Apotek 1

Advarer om solkrem som ikke funker

Del

Det er meldt knallvær og nå som sola stråler løper mange etter hver solstråle de kan. 67 prosent leter opp solkremen fra i fjor, men gammel solkrem kan gi dårligere solbeskyttelse og økt risiko for solbrenthet. 

Solkremsjef og kategorisjef i Apotek 1 helena franzen ber folk sjekke solkremen godt
Solkremsjef og kategorisjef i Apotek 1 helena franzen ber folk sjekke solkremen godt

 

9 av 10 er klar over at solkrem har datostemning. 95 prosent av kvinner vet det, mens to av ti menn er ikke klar over at solkrem har datostemning, i følge en undersøkelse utført av Ipsos på for Apotek1.

Det har den siste tiden vært en del saker i media fra blant annet leger som soler seg uten solkrem, men det er sterkt anbefalt å bruke solkrem i sommerhalvåret. Det er viktig at du da bruker en solkrem som faktisk beskytter.

– Solkrem, kombinert med fornuftig soling og pauser i skyggen, er det beste du kan gjøre for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler fra solen. For mye av disse strålene kan føre til solbrenthet og tidlig aldring av huden. I tillegg øker solskader risikoen for hudkreft, og Norge er i verdenstoppen når det kommer til dette. Bruker du solkrem med høy faktor og følger solrådene, reduserer du denne risikoen betraktelig, sier Bjerke. 

Ikke stol blindt på gammel solkrem

Vi får ofte spørsmål om man kan bruke solkremen fra i fjor. Svaret er dessverre ikke er et enkelt "ja" eller "nei". Skal du bruke gammel solkrem må du selv gjøre en vurdering:

– Solkrem er i prinsippet ferskvare. Med det mener jeg at de fleste solkremene vi har i sortimentet ofte har en holdbarhet på tolv måneder etter åpning, sier solkremeksperten.

Hvordan finner man ut hvor lenge solkremen kan brukes etter åpning?

– Det er krav om at all kosmetikk skal merket med holdbarhetsdato. Solkremer er ofte merket med et åpent krukke-symbol med et tall og en bokstav inni. For eksempel vil produkter som er holdbare i tolv måneder være merket med «12M», sier hun.

Hva betyr dette i praksis?

– Det betyr at åpnet solkrem, så lenge du oppbevarer den riktig, skal gi ønsket beskyttelse i hele denne perioden. Men jeg må understreke dette med oppbevaring. Solkrem bør ikke oppbevares i direkte sollys eller ved for høye temperaturer, forteller Bjerke. 

Vurder solkremen før bruk

Når vet man at solkremen ikke lenger er god å bruke?

– Det er noen tydelige tegn du kan se etter. For eksempel, hvis solkremen endrer konsistens – hvis den blir vannaktig eller får klumper – eller hvis den endrer lukt eller farge, da er det indikasjoner på at solkremen er ødelagt, og ikke bør brukes, sier hun.

Er det noen situasjoner der du kan bruke solkrem, til tross for at den har gått ut på dato?

– Jeg skjønner at det kan være fristende å bruke solkrem etter utløpsdatoen, særlig hvis den ser grei ut og ikke lukter rart. Samtidig er det viktig å huske at utløpsdatoen er satt av produsenten for å fortelle hvor lenge produktet er effektivt og bra. Selv om solkremen ser fin ut, kan de beskyttende egenskapene være svekket. Hvis du for eksempel skal til Syden eller du er ekstra utsatt for å bli solbrent, så tenker jeg det beste er å kjøpe ny solkrem for hver sesong, sier Bjerke. 

Hvis du har vurdert produktet og fremdeles er i tvil, bør du ikke bruke den.

– Solbrent hud og solskader er ikke til å spøke med. Bruk derfor solkrem med høy faktor og som du kan stole på at fungerer som lovet, og smør i rikelige mengder før du går i solen, avslutter hun.

Fem råd for å vurdere solkremen fra i fjor

  1. Se på utløpsdatoen eller krukkesymbolet. Du finner den gjerne på bunnen eller på siden av produktet. Hvis produktet har gått ut på dato vil antagelig solbeskyttelsen være dårligere. 
  2. Tenk på hvordan solkremen har blitt brukt. Hvis du allerede har brukt det ofte over en sommersesong, kan det være at produktet har blitt dårlig. Forklaringen er at eksponering for luft og lys gradvis kan forringe effekten av solkremen. 
  3. Tenk på hvordan solkremen har blitt oppbevart. Har solkremen blitt oppbevart i romtemperatur og på et tørt sted? Solkrem som oppbevares ved høye temperaturer, for eksempel i bilen eller i direkte sollys, har forkortet levetid.
  4. Vurder konsistens og farge. Åpne flasken og klem ut litt produkt. Frisk solkrem skal være jevn og ha samme farge. Hvis du merker at kremen klumper seg eller har ujevn farge er den ødelagt. Det samme gjelder hvis det kommer mye vann, da betyr det at kremen har skilt seg.
  5. Lukt på solkremen. Kjenner du en stram eller ubehagelig lukt tyder det på at fettstoffer i solkremen har blitt brutt ned, og produktet er ødelagt. Kast og kjøp ny.

Våre tre råd for å oppbevare solkrem riktig

  • Lagre solkremen på et kjølig og tørt sted, for eksempel i en skuff på soverommet eller et kjøkkenskap.
  • Unngå å oppbevare solkremen i sollys. 
  • Når du er ute, bør du ha solkremen i sekken eller vesken. Sett i skyggen, slik at det ikke blir for varmt.

Nøkkelord

Kontakter

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.

Følg pressemeldinger fra Apotek 1

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Apotek 1 på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Apotek 1

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye