Ny innsats for å forebygge kriminalitet blant gutter
Et nytt tiltak skal forebygge kriminalitet i utsatte områder: 22 organisasjoner i 12 kommuner får støtte til å skape sosiale møteplasser for gutter og unge menn.

(Priv. til red: Se oversikt over prosjektene som har fått penger, og hvilke kommuner de hører hjemme i, nederst i pressemeldingen under «Dokumenter»).
Den nye tilskuddsordningen fra regjeringen vil kunne nå opptil 3000 gutter og unge menn, anslår Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Målgruppen er de som står i fare for å havne i kriminelle miljøer, særlig i områder der det er registrert økende ungdomskriminalitet.
Tiltakene retter seg mot dem i alderen 12 til 30 år, men hovedfokuset vil være på tenåringer.
– Regjeringa vil ha ned barne- og ungdomskriminaliteten. Derfor styrker vi den forebyggende innsatsen, og her spiller frivillige organisasjoner en viktig rolle. Kultur- og idrettslivet skaper fellesskap, gode opplevelser og trygge møteplasser for unge. Det arbeidet ønsker vi å styrke gjennom denne nye tilskuddsordningen. Dette er et ledd i en større satsing mot ungdomskriminalitet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
Viktig for de unge og nabolaget
Totalt ni millioner kroner skal fordeles på organisasjoner i følgende 12 kommuner:
Askøy, Bergen, Bærum, Drammen, Gjøvik, Kristiansand, Larvik, Nordre Follo, Oslo, Porsgrunn, Trondheim, og Ålesund.
– Hvis vi sammen kan bidra til å forebygge at færre unge blir rekruttert til kriminalitet, har det stor betydning både for samfunnet og den unge selv, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
Blant organisasjonene som har fått støtte til tiltak holder åtte til i Oslo, tre i Kristiansand og to i Trondheim.
– Dette er organisasjoner som kjenner godt til de lokale utfordringene. Ved å tilby trygge aktiviteter og møteplasser i nærmiljøet, vil de både kunne følge opp ungdommene tett og stille krav. Det kan bidra til mestring og tilhørighet, sier Rieber-Mohn.
Vil skape et bedre miljø
Et av tiltakene som får støtte er Haugerud Idrettsforenings prosjekt «Aktive og trygge fellesskap: Sammen om forebygging for ungdom».
Foreningen viser til flere utfordringer i området med økt gjengkriminalitet. De ønsker å skape en møteplass med meningsfullt og aktivt innhold på tider hvor det ellers ikke finnes noe tilbud eller godt oppholdssted for gutta.
Haugerud IF ser et stort behov for å forsterke innsatsen. De vil blant annet legge til rette for idrettsaktiviteter, åpent klubbhus, turer og samtalegrupper.
Ansatte i foreningen har allerede tilknytning til guttene som kan være mulige deltakere. De er også godt kjent gjennom tidligere samarbeid med politiet, fritidsklubben, SaLTo (Sammen lager vi et trygt Oslo) og barnevernet.
Fakta om tilskuddsordningen
- Våren 2025 deler Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ut ni millioner kroner i tilskudd til lag, foreninger og organisasjoner.
- Ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet er målsettingen «å forebygge kriminalitet og rekruttering til kriminelle miljøer i utsatte områder, gjennom å etablere trygge og inkluderende sosiale møteplasser og aktivitetstilbud for gutter og unge menn. Ordningen gjelder i aktuelle lokalsamfunn som er særlig utsatt for kriminalitet. Målgruppen er gutter og unge menn, inkludert de med innvandrerbakgrunn, som er i risiko for å begå kriminelle handlinger».
- Departementet understreker at tiltakene «skal være et supplement, og ikke en konkurrerende aktivitet, til eksisterende fritidstilbud i lokalmiljøet».
- Totalt 22 organisasjoner får mellom 200.000 og 700.000 kroner i tilskudd fra IMDi. Disse organisasjonene holder til i 12 kommuner.
- Blant de som får støtte finner vi åtte foreninger i Oslo.
Kriteriene for tilskudd
- om målgruppen og formålet det søkes tilskudd til er klart definert og faller inn under målet med tilskuddsordningen
- organisasjonens kompetanse, tidligere erfaring og måloppnåelse, samt dens totale økonomi, inkludert støtte fra andre finansieringskilder.
- i hvilken grad ungdommer medvirker til utformingen av prosjektet
- i hvilken grad er området som prosjektet skal gjennomføres i et utsatt område
- organisasjonens strategi for å rekruttere målgruppen
- organisasjonens vurdering av risiko ved prosjektet
- eventuelle samarbeidspartnere med andre private og offentlige aktører i lokalmiljøet
Nøkkelord
Kontakter
Simen Slette SundeIMDi
Tel:95808483siss@imdi.noBilder

Dokumenter
Om oss
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er et fagdirektorat og kompetansesenter som skal bidra til å utvikle og iverksette regjeringens integreringspolitikk. IMDi skal
۰ ivareta arbeidet med bosetting av flyktninger
۰ legge til rette for at flere innvandrere deltar i arbeids- og samfunnsliv
۰ jobbe mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
۰ gi faglige innspill til videreutvikling av integreringspolitikken og sørge for god samordning på feltet
۰ produsere og formidle forskning, utredninger, statistikk og god praksis
۰ bidra til en profesjonell og serviceinnstilt offentlig sektor
۰ være fagmyndighet for tolking i offentlig sektor
Følg pressemeldinger fra IMDi
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra IMDi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra IMDi
Kommunene klare til å bosette 15 400 flyktninger24.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
En oppdatert prognose viser at det kommer færre flyktninger til Norge i 2025, enn tidligere forventet. Kommunene er klare til å ta imot de fleste som kommer.
Vant pris for mangfold på arbeidsplassen29.1.2025 16:14:55 CET | Pressemelding
Årets Mangfoldspris går til Ikea Oslo Market og Coop Extra Sjøvegan. Begge bedriftene rekrutterer bredt fra hele befolkningen, gjør bruk av innvandreres kompetanse og skaper mangfoldige miljø.
Føler seg godt mottatt, men er usikre på framtida15.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Fordrevne fra Ukraina er godt fornøyde med mottakelsen og det offentlige tilbudet de har fått i Norge. Samtidig opplever de stor usikkerhet rundt framtida.
Skal få flere innvandrerkvinner ut i jobb8.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Halvparten av kvinnene med flyktningbakgrunn står uten jobb. Mange har lite utdannelse og kan ikke språket. I 2025 økes bevilgningene for å få flere ut i arbeid.
Nå deler vi ut 130 millioner til frivilligheten2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Flyktninger skal lære norsk, delta i sine lokalsamfunn og få jobb. Nå kan landets frivillige organisasjoner søke penger til prosjekter som styrker integreringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom