Gjør nye grep mot KI på eksamen
Til årets eksamen har Udir fjernet forberedelsesdelen og strammet inn tilgangen til hjelpemidler. – Vi er godt forberedt. Samtidig er det viktig å huske på at eksamen er et så stort arrangement at det kan oppstå feil, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.

12. mai går startskuddet for årets skriftlige eksamen for videregående. Mange elever og privatister møter med høye skuldre og engster seg for denne viktige dagen.
‒ Jeg forstår selvsagt godt at mange er stresset. Du ønsker å vise din kompetanse og gjøre det best mulig, og karakteren har betydning for veien videre. Prøv likevel å ikke stresse når du sitter i eksamenslokalet. Hvis du ikke får logget inn med en gang, så pust med magen og prøv igjen etter en liten stund. De fleste tekniske feil blir rettet opp veldig raskt, sier Rosenkvist.
Stengt internett og fjernet forberedelsesdel
I 2024 innførte Udir flere endringer for å hindre bruk av kunstig intelligens på eksamen. I år strammes reglene inn ytterligere. For å hindre bruk av KI eller andre ikke-tillatte hjelpemidler er det stengt for tilgang til internett på eksamen. Det er bare mulig å bruke noen få nettbaserte hjelpemidler som ordbøker.
Det er heller ikke forberedelsesdel, slik det har vært tidligere år. Denne er fjernet fordi det ville vært mulig for en elev å lage flere tekster med bruk av KI under forberedelsesdelen, som de så tok med seg på eksamen.
‒ Eksamen skal vise hva du kan, og da må vi være sikre på at det er du – og ikke kunstig intelligens – som har skrevet besvarelsen, sier Rosenkvist.
‒ Vi er så godt forberedt som mulig
Utdanningsdirektoratet jobber for at eksamen skal bli så trygg og rettferdig som mulig. Men med så mange IT-systemer kan ingen garantere feilfri gjennomføring.
‒ Det er virkeligheten med digitale tjenester. Men vi jobber kontinuerlig med testing og dialog med våre leverandører og er så godt forberedt som det er mulig å være. Vi har også backup med trykkede oppgaver i enkelte store fag. Det er verdt å huske på at det også skjedde feil den gangen vi hadde eksamen på papir, men det fikk ikke like stor oppmerksomhet, sier Rosenkvist.
En av fordelene med digital eksamen, er blant annet at vi kan rette opp eventuelle trykkfeil og sende ut ny oppgave, hvis det er feil i et oppgavesett. Det var ikke mulig da eksamen ble gjennomført på papir.
Kan oppstå feil lokalt og sentralt
Eksamen gjennomføres i 1600 ulike lokaler rundt om i landet, med alt fra ti kandidater i et klasserom til flere tusen personer i Valhall i Oslo. Feil kan oppstå både lokalt og sentralt. En skole eller et fylke kan få problemer med sitt lokale nett. Brannalarmen kan gå og innloggingen kan være treg.
‒ Hvis det blir noen problemer, så prøv å puste dypt og ta deg litt mat, prøv å beholde roen. Husk at alle ønsker ditt beste og vi jobber for at du skal få vist hva du kan, sier Rosenkvist.
Uforutsette hendelser skal ikke gå utover den som tar eksamen. Hvis det er tekniske problemer eller annet som hindrer deg i å starte på prøven, så kan du få forlenget tiden tilsvarende. Hvis det blir større feil slik at du ikke får gjennomført eksamen, så vil du få den annullert, slik at det ikke ødelegger for vitnemålet ditt.
Fakta om skriftlig eksamen våren 2025:
- 280.000 kandidater
- 600 fagkoder
- 1600 eksamenslokaler
- 3000 sensorer
- 357 kommuner og 15 fylker
Råd til deg som skal ta eksamen:
- Sjekk hva du skal ha med på eksamen og hvilke forberedelser du skal gjøre. Snakk med læreren din og les informasjon fra skolen din og på udir.no.
- Ta med mat og drikke og husk å ta pauser underveis.
- Les godt gjennom oppgaven før du starter, gjerne flere ganger.
- Behold roen hvis det blir noen problemer. Det meste blir løst innen kort tid.
- Spør eksamensvaktene hvis du lurer på noe.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
Send oss gjerne en e-post, så kontakter vi deg så raskt som mulig. Du kan også nå oss på pressetelefonen kl. 8.00-15.30 på hverdager.
Følg pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utdanningsdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Han skal leie nytt nasjonalt senter for yrkesfag22.4.2025 13:00:15 CEST | Pressemelding
Yrkesfaglege utdanningar er meir populære enn nokon gong. No etablerer Utdanningsdirektoratet eit nytt nasjonalt senter i Molde, som skal bidra til å utvikle og styrkje fag- og yrkesopplæringa i heile det yrkesfaglege utdanningsløpet. Konrad Lillevevang skal leie senteret, som opnar dørene i august.
De fleste som tar fagbrev kommer raskt ut i jobb5.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
83 prosent av de som tar fag- og svenneprøven er i jobb etter ett år, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. –Det er stor etterspørsel etter fagarbeidere i Norge, og mange yrkesfag gir gode muligheter for å komme i jobb raskt, sier direktør Morten Rosenkvist.
‒ Viktig å handle raskt hvis barnehagebarn ikke har det bra17.2.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
De aller fleste foreldre svarer at barnet deres trives i barnehagen. ‒ Det er gledelig og takket være den gode jobben personalet gjør hver dag. Samtidig vet vi at det er barn som ikke har det trygt og godt, og vi ønsker å støtte de som jobber i barnehagene, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
Utdanningsdirektoratet trekker tilbake godkjenningen til Tana Montessoriskole30.1.2025 12:08:49 CET | Pressemelding
Utdanningsdirektoratet har besluttet å trekke tilbake godkjenningen til Tana Montessoriskole etter gjentatte alvorlige brudd på regelverket. Tilsyn med skolen har avdekket flere kritikkverdige forhold som har hatt konsekvenser for flere elevers trygghet og trivsel.
Elevundersøkelsen viser fortsatt høye mobbetall13.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
– Det er godt å se at mobbetallene ikke øker enda mer, men det er altfor mange elever som opplever mobbing. Alle elever skal ha det trygt og godt, og Udir ønsker å støtte de som jobber med dette i skolen, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom