Innblikk i arbeidsmigranters hverdag, arbeidsliv og strategier i Norge
I sin doktorgradsavhandling tar Inga Sæther for seg sesongmigrasjon fra EU til det norske landbruket, gjennom en etnografisk informert intervjustudie av polske sesongarbeidere på en norsk frukt- og bærgård.

I løpet av de tjue årene som har gått siden EU-utvidelsene østover har øst- og sentraleuropeiske arbeidsmigranter blitt den klart største innvandrergruppen til Norge. De jobber i bygg, anlegg og service, i fiskeri- og oppdrettsnæringen, og med matproduksjon. Mange jobber med innhøsting på gårder, som sesongarbeidere.
I sin doktorgradsavhandling tar Inga Sæther for seg sesongmigrasjon fra EU til det norske landbruket, gjennom en etnografisk informert intervjustudie av polske sesongarbeidere på en norsk frukt- og bærgård.
Migrantarbeidere har blitt en etablert arbeidskraft i de fleste lavlønnsektorene og -industriene i Norge, som gjennom EØS-avtalen effektivt er en del av EU sitt felles arbeidsmarked. De jobber i sektorer som bygg og anlegg, turisme, omsorgsarbeid og matproduksjon. I dag lever og arbeider rundt 200 000 migranter fra øst- og sentraleuropeiske EU-land i Norge, i tillegg til litt over 50 000 kortvarige migranter. En stor andel av de kortvarige migrantene er sesongarbeidere i landbruket. Innstrømningen av EU-arbeidsmigranter til Norge har vekket bekymringer om sosial dumping, lavlønnskonkurranse, segmentering og økende ulikhet. Innen landbruket ble arbeidere fra Sentral- og Øst-Europa raskt en betydelig del av arbeidsstyrken på gårdene, og de bidro med billig arbeidskraft, men måtte også håndtere problemer som usikkerhet i jobben, utnyttelse, isolasjon, krevende fysisk arbeid og lave lønninger.
Avhandlingen til Inga Sæther gir en intim og unik innsikt i hverdagslivene og refleksjonene til arbeidsmigranter i Norge.
Kontakter
Erik EngbladKommunikasjonsrådgiver
Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo
Følg pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Trygghet og utrygghet for enslige mindreårige asylsøkere i Norge3.4.2025 13:04:32 CEST | Pressemelding
En doktorgradsstudie fra Universitetet i Oslo og Nasjonal kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, ledet av Elin Sofia Andersson, undersøker hvordan enslige asylsøkende barn og ungdommer navigerer livet i Norge i løpet av de første fem årene etter ankomst.
Earth system tipping points are a threat to Europe – how to get prepared?11.3.2025 09:50:29 CET | Pressemelding
Global warming is bringing the world closer to crossing tipping points, setting a path to events that could permanently alter how the planet works, within years, decades or centuries.
Norsk tiltak hjelper søsken til barn med kronisk sykdom29.1.2025 08:51:04 CET | Pressemelding
Barn som er pårørende til søsken med kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelse har økt risiko for å utvikle psykiske helseplager. Helsepersonell er derfor pålagt å vurdere søskens hjelpebehov. Tidligere har vi ikke hatt forskningsbaserte verktøy for å gjøre dette, men nå er norskutviklet gruppetiltak tilgjengelig. Tiltaket heter «SIBS» og blir presentert på en konferanse på Lillestrøm kultursenter fredag 31. januar.
Klar beskjed fra FNs naturpanel: – Langt mer dyptgripende tiltak må til for få til et reelt grønt skifte, sier UiO-forsker.18.12.2024 14:00:00 CET | Pressemelding
– For å håndtere miljøutfordringene på en rettferdig og bærekraftig måte, må vi få en langt dypere forståelse av hva som er årsakene til problemene. Tiltakene må være tilsvarende dyptgående, sier Karen O’Brien, professor og klimaforsker, og en av tre redaktører bak Naturpanelets siste rapport: IPBES Transformative Change Assessment.
Women Entrepreneurs Are Negatively Affected by Gender Inequality in Trading Partner Countries9.10.2024 16:44:05 CEST | Pressemelding
Gender inequality in trading partner countries has a negative impact on women entrepreneurs, even if they are from well-developed countries. Firm-level data from Denmark show that new businesses founded by women trade less with countries with higher gender inequality than similar businesses founded by men. This, thus, makes it more difficult for women entrepreneurs to gain new market share, which can hamper the growth performance of their businesses. These are some of the findings of a new study by RETHINK-GSC, an EU-funded research project led by the Kiel Institute.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom