Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.

- Det skyhøye nivået i årets utgave av Norge beste drikke vitner om drikkeprodusenter som virkelig kan håndverket sitt. Vi er veldig glade for det gode samarbeidet vi har med Norges Beste Drikke og den grundige og kyndige vurderingen som gjøres av hvert enkelt produkt her, sier fagsjef Marit Strand i Stiftelsen Norsk Mat.
Fra baksiden av utedoen og inn i gastronomien
Inderøy Mosteri driver Norges nordligste kommersielle eplehage med produksjon av eplemost, sider og andre fruktdrikker. Inderøy Mosteri mottok Spesialitet for produktene drikkeklar rabarbra, eplemost av Elstar og eplemost av Zari. Om drikkeklar rabarbra sier Inderøy Mosteri selv at håndverket løfter rabarbraen frem fra baksida av utedoen og inn i gastronomien, og at produktene ikke lar seg stoppe av trøndersk drittvær.
Edle dråper av epler og pærer fra Nordfjord
I Nordfjord lager Jens Einar Aaland jus av både epler og pærer av høy kvalitet fra bygdene langs Panoramavegen under navnet Henrikhajen. Henrikhajen mottok Spesialitet for hele 6 Panorama-jus produkter, inkludert Panoramajus av 100% pære, Panoramajus med blanding av eple og pære og ren eplemost.
Økologisk eplemost fra Indre Agder
I Åmli i Indre Agder produserer Tovdal Eplehage økologisk eplemost. Epletrærne får optimalt med sol og gode modningsforhold som gir både frisk og kompleks eplemost. Tovdal Eplehage mottok Spesialitet for Rød Aroma Økologisk og Discovery Økologisk.
Frisk eplemost av Discovery fra Hyggen gård i Asker
Hyggen gård i fjordbygda Hyggen i Asker kommune produserer eplemost på epler fra egen hage med mål om å lage autentisk eplemost som gjenkjennes på sorten som er brukt og stedet eplene er dyrket på. Hyggen gård mottok Spesialitet for Eplemost Discovery.
Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurranse for norske drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. HANEN har driftet konkurransen for Norsk Eplefest siden 2018.
Om Spesialitet
-
Spesialitet er det offisielle merket for unike og utsøkte produkter innen norsk lokalmat- og drikke med spesielle kvaliteter og særpreg.
-
Det ligger et kravsett i bunn og produsenten må selv søke om bruk av merket og deretter blir produktene vurdert av en uavhengig jury.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder




Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
Lofotlam godkjent som Beskyttet geografisk betegnelse i EU19.1.2025 15:59:01 CET | Pressemelding
Offisiell overrekkelse av PGI-status til Lofotlam.
Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris18.12.2024 14:09:19 CET | Pressemelding
- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.
Lederskifte i Stiftelsen Norsk Mat13.12.2024 09:00:19 CET | Pressemelding
Nina Sundqvist fratrer sin stilling som adm. direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en samlet vurdering har styret og direktøren blitt enige om at organisasjonens videre utvikling best ivaretas med en ny leder ved roret.
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge10.12.2024 13:53:41 CET | Pressemelding
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge blant norske forbrukere, viser fersk forbrukerundersøkelse. - Selv i en tid der prisen på mat har vært dominerende, er det en sterk bevissthet rundt viktigheten av å velge norsk mat, sier en fornøyd Nina Sundqvist, administrende direktør i Stiftelsen Norsk Mat
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom