Beredskapslageret ditt mangler en viktig ingrediens
Fryseren din er kanskje full av både fisk og kjøtt, men hva skjer hvis strømmen går? Hvordan kan du ta vare på maten som ligger i fryseren? Grovsalt er løsningen.

Å konservere mat betyr å behandle eller lagre mat på en måte som forhindrer at den blir dårlig eller ødelagt over tid. Dette gjøres for å holde maten frisk og trygg å spise.
For få generasjoner siden var det vanlig å konservere maten selv. Mange lagde saltsild, tørrfisk, tørket kjøtt og syltet frukt og bær. Skulle strømmen ryke kan vi ta i bruk de gode gamle måtene å konservere maten.
Her får du matekspertenes beste råd.
Lang holdbarhet med salt
Fiskekvalitets – og saltekspert og seniorforsker i Nofima, Sjurdur Joensen, vet det meste om hvordan du kan lagre og ta vare på fisken for best mulig kvalitet og smak.
- Salting er en veldig enkel måte å konservere mat på. Egentlig burde salt være en del av beredskapslageret til alle. Går strømmen, og du har fryseren full av fisk, kan du salte fisken for å lagre den uten kjøling over lengre tid, forteller Joensen.
Den saltede fisken kan stå konservert i saltet i flere måneder. Med et saltinnhold på rundt 20 prosent vil ikke bakterier som bederver fisken kunne vokse, og maten holder seg derfor godt.
Slik gjør du for å salte fisken
- Ta den rå fisken eller fiskefileten ut av fryseren og ut av emballasjen
- Strø et lag med salt i en balje eller på et stort fat
- Legg fisken oppå saltet og dekk fisken med et tynt teppe av salt
- Du kan stable flere fisk oppå hverandre med et saltlag imellom for bedre plassutnyttelse
- Bruk minst 0,5 kg salt per kg fisk
- Sett så fisken på det kjøligste stedet du finner. Helst mellom 10-15 grader eller kaldere
Vann ut fisken
Husk at fisken nå vil være for salt til å kunne spises, og du må derfor vanne den ut.
Slik gjør du:
- Legg fisken i vann i to døgn, bytt vann en gang.
- Kok, stek eller varmebehandle fisken før du spiser den
- Bruker du nok salt trenger du ikke å være bekymret for at fisken blir dårlig, selv om det er varmt ute, sier Sjurdur Joensen.
- Og skulle fisken bli dårlig vil du raskt merke det på lukt, legger han til.
Har du begrensede mengder med salt? Fortvil ikke, du kan også tørke fisken eller kombinere salt og tørking.
Hva med laks og ferdigproduktene av fisk?
Hva om man har laksefileter i fryseren – kan man salte disse?
- Ja, det kan man. Torsk vil få en bedre kvalitet ved salting enn den fete laksen, men det er absolutt mulig å salte laksefileten også.
Hva gjør man med fiskekakene og fiskepinnene da?
- Akkurat fiskekakene er vanskelig å salte for de er stekt. Men fiskekakene vil holde seg noen dager i fryseboksen hvis du holder den lukket – selv uten strøm.
-For øvrig bør du spise maten som forderves raskest først, råder seniorforskeren.
Kjøtt kan også saltes
I fryseren har mange også kjøtt som kan konserveres med salt. Forsker og kjøttekspert i Nofima, Rune Rødbotten, forklarer:
- I prinsippet gjelder de samme metodene for salting, vanning og tørking for kjøtt som for fisk. Legger du kjøttet lenge nok i salt vil vann trekkes ut, og saltet trekkes inn, og kjøttet konserveres.
Det er likevel ikke helt enkelt å salte kjøttet. Ofte er kjøttstykkene tykkere enn fiskefiletene, og derfor tar prosessen lengre tid med kjøtt.
- Saltet påvirker proteinene i kjøttet noe som endrer både smak og tekstur sammenligning med det ubehandlede kjøttet. Kjøtt har også en fastere struktur enn fisk.
Du kan konservere indrefileten du la i fryseren, men du kan ikke forvente at den smaker likt. Kjøtteksperten vil likevel komme med et råd om du først trenger å salte indrefileten:
- Når du skal spise kjøttet du har saltet egner det seg ikke lengre til biff, men kan fungerer fint i supper eller gryter.
Alle burde lagre grovsalt
Det er ikke bare privatpersoner som burde ha grovsalt lett tilgjengelig i beredskapstid.
- Dette gjelder også myndighetene. Saltlagre i hele landet vil gi oss mulighet til å konservere fisk og kjøtt i fall strømmen går, avslutter Joensen.
Nøkkelord
Kontakter
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noBilder


Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Vil du ha grønn plen? Prøv kråkebollepulver6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort, og noen av oss trenger gjødsel for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom