Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Den første internasjonale bredagen markeres 21. mars

Del

FNs generalforsamling har erklært 2025 som det internasjonale året for brebevaring  - "International Year of Glaciers’ Preservation". Samtidig er 21. mars utnevnt som den internasjonale bredagen fra og med 2025. Fredag 21. mars markeres dagen for første gang i Oslo.

Storsteinsfjellbreen i Narvik kommune.
Storsteinsfjellbreen i Narvik kommune. Foto: Turid Haugen/NVE

Verdens vanndag, en FN-dag som markeres årlig den 22. mars, har også bevaring av isbreer som tema i 2025. Universitetet i Oslo ved Klimahuset og Institutt for Geofag inviterer derfor til et dagsseminar fredag 21. mars for å markere bre- og vanndagen. Seminaret er et samarbeid med NVE, Hydrologirådet, Norsk vannforening og Forum for teknologi og utviklingssamarbeid (FTU), tilknyttet Tekna. Verdens bredag markeres i mange land denne dagen. Seminaret kan følges på stream her. 

Stort internasjonalt forskningsprosjekt viser global bresmelting fra 2000-2023 

Verdens breer minker i rekordfart. I en nylig studie publisert i Nature ble endringene av verdens breer for perioden 2000-2023 analysert.  Breene er delt inn i 19 regioner, og studien viser at breene mistet 5% av gjenværende volum fra 2000-2023.  NVE har bidratt med data for Norge med laserskanning av en tredjedel av Norges breer for perioden 2007-2022.  

Store geografiske forskjeller i bretap

Det ble avdekket store geografiske forskjeller i endring. I regionen som omfatter breer i Antarktis og subantarktiske øyer er volumtapet 2%. Tallet for den samme perioden i Sentral-Europa er nesten 40%. I Skandinavia har breene mistet 14% av sitt volum i denne perioden. Skandinavia og Island er de to eneste regionene hvor breene minket mer i perioden 2000-2011 enn 2012-2023.  

— I Norge har vi samlet inn detaljerte data fra laserskanning og ortofoto for å kunne analysere hvordan breene endrer seg. Med disse dataene kunne vi bidra inn i det omfattende internasjonale samarbeidet prosjektet har vært. Resultatene viser at breene verden over minker i volum og areal. Smeltende breer bidrar også til at det globale havnivået stiger, sier Liss M. Andreassen, breforsker i NVE. 

Forskere fra NVE og Universitetet i Leeds besøkte Breifonn og kartla den i august 2024. Det er fortsatt is igjen, men breen er oppdelt i mange deler og smelter bare ned. Foto: Liss M. Andreassen

Breer forsvinner både i Norge og resten av verden 

Mange av verdens breer er i ferd med å forsvinne. En av de norske breene som er i fare er Breifonn på grensen mellom Vestland og Rogaland. Den er en av de sørligste breene vi har i Norge og hadde et areal på 3 kvadratkilometer på 1950-tallet. I 2019 var det bare rundt en tiendedel igjen av arealet. NVE tok en tur dit høsten 2024 for å sjekke tilstanden. Breen var der fortsatt, men hadde krympet videre og består kun av mindre isrester.  

Breifonn er en døende ismasse. Et annet eksempel på breer som er i ferd med å forsvinne er breene i Uganda. Fotograf Klaus Thymann fra Project Pressure har besøkt de få breene som er igjen de siste årene. Breene her har minket betydelig og er i ferd med å forsvinne helt.  

Endring av Ugandas breer i Rwenzori Mountains. Mt. Stanley sett fra Mt. Baker (4,843 moh). Til venstre sort-hvitt bilde av Luigi Amedeo of Savoy, Duke of Abruzzi, publisert i 1906. Til høyre bilde i farger tatt i 2022, Klaus Thymann / Project Pressure.

Økende behov for å kutte klimautslipp 

— Den store smeltingen av breer verden over gjør at nye løsninger kreves. Utslippene må reduseres.  Hver 0,1 grad vi kan unngå av oppvarming vil hjelpe til å bevare noe av verdens breer, sier Andreassen.  

I anledning breåret og bredagen 21. mars lanseres The Glacier Stewardship Program. Det er et internasjonalt initiativ som vil utvikle nye løsninger for å redusere issmelting lokalt, og samtidig utvikle varslingsløsninger for brerelaterte farer som isras og plutselige flommer. I tillegg skal initiativet bevare prøver av mikrobiologi som finnes i isen til fremtidig forskning og bruk.  

Kontakter

Rune EngesetSeksjonssjef for bre, is og snø

Tel:99 03 88 68

Lenker

Om oss

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye