Ny katastrofe truer Myanmar
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.

Jordskjelvet som rammet Myanmar 28. mars etterlot millioner uten hjem, mat og helsehjelp. Ekstrem varme og etterskjelv preger hverdagen. Nå vokser frykten for hva som vil skje når monsunregnet setter inn.
Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at risikoen for sykdomsutbrudd som denguefeber og malaria øker kraftig når monsunregnet setter inn, og at jordskjelvrammede områder er spesielt utsatt.
Overgrep i flyktningleirer
Barn er blant dem som rammes hardest. Mange bor i delvis sammenraste bygninger eller midlertidige leirer uten trygge toaletter eller sanitæranlegg. Det er meldt om seksuelle overgrep i flere av leirene.
– Barna i Myanmar lever allerede under ekstreme forhold. Uten skikkelig husly, mat eller rent vann, vil monsunregnet gjøre en vanskelig situasjon enda farligere, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
En kamp mot klokken
41 millioner mennesker er berørt av jordskjelvet, og én av fire regnes som spesielt sårbare. Blant dem er 4,8 millioner kvinner og jenter som mangler tilgang til helsetjenester, beskyttelse og trygge toaletter og vaskemuligheter. Likevel får krisen i Myanmar lite internasjonal oppmerksomhet.
Nå haster det å få hjelpen frem. Selv om en midlertidig våpenhvile frem til 30. april gjør det mulig å nå flere, er bare én tredjedel av nødhjelpen finansiert.
– Mange lever under en presenning, helt uten beskyttelse mot regn, varme og sykdom. Vi jobber hver dag med å få frem mat, vann, hygieneartikler og tilby midlertidig læringstilbud for barn, men hjelpen dekker dessverre bare en brøkdel av behovene, sier Partapuoli.
Fakta
- Jordskjelvet 28. mars hadde en styrke på 7,7.
- Over 3 757 mennesker er bekreftet døde, og nærmere 200 000 er drevet på flukt.
- Mer enn 2 600 skoler og 52 000 hjem er ødelagt.
- Over 41 millioner mennesker er berørt.
- 4,8 millioner kvinner og jenter lever nå i særlig sårbare situasjoner.
- Bare én tredjedel av nødvendig nødhjelp er finansiert.
- Den midlertidige våpenhvilen varer til 30. april.
Nøkkelord
Kontakter
Anette von OstenPR and Communications AdvisorPlan International Norge
Tel:95873950anette.vonosten@plan-norge.noOm oss
Plan International er en global barnerettighetsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
50 millioner jenter utsatt for seksuelle overgrep – færre får hjelp7.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.
Tre år med krig i Ukraina: Stadig flere 10-åringer kan verken lese eller skrive23.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Millioner av barn har mistet år med skolegang på grunn av krig og pandemi. Mange utvikler talevansker, strever med å lese og skrive og får store psykiske problemer som følge av traumer og isolasjon.
– Minst 18 millioner jenter kan miste skolegang19.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
USAs bistandsfrys og angrep på jenters rettigheter er dramatisk, men problemet er langt større og begynte lenge før 20. januar, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom