– Fagskolene må beholde sitt særpreg
– Fagskolene gir viktig yrkesfaglig kompetanse for arbeidslivet. Men de må ikke utvikle seg til å bli et speilbilde av universiteter og høyskoler, sier administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten.

Fagskolene er viktige for å gi videreutdanning og påfyll av kompetanse for de med fagbrev og annen yrkeskompetanse. De siste ti årene er antallet studenter ved fagskolene fordoblet, og fredag 14. mars kom en ny stortingsmelding om hvordan Regjeringen ser for seg den videre utviklingen av fagskolesektoren – «Fagfolk i hele Norge – med høyere yrkesfaglig utdanning (Meld. St. (2024-2025)».
– Spekter hilser velkommen en videre satsing på fagskolesektoren. Det er viktig å utvikle karriereveier også for de med yrkesfaglig utdanning, og så langt har veksten i fagskolesektoren vært i tråd med det som er arbeidslivets behov, sier Bratten.
Ved siden av ambisjoner om en styrket fagskolesektor, så foreslår meldingen blant annet konkrete tiltak om finansiering, fylkeskommunenes styring av sektoren og bedre tilsyn fra sentrale myndigheter (NOKUT).
Det foreslås også at fagskolene i enkelte tilfeller skal kunne tilby utdanninger på et høyere nivå enn i dag. Dette skjer ved å etablere en såkalt yrkesfaglig søyle i tillegg til den akademiske søylen som er ved universiteter og høyskoler.
– Det er svært viktig at fagskolesektoren fortsetter å tilby utdanninger som er i tråd med arbeidslivets behov, det vil i hovedsak si kortere utdanninger som kan kombineres med det å være i jobb. Men når det åpnes opp for å tilby utdanninger på et høyere nivå, må vi unngå at dette fører til utdanninger med unødvendig kompleksitet og lengde, fortsetter Bratten.
I det siste har det dukket opp en debatt om fagskolene skal kunne tilby titler som yrkesbachelor og yrkesmaster.
– Dette er noe Spekter sammen med mange andre advarer mot. I meldingen står det heldigvis ikke noe om dette, men debatten om titler illustrerer at det er en reell fare for at fagskolene utvikles til et parallelt system til universitetene og høyskolene med en slags akademisering av utdanningene. Det trenger ikke arbeidslivet, avslutter Bratten.
Pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet og selve stortingsmeldingen kan du lese her.
Kontakter
Thomas HansenKommunikasjonssjef
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noBilder

Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
Klimameldingen: Spekter etterlyser et eget innenlands klimamål11.4.2025 13:57:32 CEST | Pressemelding
– Når klimamålene skal baseres på kvotekjøp utenlands kan det føre til at den nasjonale grønne omstillingen forsinkes. Det kan bidra til et etterslep i omstillingen som vil være utfordrende å ta igjen innen 2050, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Enighet i de innledende sentrale forhandlingene i Spekter4.4.2025 16:07:10 CEST | Pressemelding
– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med samtlige hovedorganisasjoner på arbeidstakersiden i de innledende sentrale forhandlingene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
– Regjeringen må følge opp EUs forenklinger snarest mulig4.4.2025 08:14:53 CEST | Pressemelding
– EU gjennomfører forenklinger i rekordfart for å styrke europeisk konkurransekraft. Nå må den norske regjeringen både følge opp EUs vedtak og samtidig redusere egne rapporteringskrav. Endringen må også gjøres gjeldende for norske virksomheter, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Rammen på 4,4 prosent fra frontfagsoppgjøret er troverdig, og må følges opp i andre tariffområder31.3.2025 20:26:32 CEST | Pressemelding
– Spekter er glad for at det er oppnådd enighet i frontfagsoppgjøret, slik at Norge slipper en storstreik. Den økonomiske rammen på 4,4 prosent som NHO og LO har kommunisert, synes forsvarlig for norsk økonomi og må nå følges opp i de etterfølgende oppgjørene. I frontfagsoppgjøret er det lagt til grunn at en større andel av lønnsoppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør. Det er en riktig profil, siden det er ulik lønnsevne i norske bedrifter, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.
Meningsmåling: Folket slutter opp om Norsk Tipping19.3.2025 07:32:55 CET | Pressemelding
To tredjedeler av det norske folk ønsker å beholde den norske modellen for pengespill. Bare 13 % ønsker å endre til en såkalt lisensmodell, og bare 9 % tror en ny modell vil gi mer penger til gode formål. Det viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Spekter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom