Dårlig kapasitet i strømnettet får store konsekvenser
Den dårlige kapasiteten i dagens strømnett er et stort hinder for næringsutvikling og bremser omstillingen til lavutslippssamfunnet. Det er kritikkverdig, mener Riksrevisjonen.

– Samfunnet trenger stadig mer strøm. Det har vi visst lenge. Det er en forutsetning for næringsutvikling, det grønne skiftet og stabile strømpriser. At det ikke er nok kapasitet i strømnettet i store deler av landet, er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Prognoser viser at strømforbruket kan øke med rundt 40 prosent de neste 15 årene. Mye av strømnettet er dessuten gammelt og må skiftes ut eller oppgraderes. Samtidig tar det lang tid å planlegge og konsesjonsbehandle nye store nettanlegg. Summen av disse utfordringene får store konsekvenser for utviklingen av samfunnet. Det viser Riksrevisjonens nyeste undersøkelse.
Fullbooket i store deler av landet
Skal man starte en bedrift og har behov for mye strøm, er sannsynligheten stor for at man må vente lenge. Befinner man seg i Innlandet eller langs kysten nord for Sognefjorden til Finnmark, blir man satt i kø. Årsaken er et fullbooket strømnett. Snart gjelder det hele landet.
– Det Energidepartementet har gjort til nå, har verken ført til at det bygges nok nett eller til bedre utnyttelse av strømnettet. Det er kritikkverdig at departementet ikke har gjort nødvendige endringer i virkemidler og tiltak for å øke kapasiteten, men vi registrerer at de nå har satt i gang tiltak som kan få positiv effekt, sier Schjøtt-Pedersen.
Det haster
Utviklingen av strømnettet er preget av målkonflikter og avveininger mellom ulike hensyn. Men Stortinget har bestemt at samfunnet skal elektrifiseres og næringslivet omstilles. Da er god tilgang til strøm avgjørende. Riksrevisjonen mener at Energidepartementet ikke har sørget for en samordnet og helhetlig styring av nettutviklingen.
– Energimyndighetene har i liten grad lagt vekt på målet om raskere prosesser. Departementet har ikke gjort nok for å skape en felles forståelse for at Norge har behov for mer kraft og mer nett, og for at det haster med å sette i gang tiltak dersom man skal få ført fram nok kraft. Selv om det er målkonflikter må myndighetene ta nødvendige beslutninger, sier Schjøtt-Pedersen.
Lange prosesser koster samfunnet dyrt
Den viktigste årsaken til dårlig nettkapasitet er at behovet for strøm har økt og vil øke enda mer framover, uten at Statnett og nettselskapene har økt kapasiteten i strømnettet i samme takt.
Nettkapasitet bygges først og fremst ut etter konkrete bestillinger og ikke ut fra forventninger om fremtidig kraftbehov. NVE stiller omfattende krav til at behovet for nye anlegg må dokumenteres. Det gjør at Statnett og nettselskapene kommer sent i gang med nødvendige tiltak. I tillegg tar planlegging og konsesjonsbehandling svært lang tid. Det oppstår dermed et etterslep og kundene må vente mange år før de kan koble seg på strømnettet.
Det er positivt at myndighetene er opptatt av å begrense nettutbyggingens negative konsekvenser for nettleie, naturen og samiske interesser, men Riksrevisjonen mener de i for liten grad har tatt hensyn til hva lange planleggings- og konsesjonsprosesser faktisk koster samfunnet.
– Energidepartementet må sørge for at reguleringen og kontrollen av Statnett og nettselskapene sikrer at nettutviklingen i større grad planlegges ut fra prognoser og langsiktige behov, at planlegging og konsesjonsbehandling starter tidlig og at konsesjonsmyndighetene tar større hensyn til målet om raskere prosesser, sier Schjøtt-Pedersen.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Bentserud WingereiKommunikasjonssjef
Tel:990 39 479sbw@riksrevisjonen.noStian FjelldalPressekontakt
Tel:915 43 760sfj@riksrevisjonen.noRiksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Konsulentavtale: Betydelig overskridelse og lite oppfølging20.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Departementene har brukt 187 millioner kroner mer enn rammeavtalen tilsier når de har kjøpt konsulenttjenester til IKT. Overskridelsen er betydelig og DSS har ikke fulgt opp, mener Riksrevisjonen.
Flere unge bryter loven – forebyggingen har sviktet18.6.2025 13:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Unge som bryter loven, blir stadig yngre og lovbruddene mer alvorlige. – Undersøkelsen vår viser at myndighetene har sviktet i det forebyggende arbeidet. Det er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Pressekonferanse i dag: Ny rapport om ungdomskriminalitet18.6.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Riksrevisjonen har undersøkt hva myndighetene har gjort for å forebygge og håndtere barne- og ungdomskriminalitet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.
Pressekonferanse: Myndighetenes innsats mot ungdomskriminalitet13.6.2025 13:14:24 CEST | Presseinvitasjon
Hva har myndighetene gjort for å forebygge og håndtere ungdomskriminalitet? Det har Riksrevisjonen undersøkt. Velkommen til pressekonferanse onsdag 18. juni kl. 13.
Langt igjen til samanhengande digitale tenester11.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Arbeidet med livshendingane har i liten grad gitt innbyggjarane betre samanhengande digitale tenester. Usikker finansiering og dårleg samordning er hovudproblema.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom