Nkom varsler millionbot mot Telia
Nkom varsler 10 millioner kroner i overtredelsesgebyr til Telia. Det skjer etter at selskapet feilaktig mottok flere millioner kroner i statlig kompensasjon for forsterkningstiltak de skulle utført i flere kommuner.

Nkom og Telia Norge har i perioden 2015–2021 inngått avtaler om utbygging av basestasjoner med forsterket ekom i 58 kommuner. I fjor høst ble det avdekket at selskapet ikke hadde levert redundante løsninger i 39 av de 58 kommunene. Nkoms program for forsterket ekom skal sikre mobildekning til innbyggere i minimum 72 timer dersom strømmen, og dermed også mobil- og internett, blir borte over lengre tid.
Nå får altså selskapet millionbot, og gebyrets størrelse knytter seg til overtredelsens alvorlighet og selskapets rolle i overtredelsen.
– Det er et alvorlig tillitsbrudd at Telia over tid har feilrapportert til myndighetene, og mottatt penger fra staten for tiltak som ikke er gjennomført. Vi må kunne stole på at selskaper som utfører arbeid i ekomnettene, leverer som avtalt, sier Svein Scheie, sikkerhetsdirektør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Scheie sier videre
– Telia er en stor og profesjonell aktør, og da forventer vi at de har orden på rutinene sine og følger opp det de har forpliktet seg til. Det er avgjørende at rapporteringen til Nkom er korrekt, og at de ikke mottar støtte fra staten på feil grunnlag, sier Scheie.
Telia Norge har fått frist til 1. november 2025 for å fullføre forsterkningstiltakene i de gjenværende kommunene. Nkom har varslet selskapet om dagbøter på 5000 kroner per kommune som ikke er rettet innen fristen.
Dette er saken
Nkom og Telia Norge inngikk i perioden 2015–2021 avtaler om utbygging av basestasjoner med forsterket ekom i 58 kommuner. I forbindelse med tre større ekom-utfall i oktober i fjor, oppdaget Nkom at tre av Telias basestasjoner manglet to uavhengige tilkoblinger, slik kravene tilsier, og som Telia selv har rapportert at var på plass. Nkom ba umiddelbart Telia om informasjon, og første rapport viste at Telia ikke har levert redundante løsninger i 39 av de 58 kommunene. I perioden 2015-2021 har Telia totalt fått utbetalt 74 millioner kroner i program for forsterket ekom. Over 9 millioner kroner av dette beløpet er uriktig utbetalt. Tiltakene finansieres med midler bevilget over Statsbudsjettet til Nkoms tilskuddsordning for telesikkerhet og beredskap (Post 70).
Dette er de 39 kommunene hvor redundante løsninger ikke var på plass:
Alta, Aremark, Aurland, Berlevåg, Bykle, Bømlo, Båtsfjord, Dønna, Evje og Hornes, Gamvik, Gjerstad, Hægebostad, Iveland, Lebesby, Lom, Måsøy, Nesseby, Nord-Odal, Nordreisa, Porsanger, Sel, Sirdal, Skjåk, Solund, Sulldal, Sør-Odal, Tønsberg, Tana, Træna, Valle, Vardø, Vegårdshei, Vikna, Vågå, Våler, Åmli, Årdal, Åseral, Åsnes.
Nøkkelord
Kontakter
Rita Lund ThuneKommunikasjonsdirektørNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noBilder


Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Så mye forurenser vårt digitale samfunn29.4.2025 16:43:26 CEST | Pressemelding
De totale CO2-utslippene fra digital infrastruktur, både direkte og indirekte, var i fjor på 1,1 millioner tonn. Det tilsvarer nesten det samme som fjorårets direkte utslipp fra flytrafikken innenlands.
Presseinvitasjon: Så mye forurenser digital infrastruktur24.4.2025 14:03:25 CEST | Presseinvitasjon
For første gang har norske myndigheter kartlagt miljøpåvirkning fra digital infrastruktur i eget land. Bærekraftsanalysen legges frem i Oslo tirsdag 29. april.
Fem mobilvett-reglar i påska16.4.2025 08:27:32 CEST | Pressemelding
Enten du skal på fjellet, til sjøs eller flykte andre stader i påska, har dei fleste av oss med seg mobilen og smartklokka. Men kan du eigentleg stole på teknologien?
Ikke alle vil ha fiberbredbånd14.4.2025 14:01:57 CEST | Pressemelding
Selv om fiberdekningen i Norge er høy, velger fortsatt mange husstander å ikke koble seg til fibernettet. – Dette kan gi fremtidige utfordringer når samfunnet vårt krever mer bredbåndskapasitet enn det vi ser behovet for i dag.
God helg - nå er det mindre sjans for å bli svindlet11.4.2025 09:56:12 CEST | Pressemelding
Svindlere kan stå bak mer enn 500 telefonforsøk i sekundet mot norske mobilkunder, men innen tacoen serveres på fredag er sjansen for å bli svindlet over telefon betraktelig lavere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom