– Regjeringen må følge opp EUs forenklinger snarest mulig
– EU gjennomfører forenklinger i rekordfart for å styrke europeisk konkurransekraft. Nå må den norske regjeringen både følge opp EUs vedtak og samtidig redusere egne rapporteringskrav. Endringen må også gjøres gjeldende for norske virksomheter, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.

EU-kommisjonen har i sin “omnibus simplification package” blant annet foreslått at selskaper med færre enn 1 000 ansatte skal slippe å rapportere på miljø og bærekraft i henhold til det såkalte CSRD-direktivet. Virksomheter med flere enn 1 000 ansatte skal også rapportere i mindre omfang enn i dag. Deler av forslaget ble behandlet i EU-parlamentet allerede denne uken.
– Denne forenklingen vil gjøre det lettere for våre medlemsvirksomheter å levere på samfunnsoppdragene sine, men da må vi følge opp nasjonalt. Rapporteringsbyrden er så omfattende at det tar ressurser vekk fra kjerneoppgavene, og fra jobben med å gjennomføre faktiske bærekrafttiltak. Slik kan vi ikke ha det, sier Odd Erik Stende.
Virksomhetene må slippe oppstartskostnader
Spekters medlemmer er i hovedsak offentlige virksomheter eller andre virksomheter som bidrar til å levere på viktige samfunnsoppdrag. Spekters medlemsvirksomheter er dominerende innen sektorene helse, samferdsel og kultur.
Denne uken har EU-parlamentet vedtatt å utsette rapportering på bærekraftsdirektivet (CSRD) og aktsomhetsdirektivet (CSDDD) i minimum ett år. Dette er en del av den første omnibuspakken, med vesentlige endringer som skal forhandles separat.
– Denne endringen må også gjelde for norske virksomheter. Flere av våre medlemsvirksomheter er i startgropa på dette rapporteringsregimet. Bærekraftsrapportering er en type rapportering som har høye oppstartskostnader. Virksomhetene trenger nå en klar beskjed fra regjeringen om at de kan legge dette arbeidet til side, sier Stende.
Stort omfang rapportering til norske myndigheter
Samtidig mener Stende regjeringen nå må gå gjennom den samlede rapporteringsbyrden for norske virksomheter. En undersøkelse gjennomført blant et utvalg Spekter-medlemmer viste nylig at mer enn 40 prosent av rapporteringen deres er myndighetsrapportering.
Undersøkelsen tyder også på at virksomhetene bes om å levere en økende mengde ad hoc-rapportering til ulike deler av myndighetsapparatet. Flere av virksomhetene opplever at noe av årsaken til den økende mengden ad hoc-rapportering er at den regelmessige rapporteringen i årsberetninger og liknende dokumenter ikke blir benyttet av mottakerne. Dette skaper dermed unødig ekstraarbeid.
– Mengden rapportering øker altså fordi rapporteringen som allerede sendes inn ikke blir brukt. Dette er en uakseptabel utvikling som trekker ressurser vekk fra viktige samfunnsfunksjoner. EU har nå lært av Draghirapporten og gått foran og vist at det går an å redusere rapporteringsbyrden betydelig. Nå må norske myndigheter skynde seg etter, sier Stende.
Kontakter
Thomas HansenKommunikasjonssjef
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noBilder

Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
Enighet i de innledende sentrale forhandlingene i Spekter4.4.2025 16:07:10 CEST | Pressemelding
– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med samtlige hovedorganisasjoner på arbeidstakersiden i de innledende sentrale forhandlingene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
Rammen på 4,4 prosent fra frontfagsoppgjøret er troverdig, og må følges opp i andre tariffområder31.3.2025 20:26:32 CEST | Pressemelding
– Spekter er glad for at det er oppnådd enighet i frontfagsoppgjøret, slik at Norge slipper en storstreik. Den økonomiske rammen på 4,4 prosent som NHO og LO har kommunisert, synes forsvarlig for norsk økonomi og må nå følges opp i de etterfølgende oppgjørene. I frontfagsoppgjøret er det lagt til grunn at en større andel av lønnsoppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør. Det er en riktig profil, siden det er ulik lønnsevne i norske bedrifter, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.
Meningsmåling: Folket slutter opp om Norsk Tipping19.3.2025 07:32:55 CET | Pressemelding
To tredjedeler av det norske folk ønsker å beholde den norske modellen for pengespill. Bare 13 % ønsker å endre til en såkalt lisensmodell, og bare 9 % tror en ny modell vil gi mer penger til gode formål. Det viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Spekter.
– Fagskolene må beholde sitt særpreg14.3.2025 14:58:01 CET | Pressemelding
– Fagskolene gir viktig yrkesfaglig kompetanse for arbeidslivet. Men de må ikke utvikle seg til å bli et speilbilde av universiteter og høyskoler, sier administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten.
– Vi kan ikke undergrave utredningen om sykefraværet27.2.2025 10:23:17 CET | Pressemelding
– Dagens sykefraværstall viser at vi trenger en grundig utredning om årsakene til fraværet, slik partene i arbeidslivet har blitt enige om. Da er det underlig at Høyre, Frp og Venstre undergraver denne enigheten ved første anledning, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom