Store summer til ny mat av alger
Med 12 millioner euro i lomma møttes partnerne i EU-prosjektet AlageProBANOS for å skape industri av tare og alger. Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, åpnet møtet.

Forskere og oppstartsbedrifter skal lage en serie av tare- og algebaserte produkter. Kosttilskudd mot sykdommen Alzheimer, plategjødsel, trykksaker, taresuppe, tarebrød og ikke minst tarefiskekaker skal utvikles.
Og nettopp fiskekake fikk ordfører Gunnar Wilhelmsen smake da han åpnet møtet.
Fiskekaker med og uten tare
På menyen sto det to varianter av fiskekaker; en med tare og en uten.
- Fiskekaka med tare i smakte best. Den hadde også en bedre tekstur enn den uten tare i, konkluderte ordføreren kjapt.
Seniorforsker i Nofima, Dagbjørn Skipnes, og daglig leder i Sjy, Leonore Olsen, kunne fortelle at taren fungerer som bindemiddel, og den gir fiskekaka en saftig konsistens med lavere saltinnhold.
Fra tare til fiskekakeingrediens
Nofima leder arbeidet med prosessering av alge- og tarebaserte produkter. Det inkluderer utvikling og optimalisering av produktene.
For det kreves litt jobb før taren og de små algene kan bli til mat eller ingredienser i andre produkter. Det kunne seniorforsker Skipnes skrive under på:
- Tare og alger er en allsidig og bærekraftig fornybar ressurs med stort potensial for bruk i et bredt spekter av produktanvendelse, men det er ikke gjort uten videre.
Han forklarte:
- For at tare og alger skal brukes som mat bør de bearbeides slik at de helsemessige gevinstene så vel som den kulinariske opplevelsen kommer til rette. Her bruker vi alt fra enkel bearbeiding som koking og tørking til avansert teknologi som ultralyd og pulserende elektriske felt.
Som en del av EU-møtet skal deltakerne jobbe videre med produktutviklingen og markedsmuligheter. De skal også besøke Biotep, et produksjonsanlegg kan lage pulver og andre ingredienser av restråstoff.
Fakta om prosjektet
AlgaeProBANOS er finansiert gjennom Horisont Europa, og har 26 partnere fra europeisk industri og forskning, koordinert av Submariner Network fra Tyskland.
Prosjektet er bygd opp rundt seks algepilot-bedrifter over hele Østersjøen og Nordsjøregionen. Bedriftene har ulike foretningskonsepter som bygger på både mikro- og makroalger til bruk i mat, fôr, kosttilskudd, tekstiler, kosmetikk og biostimulanter til planter.
Prosjektet har som mål å bringe åtte innovative algebaserte produkter til markedet, og bidra til å møte den økende etterspørselen etter økologiske sirkulære biobaserte varer av høy kvalitet.
Nøkkelord
Kontakter
Dagbjørn SkipnesSeniorforsker
+47 51 84 46 34 / +47 926 92 252
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noBilder



Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Hermetikk holder seg i årevis – men spis likevel opp, og etterfyll beredskapslageret med jevne mellomrom12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Har hermetikk uendelig holdbarhet? Og hva er forskjellen på tradisjonell hermetikk på metallbokser sammenlignet med hermetikk i kartong eller på glass? Spørsmålene er mange når det norske folk skal bygge opp sine private beredskapslager for krise og krig.
Produksjon av trygg rakfisk: slik kan Listeria unngås4.3.2025 09:36:28 CET | Pressemelding
Forskere har funnet effektive måter å stoppe veksten av Listeria i rakfisk. En spesiell bakteriekultur hemmer den sykdomsframkallende bakterien Listeria, uten at det går ut over smaken.
Nye metoder kan gi mer flyndre på norske middagsbord3.3.2025 13:01:55 CET | Pressemelding
Langs norskekysten finnes det store mengder flyndre som nesten ingen fisker. Forskere har funnet ut hvordan fiskerne kan fange flyndre på en bedre måte, og hvordan den kan lagres levende for bedre kvalitet og jevnere leveranser.
Teknologiutvikling på fiskens premisser?28.2.2025 11:49:08 CET | Pressemelding
Nye teknologier og metoder som tas i bruk skal ikke være til skade for fiskens ve og vel. Men hvordan sikrer man det? Det skal forskere finne ut av i prosjektet VELDOK. – Vi har allerede fått noen innspill fra næringen og ønsker flere, sier prosjektleder René Alvestad.
Norsk spekeskinke med verdensklasse-ambisjoner27.2.2025 11:02:05 CET | Pressemelding
Det er drøyt tre år siden Mathias Kolstad valgte ut de første 12 grisene som skulle legge grunnen for spekeskinken 523*. Den hylles av både stjernekokker og gourmeter. Den blir også å finne på Britannia Hotel sin ekstraordinære VM-frokost.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom