Mangfoldspress fra USA: – Jeg vil utfordre norske institusjoner til å engasjere seg nå
Oppfordringen kommer fra Curt Rice, direktør i Fulbright Norge. Han har nylig vært i USA for å diskutere forskerutveksling med forskere, institusjonsledere og kongressmedlemmer, i møte med nye krav.

Av: Vibeke Hoem, Kifinfo
– Situasjonen skaper en utmerket mulighet til å vise våre verdier rundt akademisk frihet og likestillings- og mangfoldsarbeid, og samtidig styrke kontakten med amerikanske forskningsinstitusjoner, sier Curt Rice.
Fordi han er både norsk og amerikaner – og har god kjennskap til likestilling og mangfold i forskning – ville vi spørre Rice om hva som skjer på likestillings- og mangfoldsfeltet i forskningssektoren i USA og hvordan Norge skal forholde seg til endringene.
Rice har lenge vært engasjert i likestilling og mangfold og mener at Forsknings-Norge må forsterke samarbeid og forskerutveksling med USA.
– Norske institusjoner bør engasjere seg nå, sier Rice, som har vært leder for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) i to perioder og tidligere rektor ved NMBU og OsloMet.
Fra en formalitet til direkte innblanding
Fra 20. januar, da Donald Trump overtok som president i USA, har han rukket å utstede en rekke presidentordrer som på ulike måter påvirker høyere utdanning og forskning.
En av disse er presidentordren som krever at alle mangfolds-, likestillings- og inkluderingsprogrammer (ofte kalt DEI: diversity, equity, inclusion) i den føderale staten skal avsluttes. Det gjelder også for offentlige universiteter og universiteter som mottar føderal støtte. (Les mer i faktaboks.)
Konsekvensene av dette har Rice også sett i praksis gjennom arbeidet med å godkjenne forskningsprosjekter for forskerutveksling mellom Norge og USA.
– Det er nå blitt sånn at amerikanske myndigheter ikke lenger vil finansiere forskningsprosjekter gjennom Fulbright som har med mangfold å gjøre.
Rice forklarer at inntil i år har det bare vært en formalitet at styret i Fulbright (USA) har gått god for de kandidatene som Fulbright Norge har plukket ut.
– Men i år har statssekretæren for utenriksministeren i USA sett på hver enkelt søknad og silt ut forskningsprosjekter de ikke ønsker å støtte.
– Det er ikke en del av avtalen mellom Norge og USA, sier han.
– Hva gjør dere i Fulbright Norge med det?
– Vi er fortsatt midt i denne prosessen, men vi utforsker muligheten for å finne alternativer til å finansiere de søknadene som blir stoppet politisk, sier Rice.
Mangfolds- og klimaforskere som vil til USA stoppes
Det er fire kategorier utveksling i Fulbright. Det er forskere fra USA til Norge, studenter fra USA til Norge, forskere fra Norge til USA og studenter fra Norge til USA.
Rice opplever foreløpig at det er den gruppa med forskere fra USA som ønsker et opphold i et annet land som i størst grad merker konsekvensene, i hvert fall i Fulbright systemet.
– Hvem er det som rammes, og hvor mange gjelder det?
– Den gruppen som amerikanske myndigheter er mest opptatt av er amerikanske forskere som skal til Norge.
– Det er rundt en tredjedel av søkerne fra denne gruppa som rammes, der søknadene er satt på vent med forbehold om endelig behandling, sier Rice.
Han forklarer at noen har blitt stoppet fordi de forsker på klima, andre fordi de forsker på mangfold. Men det er også en tredje gruppe der de ikke vet hva årsaken er.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noOm Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.

Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Kronikk: Akademisk frihet er under angrep. Universitetet i Stavanger markerer «Stand up for science»2.5.2025 13:21:32 CEST | Pressemelding
I mai kan du både delta på likestillings- og mangfoldskonferanse og på markeringen «Stand up for science» i Stavanger. Rosa C. Andrade og Kjetil K. Halvorsen forklarer hvorfor det er viktig.
Internasjonale forskere baner vei for mer mangfold23.4.2025 10:17:36 CEST | Pressemelding
Fører flere utenlandske forskere i norsk akademia til et mer inkluderende arbeidsmiljø for alle?
Mål om mangfold utfordrer tanken om likhet i politiet29.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er et spenningsforhold mellom målet om mangfold og det uniformerte i politiet. Det finner forskerne i rapporten «Kom som du er, og bli som oss», om rekruttering av studenter til Politihøgskolen.
Likheter og forskjeller i tysk og norsk akademia14.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Stipendiater og postdoktorer i Norge bruker mer tid på å forske enn sine kolleger i Tyskland. Tidsbruksundersøkelsen kan gi innblikk i hvorfor.
– Lett å bli overveldet av mangfold6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Vi tror at mange ledere er litt lei av mangfoldsbegrepet og har derfor valgt «inkluderende ledelse», forteller Rosa Cam Andrade fra Universitetet i Stavanger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom