er det en vinn-vinn både for smak, helse og miljø, mener Rittfeldt.

Tomatsjefen advarer mot klassisk tomattabbe

Nå som fantastiske, norske tomater, både store og små, er i sesong er det bare å nyte, men pass på at du unngår den klassiske fella.

– Det finnes bare én plass for tomater og det er på kjøkkenbenken, forteller Rittfeldt bestemt.

– Tomater skal alltid oppbevares i romtemperatur, og det finnes ingen unnskyldning for å gjøre noe annet. Har du dem i kjøleskapet mister de den gode smaken, og man kan oppleve at teksturen og konsistensen i tomaten blir ødelagt.

– Er du allerede glad i tomat, vil du like dem enda bedre om du oppbevarer dem i romtemperatur, slår tomatsjefen fast.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Småtomater, som cherrytomat, blir stadig mer populære.
Småtomater, som cherrytomat, blir stadig mer populære.
Stian Broch
Last ned bilde
Elisabeth Rittfeldt er tomatsjef i BAMA
Elisabeth Rittfeldt er tomatsjef i BAMA
Nicolas Tourrenc
Last ned bilde
Tomater, både store og små, er svært populære
Tomater, både store og små, er svært populære
Stian Broch
Last ned bilde
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye