Norske miljøorganisasjoner til FN: – Fossilindustrien må ut av klimatoppmøtet
250 organisasjoner globalt krever handling fra FN for å stanse fossilindustriens innflytelse over klimaforhandlingene.

– Det er absurd at de samme selskapene som tjener mest på klimakrisen får sitte ved forhandlingsbordet når verdens ledere skal finne løsninger, sier Ulf Flink, generalsekretær i Utviklingsfondet.
Brevet til FNs klimakonvensjon (UNFCCC) og COP30-presidentskapet er blant annet signert av Utviklingsfondet, Framtiden i våre hender og Forum for utvikling og miljø (ForUM). Organisasjonene har stilt seg bak et globalt krav om strengere regler mot påvirkning fra fossilindustrien i de internasjonale klimaforhandlingene.
Brevet, signert av over 250 organisasjoner fra hele verden, krever at FN iverksetter integritetsreformer for å hindre at aktører med økonomiske interesser i fossil energi får forme utfallet av klimaforhandlingene.
– Fossilindustrien har for lenge hatt en uforholdsmessig stor påvirkning på klimaforhandlingene, noe som har bidratt til handlingslammelse og svake avtaler, sier Ulf Flink.
Rekordstor lobbyinnflytelse under COP28
Under COP28 i Dubai var det rekordmange fossil-lobbyister til stede – hele 2456 representanter fra olje-, kull- og gassindustrien, ifølge en rapport fra organisasjonen Kick Big Polluters Out. Dette var flere enn delegasjonene fra de ti mest klimautsatte landene til sammen. På COP29 i fjor var over 1700 fossil-lobbyister til stede.
Denne utviklingen svekker legitimiteten til klimaforhandlingene og gjør det vanskeligere å oppnå de nødvendige tiltakene for å begrense global oppvarming, skriver organisasjonene i brevet til FN.
– ForUM er bekymret for at handlingsrommet for sivilsamfunnet strammes inn, mens oljelobbyen får større plass og ses på som løsningsagenter for klimakrisen. Her har presidentskapet i Brasil en god mulighet til å legge til rette for at COP30 i Belem blir et folke-COP og ikke nok et olje-COP, sier Lillian Bredal Eriksen, seniorrådgiver på klima i Forum for utvikling og miljø.
– Vi kan ikke la fossilindustrien være med på å diktere løsningene på klimakrisen. Det er på høy tid at FN innfører klare regler for å begrense deres innflytelse, slik vi allerede har sett i helseforhandlinger hvor tobakksindustrien er ekskludert fra politikkutforming, sier Flink.
Nøkkelord
Kontakter
Ulf FlinkGeneralsekretærUtviklingsfondet
Tel:+4740340144ulf@utviklingsfondet.noBilder

Dokumenter
Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Anja Cecilie Solvik ansatt i Utviklingsfondet7.2.2025 08:07:36 CET | Pressemelding
Anja Cecilie Solvik, kjent fra Bunadsgeriljaen, er ny kampanje- og advocacyrådgiver i Utviklingsfondet. Solvik skal jobbe med politisk påvirkning og kampanjearbeid for økt grasrotengasjement innen matsikkerhet og landbruk.
OD-dagen i dag: ungdom i aksjon for matsikkerhet31.10.2024 01:00:00 CET | Pressemelding
I dag er det OD-dagen, hvor titusenvis av elever over hele landet bruker en dag av sin utdanning på å støtte ungdommer i andre deler av verden.
Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende7.10.2024 11:20:01 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.
Anja Cecilie Solvik fra Bunadsgeriljaen er ny ambassadør for Utviklingsfondet25.9.2024 14:44:15 CEST | Pressemelding
Grunnleggeren av Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik, har gått inn som ambassadør for Utviklingsfondets underskriftkampanje. - Utviklingsfondet er en av organisasjonene som ønsker å bidra til endring ved å påvirke. Det har jeg erfaring med, og ønsker derfor å bidra der jeg kan, sier Solvik.
Utviklingsfondet og Spire om revidert nasjonalbudsjett: - Feigt, falskt og fossilt14.5.2024 11:24:36 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet og Spire er sjokkerte og skuffet over regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Organisasjonene reagerer på manglende klimahandling og et usolidarisk bistandsbudsjett.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom