Nofima

Store summer til ny mat av alger

Del

Med 12 millioner euro i lomma møttes partnerne i EU-prosjektet AlageProBANOS for å skape industri av tare og alger. Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, åpnet møtet. 

Seniorforsker i Nofima, Dagbjørn Skipnes, forklarer forskjellen mellom fiskekakene med og uten tare. Fra venstre: Dagbjørn Skipnes (Nofima), Marta Hofsøy (Ap), Leonore Olsen (Sjy) og Gunnar Wilhelmsen (Ap). Foto: Oda Bjørnsborg, Nofima
Seniorforsker i Nofima, Dagbjørn Skipnes, forklarer forskjellen mellom fiskekakene med og uten tare. Fra venstre: Dagbjørn Skipnes (Nofima), Marta Hofsøy (Ap), Leonore Olsen (Sjy) og Gunnar Wilhelmsen (Ap). Foto: Oda Bjørnsborg, Nofima

Forskere og oppstartsbedrifter skal lage en serie av tare- og algebaserte produkter. Kosttilskudd mot sykdommen Alzheimer, plategjødsel, trykksaker, taresuppe, tarebrød og ikke minst tarefiskekaker skal utvikles.

Og nettopp fiskekake fikk ordfører Gunnar Wilhelmsen smake da han åpnet møtet.

Fiskekaker med og uten tare

På menyen sto det to varianter av fiskekaker; en med tare og en uten.

- Fiskekaka med tare i smakte best. Den hadde også en bedre tekstur enn den uten tare i, konkluderte ordføreren kjapt.

Seniorforsker i Nofima, Dagbjørn Skipnes, og daglig leder i Sjy, Leonore Olsen, kunne fortelle at taren fungerer som bindemiddel, og den gir fiskekaka en saftig konsistens med lavere saltinnhold.

Fra tare til fiskekakeingrediens

Nofima leder arbeidet med prosessering av alge- og tarebaserte produkter. Det inkluderer utvikling og optimalisering av produktene.

For det kreves litt jobb før taren og de små algene kan bli til mat eller ingredienser i andre produkter. Det kunne seniorforsker Skipnes skrive under på:

- Tare og alger er en allsidig og bærekraftig fornybar ressurs med stort potensial for bruk i et bredt spekter av produktanvendelse, men det er ikke gjort uten videre.

Han forklarte:

- For at tare og alger skal brukes som mat bør de bearbeides slik at de helsemessige gevinstene så vel som den kulinariske opplevelsen kommer til rette. Her bruker vi alt fra enkel bearbeiding som koking og tørking til avansert teknologi som ultralyd og pulserende elektriske felt.

Som en del av EU-møtet skal deltakerne jobbe videre med produktutviklingen og markedsmuligheter. De skal også besøke Biotep, et produksjonsanlegg kan lage pulver og andre ingredienser av restråstoff.  

Fakta om prosjektet

AlgaeProBANOS er finansiert gjennom Horisont Europa, og har 26 partnere fra europeisk industri og forskning, koordinert av Submariner Network fra Tyskland.

Prosjektet er bygd opp rundt seks algepilot-bedrifter over hele Østersjøen og Nordsjøregionen. Bedriftene har ulike foretningskonsepter som bygger på både mikro- og makroalger til bruk i mat, fôr, kosttilskudd, tekstiler, kosmetikk og biostimulanter til planter.

Prosjektet har som mål å bringe åtte innovative algebaserte produkter til markedet, og bidra til å møte den økende etterspørselen etter økologiske sirkulære biobaserte varer av høy kvalitet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fiskekaker med tare i. Foto: Oda Bjørnsborg, Nofima
Fiskekaker med tare i. Foto: Oda Bjørnsborg, Nofima
Last ned bilde
Tarefiskekakene falt i smak hos ordfører Gunnar Wilhelmsen og gruppeleder i Tromsø Arbeiderparti, Marta Hofsøy. Foto: Oda Bjørnsborg, Nofima
Tarefiskekakene falt i smak hos ordfører Gunnar Wilhelmsen og gruppeleder i Tromsø Arbeiderparti, Marta Hofsøy. Foto: Oda Bjørnsborg, Nofima
Last ned bilde
Fra venstre: gruppeleder i Tromsø Arbeiderparti, Marta Hofsøy, ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, daglig leder i Sjy, Leonore Olsen og seniorforsker i Nofima, Dagbjørn Skipnes. Foto: Oda Bjørnsborg, Nofima
Fra venstre: gruppeleder i Tromsø Arbeiderparti, Marta Hofsøy, ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, daglig leder i Sjy, Leonore Olsen og seniorforsker i Nofima, Dagbjørn Skipnes. Foto: Oda Bjørnsborg, Nofima
Last ned bilde

Lenker

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye