Snøskredfaren i innledningen til påska

Del

Snøskredfaren ventes ikke å gi store utfordringer for beredskapen i starten av palmehelgen, men turgåere i fjellet må være godt forberedt og ta kloke valg basert på oppdatert skredvarsel.

Vind som flytter snøen er skredproblemet i Nord-Norge nå. Du kan lett løse ut snøskred i leområder der fokksnøen samler seg, typisk bak rygger, i søkk og renner.
Vind som flytter snøen er skredproblemet i Nord-Norge nå. Du kan lett løse ut snøskred i leområder der fokksnøen samler seg, typisk bak rygger, i søkk og renner. NVE og Kaj@Obskorps

Fokksnø og vinterlige forhold i Nord-Norge og på Svalbard

I hele Nord-Norge er fokksnø det viktigste skredproblemet de neste dagene.

- Fokksnø er rett og slett snø som vinden har flyttet på og lagt fra seg et annet sted, sier Solveig Kosberg, vaktleder i NVE Snøskredvarslingen. Den legger seg i leområder, som bak rygger, i søkk og renner. Det tar en stund før den fester seg til underlaget, og i denne perioden er det lett å løse ut snøskred.

- Husk også på at fjell og daler styrer vinden lokalt.  Derfor kan ustabile fokksnøflak forekomme i alle himmelretninger, legger hun til.

Fokksnø er det vanligste skredproblemet vi har, og det tryggeste er å unngå områder med fersk fokksnø. Men det krever noe kunnskap å gjenkjenne slike områder.  Les mer om Fokksnø på Snøskredskolen på varsom.no, og se denne videoen!

På Svalbard må man i tillegg være oppmerksom på det mer krevende skredproblemet vedvarende svakt lag.

Regn og våte forhold på Vestlandet

På Vestlandet er det regnet som vil dominere skredbildet i starten av påsken. Selv om det er lite snø i lavlandet, kan det gå våte snøskred der snøen ligger.

Høyt til fjells ventes betydelig snøskredfare på grunn av nysnø, vind og dårlig sikt – altså skikkelig ruskevær.

– Rådet for kombinasjonen høyfjell og ruskevær er klart: Hold deg unna skredterreng, sier Kosberg. Forhåpentligvis blir forholdene bedre senere i påsken.

Roligere snøskredfare og vær i Sør og Øst

Helt sør i landet og på Østlandet ventes det roligere vær og lavere skredfare enn i resten av landet. Men vær oppmerksom: Høyt til fjells, som i Jotunheimen, kan det fortsatt være moderat snøskredfare og mulig å løse ut skred.

- Det betyr at turgåere må vite hvordan de kan unngå skredproblemene fokksnø og vedvarende svakt lag hvis de har tenkt seg inn i skredterreng, understreker Kosberg.

Bruk Varsom-appen – planlegg trygge turer

Hvis du skal ut på tur bør du vite hvilke områder som er utsatt for snøskred. Snøskred kan løsne i terreng som er brattere enn 30 grader. For å finne ut hvor det er, og hvor skredene eventuelt kan havne kan du bruke skredterrengkartene i Varsom-appen.

- Bruk kartet både i planleggingen og på tur. Da kan du legge ruta utenom løsne- og utløpsområder, sier Kosberg.

Følg med på varsom.no – forholdene kan endre seg raskt

Snøskredfaren endres raskt med været, og det er for tidlig å si hvordan påska utvikler seg.
Det beste rådet er å følge med på varsom.no, hvor oppdaterte skredvarsler publiseres hver ettermiddag – og oftere hvis nødvendig.

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no


Utenom vakttid kan du ta kontakt med NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Vind som flytter snøen er skredproblemet i Nord-Norge nå. Du kan lett løse ut snøskred i leområder der fokksnøen samler seg, typisk bak rygger, i søkk og renner.
Vind som flytter snøen er skredproblemet i Nord-Norge nå. Du kan lett løse ut snøskred i leområder der fokksnøen samler seg, typisk bak rygger, i søkk og renner.
NVE og Kaj@Obskorps
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Vårisen har kommet i skogsområdene i Sør-Norge - dette bør du vite11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding

Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. Det er derfor viktig å sjekke hvor hard isen er før du går ut på den. I lavlandet i Sør-Norge er mange vann isfrie, og isen er betydelig svekket i skogsområdene. Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye