Denne uka i FN: Hvordan bør FNs sikkerhetsråd være?
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Hvordan bør FNs sikkerhetsråd være?
Alle er enige om at Sikkerhetsrådet ikke reflekterer dagens verden. Få er enige om hvordan det bør se ut. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I mars har Danmark presidentskapet. I april tar Frankrike over presidentskapet i Rådet og det foreløpige arbeidsprogrammet vil bli offentligjort i morgen, 1. april.
Tirsdag: Frankrike overtar presidentskapet i Sikkerhetsrådet, og det er ventet at Rådet vil holde konsultasjoner for å diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for april.
Onsdag: Rådet skal holde en orientering om gjennomføringen av resolusjon 2730, som handler om beskyttelsen av humanitære- og FN-arbeidere og deres lokaler og eiendeler. Rådet skal også holde et uformelt Arria-møte om Ukraina, organisert av Russland.
Torsdag: Rådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om FNs kontor for Vest-Afrika og Sahel (UNOWAS).
Fredag: Sikkerhetsrådet vil holde uformelle Arria-møter om håndvåpenkontroll og våpenforvaltning i FNs sanksjonsregimer og om kunstig intelligens (KI) og internasjonal fred og sikkerhet.
Ellers denne uken kan Sikkerhetsrådet fortsette behandlingen av et resolusjonsutkast om Myanmar, og Rådet vil sannsynligvis fortsette å følge nøye med på situasjonen i Sør-Sudan. Den siste tiden har man sett sammenstøt mellom regjeringstropper og Sudan People's Liberation Movement in Opposition (SPLM-IO) i flere områder, blant annet i nærheten av hovedstaden Juba – som har økt den internasjonale bekymringen for at fredsavtalen kan bryte sammen, noe som kan føre til at landet igjen havner i borgerkrig.
Gaza: Krigshandlinger bærer preg av grusomhetsforbrytelser, advarer FNs humanitære hjelpearbeidere
Det er fortsatt «farlig tomt» for livreddende forsyninger i Gaza, nesten fire uker etter at Israel innførte total blokade og dødelige bombeangrep mot enklaven, opplyser FN. Les saken på UN News.
Gaza: FN-hjelpere varsler om krigskonsekvensene for barn
FNs barnefond (UNICEF) advarer om de forferdelige konsekvensene for barn og unge av nye israelske bombeangrep og den totale blokaden av nødhjelp. Les saken på UN News.
Sør-Sudan: På randen av borgerkrig, advarer FN
Sør-Sudan kan se en tilbakevending til fullskala borgerkrig nå som volden trappes opp og de politiske spenningene øker, advarer sjefen for FN-oppdraget i landet (UNMISS). Les saken på UN News.
Ukraina: Putin foreslår FN-sponset eksternt styre, Trump provosert
Vladimir Putin har foreslått at en midlertidig regjering i Ukraina med støtte fra FN kunne erstatte president Zelenskyj, før et valg gir makten til en «kompetent regjering» som kan innlede fredsforhandlinger. Dette har gjort Trump «veldig sint og forbannet på Putin». Les saken på BBCs sider.
Ukraina: 3 milliarder kroner i humanitær støtte
De humanitære konsekvensene av Russlands angrepskrig mot Ukraina er alvorlige, og behovet for hjelp er stort. Regjeringen fordeler nå rundt 3 milliarder kroner i humanitær bistand til Ukraina og til flyktningrespons i naboland i 2025. Les saken på regjeringens sider.
DR Kongo: Væpnede grupper etablerer «parallell administrasjon»
Væpnede grupper tilknyttet de Rwanda-støttede M23-opprørerne i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) har fortsatt å utvide sin kontroll i Nord- og Sør-Kivu – med sikte på ytterligere territoriale gevinster. Les saken på UN News.
DR Kongo ønsker strengere sanksjoner mot Rwanda, sier utsending til FNs sikkerhetsråd. Les saken på PassBlues sider.
Den sentralafrikanske republikk: Kenyansk FN-soldat drept. Les saken på UN News.
Trump trekker Stefanik som FN-ambassadør. Les saken på Reuters sine sider.
Menneskerettigheter

Sør-Sudan: FNs rettighetsorgan slår alarm om krisen
FNs kommisjon for menneskerettigheter i Sør-Sudan slår alarm om den raskt eskalerende krisen i landet, og ber om koordinerte tiltak for å beskytte sivilbefolkningen og bevare fredsavtalen fra 2018, som gjorde slutt på fem år med borgerkrig. Les saken på UN News.
Romania: FN-ekspert etterlyser en inklusiv valgprosess uten vilkårlige utelukkelser
Romania må sikre at valgprosessen er inkluderende, sier en uavhengig menneskerettighetsekspert, etter at en ledende presidentkandidat nylig ble diskvalifisert. Les saken på OHCHRs sider.
NIM: Norge må være en fanebærer for menneskerettigheter i urolige tider
På onsdag 26. mars overleverte Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) sin årsmelding til Stortinget, med fem anbefalinger for et styrket menneskerettighetsvern i Norge. Les saken på NIMs sider.
Over 1 av 4 kjenner ikke til at privatpersoner har en plikt til å avverge vold og overgrep
Det viser en undersøkelse gjennomført av Verian på oppdrag av NIM. Undersøkelsen understreker behovet for å økt kunnskap om avvergingsplikten i befolkningen, for å sikre bedre beskyttelse mot vold og overgrep. Les saken på NIMs sider.
Menneskerettighetskomiteen avslutter sesjon med merknader til rapportene fra Albania, Burkina Faso, Mongolia, Montenegro og Zimbabwe. Les saken på OHCHRs sider.
Arbeidsliv

ILOs styrende organ avslutter sin 353. sesjon
Den internasjonale arbeidsorganisasjonens (ILO) styre gjennomgikk globale arbeidslivsspørsmål og landssaker, inkludert Bangladesh, Belarus, Guatemala, Myanmar, Nicaragua og Venezuela. Les saken på ILOs sider.
Trump angriper fagforeninger med ny presidentordre
USAs president Donald Trump vil fjerne retten til kollektive forhandlinger for hundretusener av statsansatte. Les saken på FriFagbevegelses sider.
Norge støtter fagbevegelsen i Ukraina og Palestina
Med norsk finansiering overtar LO nå bistandsprosjekter for å støtte fagforeninger og arbeidstakerrettigheter i Ukraina og Palestina. Prosjektene har hittil vært et samarbeid mellom amerikanske myndigheter og fagbevegelse. Les saken på regjeringens sider.
Mer beskyttelse, mindre ulikhet: Det haster med å få på plass et kjønnsperspektiv på sikkerhet og helse på arbeidsplassen
En ny rapport fra ILO og Den iberoamerikanske organisasjonen for sosial sikkerhet (OISS) viser hvordan yrkesrelatert risiko påvirker kvinner og menn ulikt i Iberoamerika (det vil si spansk- og portugisisktalende land i Latin-Amerika), og understreker usynliggjøringen av «feminiserte» sektorer som omsorgsarbeid. Les saken på ILOs sider.
Tollavgifter: Jobb-beskyttere eller «handelsdrepere»?
Ordet «toll» har blitt løftet fra næringslivssidene til overskriftene de siste månedene, i takt med at store økonomier innfører eller truer med å innføre toll på andre nasjoner. Men toll er ikke bare et stumpt våpen som kan brukes i geopolitiske krangler: Hvis de brukes effektivt, kan de også hjelpe fattigere land med å utvikle økonomien sin. Les saken på UN News.
Regjeringen: Flere skal få jobbe til de blir 72 år. Les saken på regjeringens sider.
Arbeidsmiljøloven skal gjelde for fornybar energiproduksjon til havs. Les saken på regjeringens sider.
Matsikkerhet

DR Kongo: Rekordmange rammet av akutt sult
Rekordhøye 27,7 millioner mennesker er rammet av akutt sult i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) på grunn av den pågående konflikten som har ført til massive fordrivelser og stigende matvarepriser, advarer globale matsikkerhetseksperter. Les saken på UN News.
Titalls millioner risikerer hungersnød og finansieringskutt forverrer kriser, advarer WHO og WFP
En kraftig nedgang i bistanden kan tvinge titalls millioner mennesker over hele verden som er avhengige av matvarehjelp ut i ekstrem sult og hungersnød, advarte Verdens matvareprogram (WFP) på fredag. Les saken på UN News.
Ukraina: FN ønsker samtaler om Svartehavet velkommen, advarer mot en forverring av den humanitære krisen
FN ønsker velkommen de nylige diplomatiske samtalene mellom Russland, Ukraina og USA i Saudi-Arabia, og kalte en avtale om bevegelsesfrihet og sikkerhet i Svartehavet for et avgjørende skritt for global matsikkerhet. Les saken på UN News.
Jemen: Ett av to barn er alvorlig underernært etter ti år med krig
Et tiår med konflikt har vist seg å være katastrofalt for landets barn, som lever under trusselen fra luftangrep og svimlende høye underernæringsrater, advarer UNICEF. Underernæring er en tilstand som er «pinefull, livstruende og veldig mulig å forebygge. Les saken på UN News.
WFP: Dødelige konsekvenser av akutt underernæring hos barn kan forhindres
Underernæring hos barn er et globalt problem som kan forebygges, med de rette investeringene, understreker Verdens matvareprogram (WFP). Samtidig truer kronisk mangel på finansiering livsviktige ernæringsprogrammer rundt om i verden. Les saken på UN News.
Migrasjon og mennesker på flukt

2024 var det dødeligste året for migranter noensinne
Minst 8 938 mennesker døde på verdens migrasjonsruter i 2024, noe som gjør det til det dødeligste året for migranter noensinne, ifølge IOM. Les saken på IOMs sider.
Sudan-krigen: Antall fordrevne faller for første gang
For første gang på nesten to år med brutal konflikt mellom rivaliserende militærstyrker har antallet internt fordrevne sudanere gått ned, melder Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM). Les saken på UN News.
Gaza: Dyp bekymring over tvangsforflyttingen av palestinere
— Vi er dypt bekymret over det krympende handlingsrommet for sivile i Gaza, som blir tvangsforflyttet av den israelske hæren fra store deler av området, understreker OHCHRs talsperson. Siden den israelske hæren gjenopptok sin militære kampanje 18. mars, har den utstedt ti obligatoriske «evakueringsordrer» som dekker store områder i alle områder på Gazastripen. Les saken på OHCHRs sider.
Asia: Antall dødsfall blant migranter rekordhøyt i 2024
Året 2024 var det dødeligste registrert noensinne for migranter i Asia, med minst 2 514 menn, kvinner og barn som mistet livet langs regionens farlige migrasjonsruter, ifølge nye tall fra IOM. Les saken på UN News.
Syria: Over 20 000 har flyktet til Libanon som følge av sekteriske angrep, ifølge FN
Så langt i mars har over 21 000 syrere ankommet Libanon etter å ha flyktet fra de verste blodsutgytelse mot spesifikke befolkningsgrupper siden Assad-regimet falt. Les saken i Panorama nyheter.
Flyktet fra Mosambik etter valgopprøret: — Hvis folk ikke protesterer, kan Frelimo styre landet for evig
I Nyamithuthu-leiren i Malawi bor det ifølge myndighetene mer enn 7000 flyktninger fra Mosambik. Forholdene i leiren er dårlige, men nå øyner 29 år gamle Phillip Folle og flere med ham et håp om å kunne vende hjem. Samtidig har han liten tro på at ting vil endre seg. Les saken i Panorama nyheter.
Helse

Flere tiår med fremgang i arbeidet med å minske dødsfall blant barn og dødfødsler er truet, advarer FN
Antall dødsfall blant barn under fem år har gått ned til 4,8 millioner i 2023, mens dødfødsler fortsatt vil ligge på rundt 1,9 millioner, ifølge to nye FN-rapporter. Les saken på WHOs sider.
Bistandskutt kan føre til 2,9 millioner flere hiv-dødsfall innen 2030
En ny Lancet-studie anslår at kuttene i bistand fra USA, Storbritannia og EU kan føre til millioner av nye hiv-tilfeller og dødsfall, og reversere tiår med fremgang. Afrika vil bli særlig hardt rammet. Les saken på Panorama nyheter.
Nye retningslinjer krever en rask endring av mental helsepolitikk
Verdens helseorganisasjon (WHO) har lansert nye retningslinjer for å hjelpe alle land med å forbedre og styrke politikk og systemer for mental helse. Mentale helsetjenester over hele verden er fortsatt underfinansiert, og det er store mangler når det gjelder tilgang og kvalitet. I noen land får opptil 90 prosent av mennesker med alvorlige psykiske lidelser ingen behandling i det hele tatt, og mange eksisterende tjenester er basert på utdaterte institusjonelle modeller som ikke oppfyller internasjonale menneskerettighetsstandarder. Les saken på WHOs sider.
Klima og miljø

Jordskjelvet i Myanmar: Et kappløp mot tiden for søk- og redningsarbeidet
De menneskelige tapene etter jordskjelvet som ødela det sentrale Myanmar, fortsetter å stige, advarte FN på søndag, noe som legger ytterligere press på nesten 20 millioner mennesker som allerede har behov for hjelp. — Jeg er dypt bekymret for den humanitære situasjonen i Myanmar. Jordskjelvet som rammet fredag, er en krise oppå en kritisk humanitær situasjon, understreker utviklingsminister Audun Aukrust. Les saken på UN News og utviklingsministerens uttalelse på regjeringens sider.
Hurtigmote bidrar til global avfallskrise
Hurtigmote, eller fast fashion, akselererer miljøkatastrofen, og hvert sekund brennes eller deponeres klær tilsvarende én søppelbil, advarer FN-sjefen. Les saken på UN News.
Kirgisistan: Klimaendringene er i ferd med å omforme landet
Klimaendringene har ført til at temperaturen i Kirgisistan har steget dobbelt så mye som det globale gjennomsnittet, noe som har forverret vannstresset og risikoen for naturkatastrofer, ifølge et nytt miljøatlas lansert i dag av FNs miljøprogram (UNEP). Les saken på UNEPs sider.
Fra Andesfjellene til Amazonas: Konsekvensene av ekstremværet
Ekstremvær og klimapåvirkninger hadde en ødeleggende effekt på Latin-Amerika og Karibia i fjor, noe som resulterte i døende isbreer, rekordstore orkaner, ødeleggende tørke og dødelige oversvømmelser, sier Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) i en ny rapport. Les saken på UN News.
Kan fornybar energi overleve klimaendringene? Les saken på UN News.
Ny lov om vern av norske havområder foreslått. Les saken på regjeringens sider.
Ny minerallov skal øke mineralaktiviteten i Norge. Les saken på regjeringens sider.
Utvikling

Vi må se lenger enn BNP for å nå bærekraftsmålene
Landene bør vurdere å se utover bruttonasjonalproduktet, eller BNP, som det viktigste målet på økonomisk vekst for å nå de ambisiøse bærekraftsmålene, oppfordrer FN-topper. Les saken på UN News.
Norge inviterer til Internet Governance Forum 2025
I en tid med uro i verden er det avgjørende å samarbeide for, og bevare et åpent, sikkert og inkluderende internett. – IGF 2025 blir det største FN-møtet som noen gang er arrangert i Norge og en viktig arena for samarbeid, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. Les saken på regjeringens sider.
Merk deg! Kommende arrangementer
24. februar–4. april: Den 58. sesjonen i FNs menneskerettighetsråd. Les mer om arrangementet.
17. mars–4. april: Den 28. sesjonen i Komiteen for tvungne forsvinninger (CED). Les mer om arrangementet.
2. april: Norsk lansering av Global Education Monitoring Report 2024/5. Les mer om arrangementet.
2. april: Norsk utenrikspolitisk konferanse 2025: Et splittet Vesten, arrangert av NUPI. Les mer om arrangementet.
2. april: Seminar om hvordan avvæpning, demobilisering og reintegrering kan bidra til fredsbygging, arrangert av Prio. Les mer om arrangementet.
2.–4. april: Den 11. sesjonen i ekspertmekanismen for retten til utvikling. Les mer om arrangementet.
3. april: Seminar om anstendig arbeid – innsikter fra Etiopia, arrangert av Norad. Les mer om arrangementet.
Fra FN-kalenderen:
- 2. april: FN-dagen for bevissthet rundt autisme
- 4. april: Internasjonal dag for bevissthet rundt miner og minerydding
- 5. april: Internasjonal dag for samvittighet
- 6. april: Den internasjonale idrettsdagen for utvikling og fred
- 7. april: Verdens helsedag
- 7. april: Minnedag over folkemordet i Rwanda
Nøkkelord
Kontakter
Nina MartinKommunikasjonssjefFN-sambandet
Tel:40245410nina.martin@fn.noIselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Denne uka i FN: Dramatisk eskalering i Gaza24.3.2025 14:46:48 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Utenriksministeren åpner det nye «FN-huset» i Oslo12.3.2025 14:41:39 CET | Pressemelding
— FN og multilateralt samarbeid er historisk presset. Nettopp derfor trenger vi en felles møteplass der folk kan samles til debatt og samtale om FNs avgjørende rolle, sier lederne av UNDP (FNs utviklingsprogram) og FN-sambandet.
Utenriksministeren åpner det nye «FN-huset» i Oslo12.3.2025 14:38:26 CET | Pressemelding
— FN og multilateralt samarbeid er historisk presset. Nettopp derfor trenger vi en felles møteplass der folk kan samles til debatt og samtale om FNs avgjørende rolle, sier lederne av UNDP (FNs utviklingsprogram) og FN-sambandet.
Denne uka i FN: Verden trenger flere kvinnelige dommere10.3.2025 13:27:49 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Endelig en seier for (naturen i) FN?3.3.2025 14:50:49 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom