Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.

Studien, som nylig ble publisert i FEMS Microbiology Ecology, ble ledet av et norsk-fransk forskerteam. Dette er den første omfattende analysen av mikrobiota i nesen til to marine fiskearter − europeisk havabbor og atlantisk torsk. Dermed danner den et grunnlag for å forstå mikrobiota i nesen til marin fisk og dens respons på miljøendringer.
Disse mikrobielle samfunnene spiller avgjørende roller i fiskens helse, og påvirker alt fra evnen til å lukte mat til immunrespons.
− Vi vet at mikrobiota i huden og tarmen spiller en avgjørende rolle for god helse. Men vi har ikke nok kunnskap om hvordan mikrobiota i nesen reagerer på miljøendringer. Å forstå hvordan disse bakteriesamfunnene reagerer på miljøendringer er viktig når vi står overfor forsuring og økende temperaturer i havet, forklarer forsker Carlo C. Lazado fra Nofima.
Overraskende funn
Forskerne fant ulike bakterietyper i nesen til de to artene, som viser at bakteriene har tilpasset seg forskjellige miljøer. Havabbor, en varmvannsart, hadde andre bakteriesamfunn enn kaldtvannsarten torsk.
For å studere fremtidige havmiljø, eksponerte forskerne atlantisk torsk for ulike scenarier, inkludert økt temperatur og forsuring. Fiskene ble holdt i spesialdesignede tanker hvor temperaturen kunne heves til 16°C (simulering av en marin varmebølge) og pH-nivå kunne senkes for å etterligne havforsuring i fremtiden.
Da fant de at bakteriesamfunnet i nesen viste seg å reagere lite på forandringene i forsøket.
Studien dekket en kort periode og det var noen begrensninger i utvalgsstørrelsen, som kan påvirke resultatet. Forskerne mener det gjenstår å se hva dette betyr.
− Vi trenger studier over lengre tid for å forstå hvordan disse bakteriesamfunnene endrer seg under langvarig miljøstress og se dem i sammenheng med fiskens helse, sier Elisabeth Ytteborg i Nofima, som er medforfatter på publikasjonen.
− Dette er spesielt viktig i nordnorske farvann, hvor noen av de raskeste endringene i marine miljøer skjer.
I Norge er det også en økende interesse for torskeoppdrett. Å forstå disse mikrobielle samfunnene er relevant for å utvikle forebyggende tiltak som kan holde oppdrettstorsken frisk.
Forskningen var gjort i samarbeid mellom flere store marine forskningsinstitusjoner, inkludert Nofima og IFREMER i Frankrike. Arbeidet ble støttet av midler fra Norges forskningsråd, Troms og Finnmark fylke, og Bretagne-regionens strategiske tiltrekningsprogram.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noCarlo C. LazadoSeniorforsker
Seniorforsker i fiskehelse
Elisabeth YtteborgSeniorforskerNofima, avd. Fiskehelse
elisabeth.ytteborg@nofima.noLenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Kompakt hydrolyseanlegg åpner for mer og bedre utnyttelse av restråstoff22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofimas fagfolk har sammen med NUAS Technology testet og funnet at deres kompakte hydrolyseanlegg egner seg godt for produksjon av proteinhydrolysat, altså et proteinpulver, fra kyllingrestråstoff. Det øker bruksmulighetene til anlegget, som tidligere kun har blitt brukt på restråstoff fra fisk.
Kostfiber er proteinets følgesvenn for god tarmhelse21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofima-forskere har undersøkt hvordan proteiner kan påvirke tarmfloraen. Det viser seg at ufordøyde proteiner kan påvirke tarmfloraen negativt, men kostfiber fra planter kan motvirke denne effekten.
Stressed salmon become paler16.5.2025 14:05:32 CEST | Press release
More pigments are being used in salmon feed than before, yet the colour of the fillet has become paler. In a recently concluded project, researchers have found that stress reduces the colour intensity of fish fillets. However, there is one exception.
Stresset laks blir blekere16.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Det brukes mer fargestoff i laksefôret enn før, men fargen på fileten har blitt blekere. I et nylig avsluttet prosjekt har forskerne funnet ut at stress reduserer fargen på fiskefileten. Men det finnes ett unntak.
Ny EU-satsing skal hjelpe oppdrettsnæringen15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Varmere hav gir utfordringer for oppdrettsnæringen. Små løsninger kan gjøre en stor forskjell når de er smarte, anvendelige og skalerbare ifølge EU-prosjektet OCCAM
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom