Ny forskning fra NMBU: Probiotiske bakterier kan forbedre fiskehelsen i norsk lakseoppdrett
Marius Steen Dobloug har i sitt doktorgradsarbeid vist at forebyggende behandling med et utvalg av probiotiske aliivibrio-bakterier kan bidra til forebygging mot biologiske utfordringer som har plaget oppdrettsnæringen i mange år.

Oppdrettsnæringen står overfor alvorlige utfordringer som fører til dårlig fiskevelferd og høy dødelighet. Vintersår og lakselus er store problemer som fører til stor lidelse for fisken.
– Næringen har tatt i bruk probiotiske bakterier for å forebygge akkurat disse lidelsene. Målet med mitt doktorgradsarbeid har vært å avdekke effekter og virkningsmekanismer ved bruken av disse probiotiske bakteriene, forteller Magnus Steen Dobloug.
Kan være gunstig mot vintersår
Forskningen til Steen Dobloug viser at disse probiotiske aliivibrio-artene er i stand til å kolonisere laksen, og at de kan overleve i fisken i minst ni måneder.
– Inne i fisken kommer de probiotiske bakteriene i kontakt med sykdomsfremkallende agens som lakselus og Moritella viscosa, bakterien som forårsaker vintersår. I laboratorieforsøk så vi at en av de probiotiske bakteriene utkonkurrerer M. viscosa og dermed reduserer skadeomfanget på lakseceller, sier Steen Dobloug.
Han forteller videre at årsaken til at dette skjer, er trolig fordi de probiotiske bakteriene struper M. viscosa sin tilgang på jern.
M. viscosa forårsaker sår på fiskens kropp. Infeksjonen starter gjerne i huden ved at bakterien koloniserer fiskeskjellenes overflate.
Mindre attraktiv for lakselus
– Samtidig kan laksen fremstå som en mindre egnet vert for lakselus ved bruk av probiotika, og få en betydelig reduksjon i antall lakselus som fester seg, sier han.
– Ved å øke kunnskapen rundt bruken av disse probiotiske bakteriene, kan vi bidra til å redusere lidelsen og dødeligheten i oppdrettsnæringen.
Nøkkelord
Kontakter
Camilla Wiik GjerdrumKommunikasjkonsrådgiverVeterinærhøgskolen, NMBU
Tel:+4767230034Tel:+4741225862camilla.wiik@nmbu.nowww.nmbu.no/om/ansatte/camilla-wiik-gjerdrumMarius Steen DoblougStipendiatNMBU Veterinærhøgskolen
Tel:95079543mariusdobloug@gmail.comBilder


Lenker
Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Nye FN-forpliktelser om bærekraftige og rimelige boliger15.10.2025 13:49:17 CEST | Pressemelding
Mer enn 30 europeiske ministre og representanter har forpliktet seg til å ta grep mot boligkrisen i Europa, inkludert Norge. Blant de lovede tiltakene er regulering av korttidsutleie til turister.
— Satser ikke nok på kunnskapsbasert beredskap15.10.2025 12:04:52 CEST | Pressemelding
Regjeringen legger i årets statsbudsjett stor vekt på beredskap. — Det er både riktig og viktig, men satsingen er for smal. Skal Norge rustes for framtidens kriser, må forskning og utdanning stå mer sentralt i beredskapsarbeidet, sier NMBU-rektor Solve Sæbø.
NMBUs eksperter på flom, overvann og skred3.10.2025 15:49:43 CEST | Pressemelding
Behov for å få en forsker til å kommentere saker om flom, overvann og skred? Se vår ekspertliste
Skogens planter koloniserer Arktis og kan endre tundraens landskap24.9.2025 12:58:19 CEST | Pressemelding
Planter fra sør er på vei nordover og forandrer Arktis. Nå advarer forskere om at denne grønne invasjonen kan få store konsekvenser for både klima, dyreliv og mennesker.
Biofilm: Risiko for sykdomsspredning og antibiotikaresistens17.9.2025 07:53:56 CEST | Pressemelding
Ny forskning fra 70-årsjubilant fra Bærum viser at bakteriesamfunn kalt biofilm kan bidra til utvikling og spredning av både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistente bakterier i matproduksjonskjeden.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom