Rabies påvist hos fjellrev på Svalbard
Veterinærinstituttet har påvist rabies hos en fjellrev på Svalbard. Rabies er en svært alvorlig virussykdom som også kan smitte mennesker.

Fjellreven ble observert i Pyramiden, nordøst for Longyearbyen, bitende på bildekk og fremsto tam. Avvikende atferd som aggressivitet og manglende skyhet er vanlig ved rabiessmitte hos fjellrev og dyret ble derfor avlivet. Sysselmesteren, som har beredskapsansvaret på Svalbard, sendte derfor etter dialog med Mattilsynet og Veterinærinstituttet kadaveret til Veterinærinstituttet på Ås for rabiesundersøkelse. Den syke reven var en tynn, voksen hann som manglet de fleste framtennene og hadde store sår i munnslimhinnen.
Rabies er ikke påvist hos dyr på fastlands-Norge i nyere tid, men påvises sporadisk på Svalbard, sist gang i 2018. Den gang ble sykdommen påvist hos fire fjellrever og ett reinsdyr på øygruppen.
Sykdommen, også kalt hundegalskap, er en svært farlig sykdom for dyr og mennesker og mistanke om rabies hos dyr skal derfor umiddelbart varsles Mattilsynet. Dersom man er på Svalbard, skal Sysselmesteren og Mattilsynet varsles.
Rabies ble også påvist hos vilt på Svalbard i 1980 og 2011, hvor fire fjellrev og ti svalbardrein var positive for sykdommen i 2011.
- Dersom du på Svalbard observerer fjellrev eller reinsdyr som viser unormal atferd eller er døde, meld straks fra til Sysselmesteren. Ikke håndter dyrene selv! Hunder må holdes under oppsyn, og det oppfordres til ikke å mate rev, sier Knut Madslien, seksjonssjef for husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet.
Les mer om rabies på Veterinærinstituttets nettsider.
Les mer om rabies hos Folkehelseinstituttets nettsider.
Kontakter
Bente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Knut MadslienSeksjonsleder - husdyr, vilt og velferdVeterinærinstituttet
Tel:+47 91736909knut.madslien@vetinst.noBilder




Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Slik skal pukkellaksen stoppes i Tanaelva18.6.2025 11:16:43 CEST | Pressemelding
I sommer ventes ny storinvasjon av fremmedarten pukkellaks som truer den atlantiske villaksen. For å redusere faren må fremmedarten stoppes i de store elvene som Tanaelva.
Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger26.5.2025 09:50:42 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.
Forskningsprosjekt viser tidligere fugleinfluensasmitte hos en norsk sau21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En sau som beitet blant døde og syke krykkjer under det store fugleinfluensautbruddet i Finnmark i 2023 har fått påvist antistoffer mot viruset. Dette tyder på at sau kan smittes under høyt smittepress.
Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen - men presset øker24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Dyrene i Norge er noen av verdens friskeste og vi har få alvorlige dyresykdommer. Men med nye sykdommer som truer er dyrehelsen vår under stadig større press.
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom