Universitetet i Bergen (UiB)

Nytt forskningssenter skal kartlegge samspill mellom klima og fjell

Del

Fjell over hele verden er i rask endring som følge av klimaendringer og økt menneskelig aktivitet. Med etableringen av Skandinavisk senter for fjellforskning tar Universitetet i Bergen nå initiativ til å samle forskere for å forstå hva påvirkningen betyr for natur, klima og samfunn.

Landskapsbilde fra Dovre, hvor man kan skimte deltakere på sommerskole-kurset «ACDC» på toppen av Snøhetta.
Deltakere på sommerskole-kurset «ACDC» på toppen av Snøhetta, Dovre. Ellen Viste/ Bjerknessenteret Bjerknessenteret

— Vår tids største utfordring krever ny kunnskap og samarbeid på tvers av fagfelt. Skandinavisk senter for fjellforskning blir en viktig plattform for å utvikle løsninger som skal trygge naturen og samfunnene i fjellområdene – både her hjemme og internasjonalt, sier Gunn Mangerud, dekan ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved Universitetet i Bergen.

Senterets internasjonale navn blir Scandinavian Centre for Mountains in Transition (SMT). Trond Mohn forskningsstiftelse støtter satsingen med 20 millioner kroner over fire år, og UiB yter tilsvarende beløp. 

Fjellene våre forandrer seg raskere enn noen gang

Den globale trenden med endrede fjellområder er godt dokumentert av blant annet FNs Klimapanel (IPCC) og Naturpanelet (IPBES). Vedvarende temperaturøkning globalt fører til at isbreer og snøfonner smelter, og snø erstattes ofte av regn i høyden. Dette påvirker det biologiske mangfoldet i fjellområdene og i økosystemer som er avgjørende for lokal og regional miljøbalanse, og som skaper grunnlag for bønder og turistnæringen. Nytt land blir gjort tilgjengelig etter hvert som snøfelt og breer forsvinner, vegetasjonsmønster endres og tregrensen stadig flytter seg oppover. 

— Fjellområdene våre er blant de mest sårbare og samtidig viktigste natursystemene vi har. Endringene skjer raskt. Det er avgjørende at vi forstår samspillet mellom klima, is og snø, og økosystemer for å sikre bærekraftig forvaltning av disse områdene, sier leder for det nye fjellsenteret, professor Jostein Bakke ved Institutt for geovitenskap på Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret.

SMT samler forskere fra ulike fagmiljøer for å studere konsekvensene av globale miljøendringer i den skandinaviske fjellheimen — både lokalt klima, is og snø, økosystemer, biologisk mangfold og påvirkningen på nasjonalparker og naturreservater. Målet er å bringe fram ny kunnskap og løsninger som kan komme både nasjonale og internasjonale fjellområder til gode. Senteret skal kombinere feltobservasjoner med avanserte klimamodeller for å gi beslutningstakere og den brede offentlighet et bedre kunnskapsgrunnlag i arbeidet med bærekraftig naturforvaltning. Forskerne har med seg representanter fra blant annet DNT, breførerlag og kraftselskap som skal bidra til at resultater av forskningen tas i bruk der det trengs mest.

— Ved å forstå hvordan klimaendringer påvirker fjellområder, får vi bedre forutsetninger for å ta vare på både naturverdiene og samfunnene som er avhengige av dem. Vi er svært takknemlige for at Trond Mohn forskningsstiftelse gjør det mulig å gjennomføre dette store og tverrfaglige forskningsprosjektet, sier professor Jostein Bakke. 

Samarbeidspartnere og finansiering

Senteret ledes av UiB og Bjerknessenteret, og skal drives i samarbeid med NORCE, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Den Norske Turistforening. Trond Mohn forskningsstiftelse (TMF) støtter senteret – som har et totalbudsjett på nesten 53 millioner over fem år – med 20 millioner kroner.

— Vi er stolt over å kunne være en strategisk støttespiller for UiB og fakultet for naturvitenskap og teknologi for et så viktig tema som fjell som betyr mye for identiteten i Norge og Skandinavia, sier Nicholas Nunn, daglig leder i Trond Mohn forskningsstiftelse.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Landskapsbilde fra Dovre, hvor man kan skimte deltakere på sommerskole-kurset «ACDC» på toppen av Snøhetta.
Deltakere på sommerskole-kurset «ACDC» på toppen av Snøhetta, Dovre.
Ellen Viste/ Bjerknessenteret Bjerknessenteret
Last ned bilde
Landskapsbilde med vann i forkant av Dovrefjell.
Dovrefjell
Ellen Viste/ Bjerknessenteret Bjerknessenteret
Last ned bilde
Landskapsbilde med utsikt mot Ulriken fra Rundemanen
Utsikt mot Ulriken fra Rundemanen
Ellen Margrete Grong/ Bjerknessenteret Bjerknessenteret
Last ned bilde

Lenker

Hovedaktører

Universitetet i Bergen (UiB)

Fra UiB er det forskere fra tre institutter som er med; Institutt for geovitenskap, Institutt for biologi og Geofysisk Institutt. Teamet av tverrfaglig kompetanse skal sammen veilede åtte PhD-studenter som skal arbeide med ulike problemstillinger knyttet til konsekvenser av klimaendringer i fjellene i Skandinavia. En skal jobbe med problemstillinger knyttet til stabiliteten til fjellbreer, nye avrenningsmønstre, endringer i mikroklima, endringer i karbonopptak, konsekvenser for biodiversitet, og ikke minst konsekvenser for mennesker og samfunn av de endringene som skjer i fjellet. Metodene som skal benyttes er avanserte fjernmålingsmetoder, innsjøsedimenter, geofysiske metoder, overvåking, feltarbeid og involvering med samfunnsaktører og andre berørte parter når fjellet endrer seg. Det skal også opprettes et vitenskapelig rådgiver-panel av internasjonale eksperter som skal være med å gi råd til senteret. For å sikre at den nye kunnskapen skal være relevant og tas i bruk skal det opprettes et rådgivende forum med representanter fra konsulentbransjen, DNT, turistindustrien og NVE.

Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Fra NMBU er forskere fra Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning involvert. Sammen med to PhD-studenter skal vi jobbe med problemstillinger knyttet opp mot økologiske konsekvenser av klimaendringer i fjellet. I det ene PhD-prosjektet skal vi studere hvordan responsen hos en organismegruppe (for eksempel pollinatorer) kan påvirke responsene til en annen organismegruppe (for eksempel planter). Hvilken effekt kan det ha at blomstene kommer frem tidligere enn før og at kanskje pollinatorene ikke er klare like tidlig som blomstene? I det andre PhD-prosjektet skal vi undersøke hvilken effekt endringer i sesongvariasjonen potensielt kan ha for hvordan planter og dyr endrer sin utbredelse oppover i fjellsidene.

NMBUs deltagere i prosjektet har lang fartstid på forskning i fjellet, spesielt innen forskjellige aspekter av hvordan vegetasjonen endrer seg med et varmere klima.

NORCE

NORCE bidrar med spisskompetanse innen sesongvarsling, klimaprediksjon og hydrologi på både lokalt og regionalt nivå. Forsker Lu Li samarbeider med professor Jostein Bakke (UiB) for å simulere ekstremhendelser ved innsjøer som ligger foran eller ved siden av isbreer. Hovedfokuset er på flom og andre vannrelaterte risikoer som kan oppstå i et endret klima.

Marie Pontoppidan benytter sin ekspertise innen klimamodellering til å simulere regionale og lokale klimaendringer samt sesongvariasjoner, mens Øyvind Paasche bidrar med hvordan vi kan styrke fjelløkosystemenes motstandskraft mot klimaendringer.

I tillegg kan NORCE bidra til kommersialisering av forskningsresultater fra senteret gjennom sitt datterselskap, NORCE Innovation AS.

Trond Mohn forskningsstiftelse (TMF)

Trond Mohn forskningsstiftelse har siden starten i 2004 gitt støtte til  220 forskningsprosjekter med til sammen mer enn 1,8 milliarder kroner. Prosjektene er valgt ut basert på universitetenes og universitetssykehusenes egne faglige vurderinger og prioritering av viktige forskningsfelt, og gjennomgår en ekstern faglig evaluering som sikrer høy kvalitet. Stiftelsens kapitalbase er på cirka 3 milliarder kroner.

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye