Stiftelsen Norsk Mat

Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter

Del

- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand. 

Fire dyktige produsenter mottok Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke. F.v. Kommunikasjonsrådgiver i Stiftelsen Norsk Mat Inga Oskal Eidsvåg, Lise Lotte Fogh Johansson og Trond Johansson fra Tovdal eplehage, Merete Hyggen og Oddbjørn Viken fra Hyggen gård, Jens Einar Aaland fra Henrikhajen, Maren Brekkvassmo Myrvold og Yngve Henriksen fra Inderøy Mosteri og fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Fire dyktige produsenter mottok Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke. F.v. Kommunikasjonsrådgiver i Stiftelsen Norsk Mat Inga Oskal Eidsvåg, Lise Lotte Fogh Johansson og Trond Johansson fra Tovdal eplehage, Merete Hyggen og Oddbjørn Viken fra Hyggen gård, Jens Einar Aaland fra Henrikhajen, Maren Brekkvassmo Myrvold og Yngve Henriksen fra Inderøy Mosteri og fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand. Foto: Per-Arne Hovland

- Det skyhøye nivået i årets utgave av Norge beste drikke vitner om drikkeprodusenter som virkelig kan håndverket sitt. Vi er veldig glade for det gode samarbeidet vi har med Norges Beste Drikke og den grundige og kyndige vurderingen som gjøres av hvert enkelt produkt her, sier fagsjef Marit Strand i Stiftelsen Norsk Mat.

Fra baksiden av utedoen og inn i gastronomien

Inderøy Mosteri driver Norges nordligste kommersielle eplehage med produksjon av eplemost, sider og andre fruktdrikker. Inderøy Mosteri mottok Spesialitet for produktene drikkeklar rabarbra, eplemost av Elstar og eplemost av Zari. Om drikkeklar rabarbra sier Inderøy Mosteri selv at håndverket løfter rabarbraen frem fra baksida av utedoen og inn i gastronomien, og at produktene ikke lar seg stoppe av trøndersk drittvær. 

Edle dråper av epler og pærer fra Nordfjord

I Nordfjord lager Jens Einar Aaland jus av både epler og pærer av høy kvalitet fra bygdene langs Panoramavegen under navnet Henrikhajen. Henrikhajen mottok Spesialitet for hele 6 Panorama-jus produkter, inkludert Panoramajus av 100% pære, Panoramajus med blanding av eple og pære og ren eplemost. 

Økologisk eplemost fra Indre Agder

I Åmli i Indre Agder produserer Tovdal Eplehage økologisk eplemost. Epletrærne får optimalt med sol og gode modningsforhold som gir både frisk og kompleks eplemost. Tovdal Eplehage mottok Spesialitet for Rød Aroma Økologisk og Discovery Økologisk. 

Frisk eplemost av Discovery fra Hyggen gård i Asker

Hyggen gård i fjordbygda Hyggen i Asker kommune produserer eplemost på epler fra egen hage med mål om å lage autentisk eplemost som gjenkjennes på sorten som er brukt og stedet eplene er dyrket på. Hyggen gård mottok Spesialitet for Eplemost Discovery.

Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurranse for norske drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. HANEN har driftet konkurransen for Norsk Eplefest siden 2018.

Om Spesialitet

  • Spesialitet er det offisielle merket for unike og utsøkte produkter innen norsk lokalmat- og drikke med spesielle kvaliteter og særpreg.  

  • Det ligger et kravsett i bunn og produsenten må selv søke om bruk av merket og deretter blir produktene vurdert av en uavhengig jury. 

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@norskmat.no

Bilder

Inderøy Mosteri mottok Spesialitetsmerket for tre produkter. Yngve Henriksen og Maren Brekkvassmo Myrvold feiret på beste vis.
Inderøy Mosteri mottok Spesialitetsmerket for tre produkter. Yngve Henriksen og Maren Brekkvassmo Myrvold feiret på beste vis.
Foto: Per-Arne Hovland
Last ned bilde
Jens Einar Aaland fra Henrikhajen mottok hele 6 spesialitetsmerker. Her med fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Jens Einar Aaland fra Henrikhajen mottok hele 6 spesialitetsmerker. Her med fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Foto: Per-Arne Hovland
Last ned bilde
Lise Lotte Fogh Johansson og Trond Johansson fra Tovdal eplehage mottok Spesialitet for to av sine eplemoster.
Lise Lotte Fogh Johansson og Trond Johansson fra Tovdal eplehage mottok Spesialitet for to av sine eplemoster.
Foto: Per-Arne Hovland
Last ned bilde
Merete Hyggen og Oddbjørn Viken fra Hyggen gård mottok Spesialitetsmerket for sin Eplemost Discovery. Her med fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Merete Hyggen og Oddbjørn Viken fra Hyggen gård mottok Spesialitetsmerket for sin Eplemost Discovery. Her med fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Foto: Per-Arne Hovland
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye