Kunnskap om gammel mørtel skal bidra til bevaring av viktige kirkebygg
Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har fått støtte fra Kirkebevaringsfondet til å etablere et nasjonalt arkiv over historiske kalkmørtler. Sammen med Fabrica kulturminnetjenester, Norges geologiske undersøkelse (NGU) og SEIR materialeanalyse fra Danmark skal de samle, analysere og arkivere kalkmørtler fra de siste 25 årene. Målet er å bygge opp et nasjonalt arkiv – både fysisk og digitalt – slik at kunnskapen blir tilgjengelig for håndverkere, rådgivere og forvaltere av kulturminner.

Kirkebevaringsfondet ble opprettet av regjeringen i fjor for å sikre langsiktig økonomisk støtte til istandsetting av nærmere tusen kulturhistorisk viktige kirkebygg i Norge. Historiske kalkmørtler er ett av flere prosjekter som har fått støtte fra Kirkebevaringsfondets første runde med tildelinger. Rune Langås, leder for Bygghytta i Nidarosdomen, en avdeling i NDR, ser frem til å sette i gang prosjektet;
- Penger alene er ikke nok for å ta vare på kulturarven vår, sier Langås. Det aller viktigste før man starter for fullt med restaureringen, er å bygge opp kompetansen til de som skal utføre restaureringsarbeidene. Både opp mot materialbruk og håndverksteknisk kunnskap. Kunnskap om tradisjonshåndverk og tradisjonelle metoder er av avgjørende betydning om vi skal lykkes med å bevare de gamle steinkirkene våre. Jeg ser frem til å sette i gang dette prosjektet sammen med Fabrica, NGU og SEIR materialeanalyse, som alle har høy faglig kompetanse innen stein og mørtel.
Per Storemyr, geoarkeolog fra Fabrica kulturminnetjenester, skal lede prosjektet. Han er tydelig på at det er et stort behov for et nasjonalt arkiv over historiske kalkmørtler;
- Mye av restaureringen av norske steinkirker har gjort vondt verre, fordi det ikke har blitt brukt riktige materialer, sier Storemyr. Gjennom nesten hele 1900-tallet ble det brukt sementmørtel istedenfor kalkmørtel, noe som senere har vist seg å forårsake store skader på murverket. Det er derfor helt nødvendig å tilgjengeliggjøre kunnskap om tradisjonelle materialer til håndverksmiljøer og alle de som er eiere av gamle steinkirker.
Også i gjenreiseisingen av Nidarosdomen ble det brukt sementmørtel fra begynnelsen av 1900-tallet. Sementmørtelen er hard og lite fleksibel, noe som har ført til at stein og skulpturer på de nyere delene av Nidarosdomen sprekker og forvitrer. I de siste årene har Bygghytta ved Nidarosdomen derfor jobbet iherdig med å gjenvinne tapt kunnskap om tradisjonell mørtel.
I prosjektet Historiske kalkmørtler er NDR med Bygghytta prosjekteier. Bygghytta har status som nasjonalt kompetansesenter for bevaring og restaurering av verneverdige bygninger i stein. I dette prosjektet har de med seg partnere SEIR materiale¬analyse, Fabrica kulturminne¬tjenester og NGU. Disse har gjennom flere tiår har jobbet med kalk som rå¬materiale, eksperimentell brenning av kalk, muring, pussing og hvitting med kalk, nedbrytning av kalkmørtler, kalkens kultur¬historie og analyse av kalkmørtler, særlig med mikroskopi, det viktigste verktøyet for slik analyse. Prosjektet skal utføres i løpet av en periode på 3 år (2025-2027) og har en ramme på 3,7 mill. kr.
Nøkkelord
Kontakter
Rune LangåsBygghytta
Tel:+47 415 31 565rune.langaas@nidarosdomen.noBilder


Lenker
Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Olavslampa tennes på medaljetorvet5.3.2025 20:08:16 CET | Pressemelding
Lørdag 8. mars vil sametingspresident Silje Karine Muotka tenne den nye Olavslampa på Torvet i Trondheim. Lampa er laget av lærlinger i blyglasshåndverkerfaget ved Bygghytta ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) sammen med lærlinger i sveisefaget fra Aker Solutions Verdal og blikkenslagerlærlinger fra Langnes og Bakkan. Lampa er mer enn 3 meter høy og laget i stål og med design i farget glass.
5 høydepunkter i Nidarosdomen under VM24.2.2025 15:22:23 CET | Pressemelding
Nidarosdomen er selve symbolet på Trondheim. Katedralen har vært et naturlig mål for pilegrimer i nesten 1 000 år, og katedralens silhuett preger bybildet, uansett hvor du befinner deg i Trondheim. Et besøk i Nidarosdomen er nesten obligatorisk når man besøker Trondheim. Under VM på ski ligger det til rette for mange gode opplevelser i nasjonalhelligdommen.
Slik blir Nidarosdomens nye dører15.1.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
I dag ble det klart at det er den danske kunstneren Fredrik Tydén, som får oppdraget med å utforme nye dører til Nidarosdomens ikoniske fasade, Vestfronten. “Et privilegium så stort at det ikke kan forstås i hele sitt omfang på én gang,” sier kunstneren selv.
Nye dører til Nidarosdomen - kunngjøring av vinner av kunstnerisk konkurranse8.1.2025 19:51:25 CET | Presseinvitasjon
Nidarosdomens ikoniske fasade, Vestfronten, skal få nye dører. Nå er det klart hvilken kunstner som får det ærefulle oppdraget med å gi de nye dørene en kunstnerisk utforming. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har gleden av å invitere til kunngjøring onsdag 15. januar kl.11.00.
Bjørgvin Thorsteinsson slutter i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider29.10.2024 10:55:44 CET | Pressemelding
Bjørgvin Thorsteinsson har sagt opp sin stilling som direktør i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) i Trondheim og går til stillingen som direktør ved stiftelsen Bymuseet i Bergen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom