Debatt med digitaliseringsministeren: – Norske virksomheter må planlegge for sky-alternativer
Hvordan skal Norge og Europa sikre kontroll over egne data og infrastruktur i en verden med økt geopolitisk uro? Digital sårbarhet og avhengigheten av amerikanske skytjenester var temaet da Digitaliseringsminister Karianne Tung møtte representanter fra teknologi- og kunnskapsmiljøer under Computas og IKT Norges seminar i Trondheim fredag 9. mai.

Norge er i dag sterkt avhengig av amerikanske skyleverandører, både i offentlig og privat sektor. Det er voksende uro i hele Europa rundt digital suverenitet, og en bredere revurdering av hvor mye vi lener oss på amerikansk teknologiinfrastruktur påvirker også Norge.
Nå varsler digitaliseringsminister Karianne Tung ny nasjonal datasenterstrategi og understreker behovet for at norske virksomheter skaffer seg oversikt, og gjør risikovurdering i møte med en mer uforutsigbar geopolitisk situasjon.
– Vi lever i en sikkerhetspolitisk hverdag som er mer urolig og usikker enn det vi har sett tidligere. Det stiller krav til både offentlig sektor og næringslivet, sa Tung under panelsamtalen, før hun ble spurt om vi er for avhengige av de amerikanske tjenestene:
– Ja, vi er jo det i dag. Jeg tror tre av fire offentlige virksomheter bruker amerikanske selskaper. Veldig mange i næringslivet gjør det. Det har bare blitt en kjensgjerning, fordi det er disse selskapene som har blitt best på det, rett og slett.
Skyen som infrastruktur
Behovet for alternativer og beredskapsplaner kom også svært tydelig frem da representanter fra SINTEF, SIKT og Tensio fikk ordet på scenen.
Andreas Åkre Solberg fra Sikt uttrykte stor bekymring for kunnskapssektorens sårbarhet.
– Hvis vi mister tilgangen til amerikanske skytjenester, vil hele kunnskapssektoren stoppe opp umiddelbart. Det handler ikke bare om lagring, men om hele den digitale infrastrukturen, sa Solberg.
Stig Henning Verpe fra SINTEF trakk en parallell til usynlig strømforsyning:
– De amerikanske tjenestene er som strømmen i veggen. Du merker dem ikke før noen drar ut kontakten, sa Verpe.
Spørsmålet om portabilitet - hvor enkelt data og applikasjoner kan flyttes fra én skyplattform til en annen - var også tydelig da nettselskapet Tensio trakk frem de praktiske og økonomiske konsekvensene ved å skulle flytte komplekse løsninger.
– Vi har utviklet avanserte løsninger, men de er ikke lette å flytte. Et bortfall ville kreve betydelig innsats og ressurser. Hvis vi må flytte den kvaliteten vi har av applikasjoner som er laget, så kreves det en vesentlig innsats som gjør at dette koster penger. Det er veldig dyrt, sa Ståle Gullbrekken fra Tensio.
– Vi har hatt suksess med eksisterende løsninger. Nå må vi tenke nytt, vi må vurdere hvordan vi utvikler applikasjoner, hvordan vi bygger økosystemer, og hvordan vi håndterer data. Og det har blitt høyaktuelt de siste tre månedene, sa Gullbrekken.
Hva kan Norge gjøre?
Fra scenen argumenterte digitaliseringsministeren for at det ikke finnes én løsning som passer alle, men at differensierte tilnærminger til databehandling må vurderes.
– Punkt 1, du må ha oversikt i eget hus over hvilke data du har, hvilken kvalitet du har på den dataen, hvilke risikoer du har i eget system, hvilke sårbarheter du har i eget system, sa Karianne Tung.
Hun påpekte også at norske myndigheter nå arbeider tett med EU for å bygge et mer robust digitalt indre marked. Dette inkluderer nye forordninger som Data Act og regler for fri flyt av data innenfor EØS, som skal legge til rette for etableringen av et felles europeisk skymarked. Et viktig premiss er at data som er særlig kritisk, skal lagres innenfor det europeiske fellesskapet – noe som øker betydningen av lokal infrastruktur.
– Datasenterkapasitet i Norge og Europa blir avgjørende i årene som kommer. Derfor vil vi nå legge frem en ny datasenterstrategi, fordi datasentre også handler om å bygge industri i Norge. Data er drivstoffet for digitaliseringen, og da må vi ha kapasitet til å lagre det på norsk jord, sa Tung.
Muligheter for Europa
Paneldeltakerne var enige om at europeiske alternativer til amerikanske skytjenester er på vei, men foreløpig ikke fullt ut konkurransedyktige. Leverandører som OVHcloud og norske Skygard ble nevnt som eksempler.
– Hvis man skal flytte noe som er tett knyttet til amerikansk sky over på europeiske leverandører, kan det være en smertefull reise. Har man planlagt for portabilitet, kan smerten bli mindre – men et tilbakefall i kvalitet må man uansett regne med, påpekte Morten Forfang fra Computas.
– Det finnes mange typer risiko. Noen frykter Russland, noen frykter at noen kutter kabelen, noen frykter regulatoriske endringer eller den amerikanske presidenten. Det er ikke én løsning som passer alle. Jeg tror dette er en god anledning til å heve blikket, børste støvet av beredskapsplanen – og gjennomføre den brannøvelsen man burde ha gjort uansett, sa han.
Flere av paneldeltakerne etterlyste konkret veiledning, kompetanseheving og politisk forutsigbarhet. Samtidig ble det understreket at utfordringene også representerer muligheter for europeisk industri og teknologiutvikling.
– La aldri en god krise gå fra deg, for det er muligheten til å bygge, sa digitaliseringsminister Karianne Tung.
Nøkkelord
Kontakter
Johanne LøvslandMarkeds- & kommunikasjonsdirektør
Tel:+47 982 04 701jlo@computas.comBilder






Lenker
Om Computas
Computas er en nordisk leverandør av IT-løsninger og rådgivningstjenester innen teknologisk innovasjon. Vi utvikler verdiskapende og samfunnsnyttige løsninger til offentlig og privat sektor, og har særlig spisskompetanse innenfor offentlig forvaltning, justis, tilsyn, helse, logistikk, kraft og energi. Våre tverrfaglige team tilbyr den kompetansen som kreves gjennom hele digitaliseringprosessen. Vi jobber i tett samarbeid med våre kunder for å utvikle skreddersydde løsninger med høy brukernytte. Selskapet er Google Cloud Premier Partner med Europas største Google Cloud-sertifiserte miljø, Atlassian Gold Partner og Microsoft Gold Partner.
Computas ble etablert i Norge i 1985. Vårt hovedkontor ligger i Akersgata i Oslo sentrum. Vi har også kontor i Trondheim, København og Bucuresti, Romania (Computas Development Center).
Følg pressemeldinger fra Computas
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Computas på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Computas
HK-dir og Computas hedret under Brukeropplevelsesprisen 20253.4.2025 08:22:54 CEST | Pressemelding
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), Computas, Bouvet og Frontkom fikk hederlig omtale og utmerkelse som beste bidrag under Brukeropplevelsesprisen 2025. HK-dir ble anerkjent for sin nye digitale karriereveileder, som hjelper unge med å finne utdanninger og yrker basert på deres interesser.
Stor interesse for debatt om amerikanske skyløsninger27.3.2025 14:11:38 CET | Pressemelding
I en tid preget av geopolitisk uro har mange europeiske og norske virksomheter begynt å stille seg spørsmål om egen avhengighet til de store, amerikanske tech-gigantene og skyplattformene. Men er frykten for amerikanske skytjenester berettiget? Computas og IKT-Norge inviterte til frokostmøte og debatt i Computas’ lokaler onsdag denne uken.
Computas skiller ut Atlassian-ekspertise i eget selskap5.3.2025 12:41:07 CET | Pressemelding
Computas styrker sin posisjon som en av Norges ledende Atlassian-partnere med etableringen av Computas Opus – et dedikert selskap for Atlassian-løsninger og -tjenester. Med dette strategiske grepet rendyrker Computas satsingen på IT service management (ITSM), Agile og Work management. Ambisjonen er å ta en enda større del av markedet.
Computas: 40 år som Norges første AI-selskap21.2.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
Da Computas ble grunnlagt i 1985, var kunstig intelligens et smalt og teoretisk fagfelt. 40 år senere er AI blitt allemannseie. Men Computas' posisjon som pioner og ekspert på AI-feltet er urokkelig og er mer relevant enn noen gang før.
Computas styrker posisjonen som Atlassian-leverandør med ITSM-spesialisering17.12.2024 12:59:55 CET | Pressemelding
Det norske IT-selskapet Computas styrket nylig sin posisjon som en av Nordens fremste Atlassian-eksperter. De har oppnådd spesialisering innen IT Service Management (ITSM). Spesialiseringen bekrefter IT-selskapets dype ekspertise på Atlassians ITSM-løsninger og evne til å skape verdi for kunder og brukere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom