OBOS

Nytt prishopp for OBOS-boliger

Del

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 2,2 prosent fra februar til mars. På landsbasis gikk prisene opp 1,9 prosent.

Boligprisene gjorde et nytt hopp i mars. Her et av de nyere OBOS-prosjektene på Ulven i Oslo.
Boligprisene gjorde et nytt hopp i mars. Her et av de nyere OBOS-prosjektene på Ulven i Oslo. Foto: Nyebilder

–  Prisene fortsatte opp i mars etter sterk vekst også i årets to første måneder. Oppgangen er en god del sterkere enn snittveksten for mars de tjue siste årene. Vi spådde at prisveksten ville bli høyere enn normalt i starten av 2025. Den har blitt enda noe høyere. Samtidig er vi ikke veldig overrasket, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.  

OBOS-prisene i hovedstaden har steget med 10,3 prosent fra mars 2024 til mars 2025. Hittil i år er prisene opp 11 prosent.  

– Vi har tidligere anslått at prisene skal stige med ti prosent i Oslo og åtte prosent på landsbasis i hele 2025. Med denne sterke starten kan det være et for forsiktig anslag, sier hun.  

  • I snitt har OBOS-prisene i Oslo steget med 1,3 prosent i mars de siste tjue årene.  

  • På landsbasis har OBOS-prisene steget med 9,8 prosent de tolv siste månedene og 12,3 prosent hittil i år.     

  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 88 407 kroner i Oslo i mars, og 75 914 kroner på landsbasis.    

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

Normal aktivitet 

Det ble solgt 28 prosent flere brukte OBOS-boliger i Oslo i mars 2025 enn i mars 2024, men det må ses i lys av at påsken falt i mars i fjor. Antall omsetninger i mars i år var litt lavere enn snittet for mars de siste fem årene. Snittet er særlig drevet opp av høy omsetning i pandemiårene 2021 og 2022.  

I Oslo-regionen ble forkjøpsretten benyttet i 36,5 prosent av omsetningene i mars. Det var lavere enn i januar (38,4 prosent) og i februar (42,9 prosent), men høyere enn i mars 2024 (32 prosent). Det vitner om fortsatt høyt trykk i markedet.   

Fortsatt prisoppgang  

Monsvold mener flere forhold taler for at boligprisene skal fortsette å stige.   

– God reallønnsvekst, godt arbeidsmarked og forventninger om at boligprisene skal stige framover blant mange husholdninger, trekker opp. Det samme gjør reduksjonen i egenkapitalkravet fra femten til ti prosent. Det kan også bli ett til to kutt i boliglånsrentene i løpet av 2025, selv om Norges Bank ikke satte ned renten i mars. Samtidig er renteusikkerheten betydelig, sier Monsvold.  

Hun mener prisveksten framover avhenger av hvor mange rentekutt det blir. Rentekutt virker sterkere i Oslo som følge av høye boligpriser og høy boliggjeld. Prisene i hovedstaden drives også opp av lav boligbygging i forhold til behovet.  

– Lav nyboligtilførsel vil bidra til å presse opp bruktboligprisene i flere år framover. Vi venter spent på boligministerens tiltak for å nå målet om å komme i gang med byggingen av 130 000 nye boliger innen 2030. Det vil kreve kraftfulle tiltak. Det må i hvert fall ikke komme nye, fordyrende krav til utbyggerne.

– Men det handler ikke bare om å få bygget flere boliger, vi må også bygge boliger som passer til husholdningssammensetningen og hva folk ha råd til. I Oslo har antall aleneboende økt kraftig, mens politikerne og Plan- og bygningsetaten i Oslo har sørget for at det er bygget svært mange store familieboliger. Det er feil vei å gå, sier Monsvold.  

Bra fart i markedet   

– Selv om vi opplever at markedet nå er mer selektivt og i bedre balanse, forventet vi prisoppgang i mars. Vi opplever at det fortsatt er bra fart i markedet. Vi har solgt nesten 30 prosent flere boliger enn i samme kvartal i 2024, sier Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere.  

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Om OBOS

OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 600 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye