Mange butikkansatte hadde mangelfulle arbeidsavtaler
Halvparten av butikkene Arbeidstilsynet kontrollerte manglet lovpålagt informasjon i arbeidsavtalene. Arbeidstilsynet har ført tilsyn med 600 virksomheter i varehandelen hittil i år, og skal besøke flere i sommer.

Med mer enn 360 000 arbeidstakere, er varehandelen den nest største næringen vi har. Kun helse- og omsorgssektoren sysselsetter flere ansatte.
– Varehandelen har mange unge arbeidstakere, mange deltidsansatte og nokså få arbeidstakere som er fagorganiserte. I innsatsen vår for å få arbeidsgivere til å gi utsatte arbeidstakere lovlige lønns- og arbeidsvilkår, er det derfor naturlig å prioritere tilsyn med varehandelen, sier Arbeidstilsynets direktør, Ingvill Kvernmo.
Mangelfulle og manglende arbeidsavtaler
Hittil i år har Arbeidstilsynet kontrollert arbeidsavtaler i 600 butikker over hele landet. I kontrollene fant vi at
- 51 prosent av virksomhetene hadde mangelfulle arbeidsavtaler
- sju prosent av virksomhetene ikke hadde skriftlige arbeidsavtaler
– Det er alvorlig at mange arbeidsgivere ikke kjenner til hva loven krever av arbeidsavtalene de skal inngå med arbeidstakerne. Og det er særlig alvorlig at sju prosent, altså rundt 40 av butikkene vi kontrollerte, ikke hadde skriftlige arbeidsavtaler med de som jobbet der, sier Kvernmo.
– Arbeidsavtalen er selve fundamentet i forholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Avtalen er en kontrakt som skal vise hvilke grunnleggende arbeidsvilkår som er avtalt mellom partene, og det finnes ingen unnskyldning for å ikke ha det på plass.
Strenge krav til arbeidsavtaler
1. juli 2024 kom det nye krav til innholdet i arbeidsavtaler. Flere opplysninger enn tidligere skal inn i avtalene og de skal være på plass tidligere enn før. Endringene skal bidra til tydeligere og mer forutsigbare arbeidsvilkår.
– Det er snart ett år siden lovkravene til arbeidsavtaler ble skjerpet. Likevel ser vi at mange arbeidsgivere ikke har fått med seg de nye kravene. Det gjelder både i varehandelen og i andre bransjer, sier Ingvill Kvernmo.
Fant brudd på kravene om verneombud
I 500 av tilsynene i varehandelen, ble det også kontrollert om virksomhetene hadde verneombud.
Verneombudene skal ivareta interessene til arbeidstakerne i saker om arbeidsmiljøet, og alle virksomheter med fem eller flere ansatte må ha verneombud. Verneombudet velges av og blant arbeidstakerne.
I 44 prosent av tilsynene hadde ikke virksomhetene en verneombudsordning som var i tråd med regelverket. I noen virksomheter var for eksempel daglig leder valgt som verneombud.
– Når daglig leder også er ansattes verneombud, oppstår det en uheldig rollekonflikt. Verneombudet skal fungere som et bindeledd mellom arbeidstakere og arbeidsgiver, og bør være en medarbeider som har god innsikt i arbeidsoppgavene i virksomheten, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.
Nye tilsyn i sommer
Til sommeren planlegger Arbeidstilsynet flere tilsyn hvor vi kontrollerer arbeidsavtaler og verneombud i varehandelen. Også disse tilsynene vil foregå over hele landet.
– Vi prioriterer en ny tilsynsrunde når mange unge er i sommerjobb. Yngre arbeidstakere er ei sårbar gruppe som skal beskyttes ekstra godt i arbeidslivet. Da er det spesielt viktig at de har gode arbeidsavtaler og at de kan ta opp spørsmålene eller bekymringene sine med verneombudene på arbeidsplassene, sier Ingvill Kvernmo.
Les mer
.....
Hva skal arbeidsavtalen inneholde?
Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om forhold som er av vesentlig betydning i arbeidsforholdet. Fra 1. juli 2024 må avtalen minst inneholde disse opplysningene:
- Navn på arbeidstaker, arbeidsgiver og arbeidssted
- Beskrivelse av arbeidet
- Oppstart, arbeidstid og arbeidsperioder
- Eventuell prøvetid
- Retten til ferie og feriepenger
- Lønn og godtgjørelse
- Oppsigelse
- Innleiers identitet
- Rett til kompetanseutvikling som arbeidsgiver tilbyr
- Ytelser til sosial trygghet som arbeidsgiver betaler for
- Eventuelle tariffavtaler
Dersom arbeidsforholdet skal vare i mer enn én måned, skal arbeidsavtalen være signert og klar snarest mulig, og senest sju dager etter at arbeidsforholdet startet. Tidligere var denne fristen på én måned.
Arbeidsmiljøloven §14-6 Minimumskrav til innholdet i den skriftlige arbeidsavtalen
Nøkkelord
Kontakter
Trine AaenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97640370trine.aaen@arbeidstilsynet.noOm Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
1. juli får Arbeidstilsynet nye virkemidler for å bekjempe arbeidslivskriminalitet20.6.2025 15:03:31 CEST | Pressemelding
Stortinget har vedtatt lovendringer som gir Arbeidstilsynet bedre muligheter til å avdekke og bekjempe kriminalitet i arbeidslivet. Endringene trer i kraft 1. juli 2025.
Nå blir det påbudt med HMS-kort i varebilbransjen20.6.2025 15:01:00 CEST | Pressemelding
1. januar 2026 innføres det krav om HMS-kort i varebilbransjen. Sjåfører og medhjelpere som frakter andres varer med varebil eller personbil, må da ha synlig HMS-kort på jobb.
Kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet blir tydeligere fra årsskiftet20.6.2025 14:56:35 CEST | Pressemelding
1. januar 2026 blir kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet tydeligere. Endringene i arbeidsmiljøloven skal gjøre det enklere for arbeidsgivere å forstå hva som kreves og hvordan de kan sikre et godt og trygt arbeidsmiljø for sine ansatte.
Advarer arbeidsgivere: fallsikringsutstyr brukes feil20.6.2025 08:01:00 CEST | Pressemelding
Mange virksomheter bruker personlig fallsikringsutstyr i høyden, men bruker det feil. – Vi ser et behov for å minne arbeidsgivere om at de har et ansvar for å planlegge og kontrollere at arbeid i høyden utføres trygt, og at verneutstyret som brukes er i tråd med produsentens anvisning, sier seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Tore Jeppe Sørhaug.
Sletter spy-emojier hvert år under Pride17.6.2025 13:28:39 CEST | Pressemelding
Du vet det er Pride når regnbueflagg dukker opp i feeden, og spy-emojiene følger etter. Selv om vi har kommet langt, er ikke kampen over, sier Ingvill Kvernmo, direktør i Arbeidstilsynet. Hun mener Arbeidstilsynet har et særlig ansvar med å stå opp for et inkluderende arbeidsmiljø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom