Størrelsen teller – og smått er best
Det mener i alle fall forbrukerne når det kommer til tomater!

For aller første gang ligger småtomater an til å selge mer enn de klassiske tomatene. Sunnere snacking og økt norsk produksjon utpekes som to av årsakene til endringene i forbrukervanene.
– Tomat er i vinden som aldri før. Over flere år har det vært en vekst i forbruket. Det som er unikt, er at småtomater i år vil stå for den største andelen av salget, sier Elisabeth Rittfeldt, tomatsjef i BAMA.
Småtomater har blitt hverdagsfavoritter for mange – søte, praktiske og perfekte som snacks.
– Forbrukerne ønsker sunne og enkle produkter som passer inn i en travel hverdag. Småtomater går virkelig i takt med denne trenden. Enkel å spise som snacks, raskt og godt i tomatsauser, eller perfekt i salat, sier Rittfeldt, som har jobbet med tomat i snart 20 år.
– Det er tydelig at folket mener at størrelsen teller – og konklusjonen er at smått er godt.
2025 blir nytt rekordår for norske tomater
Over flere år har BAMA, Gartnerhallen og norske tomatprodusenter satset på å øke antall tomater som dyrkes her til lands. Og nå begynner virkelig satsingen å bære frukter. 2025 blir nemlig et nytt rekordår for norske tomater.
– Det er utrolig gøy å se hvordan det langsiktige samarbeidet gir resultater. Hele bransjen drar i samme retning, sier tomatprodusent Ola Sunde.
Han drifter Jærtomat på Orre på Jæren. Der dyrkes det både store og små tomater, og i 2025 er planen å produsere til sammen 500 tonn med norsk tomat.
På bare fem år har norskproduksjon økt med over 2000 tonn i året. I år forventer BAMA at over 50 prosent av tomatene som selges i butikk vil være norskprodusert.
– Den norske tomatsesongen er forlenget i begge ender, med tidligere oppstart og senere avslutning. Det gir jevnere tilgang og høyere kvalitet hele sesongen. Både på de små, som er i vekst, og de klassiske tomatene, som også fremdeles er viktige, forteller Sunde.
Forbrukernes ønske om å spise norskprodusert mat står også sentralt i suksesshistorien.
– Dette er en skikkelig lagseier. Når forbrukerne velger mer tomater – og flere norske – så er det en vinn-vinn både for smak, helse og miljø, mener Rittfeldt.
Tomatsjefen advarer mot klassisk tomattabbe
Nå som fantastiske, norske tomater, både store og små, er i sesong er det bare å nyte, men pass på at du unngår den klassiske fella.
– Det finnes bare én plass for tomater og det er på kjøkkenbenken, forteller Rittfeldt bestemt.
– Tomater skal alltid oppbevares i romtemperatur, og det finnes ingen unnskyldning for å gjøre noe annet. Har du dem i kjøleskapet mister de den gode smaken, og man kan oppleve at teksturen og konsistensen i tomaten blir ødelagt.
– Er du allerede glad i tomat, vil du like dem enda bedre om du oppbevarer dem i romtemperatur, slår tomatsjefen fast.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Victoria FrognerSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 934 89 289annevictoria.frogner@bama.noBilder



Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Årets nypoteter kommer rekordtidlig!23.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Allerede i mai vil det være mulig å finne nypotet i butikkene.
Økning på 600% i vinter – tropisk frukt trender2.5.2025 09:05:59 CEST | Pressemelding
Midtvinters har vi spist som om det var sommer!
Nordmenn vil spise titalls millioner av disse i påsken11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemelding
Påskefavorittene står klare for å spre glede.
Norsk-kampanje sikret BAMA nominasjon til Sponsor- og Eventprisen21.3.2025 08:45:13 CET | Pressemelding
Nå gjenstår det å overbevise juryen!
Møre og Romsdal topper bakepotet-trenden!14.3.2025 07:07:20 CET | Pressemelding
Molde og Ålesund utpekes som potethovedstedene i potetlandet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom