Oljeforurensningen på trøndelagskysten må fjernes
Miljødirektoratet er bekymret for miljøkonsekvensene av oljeforurensning fra Njord A-plattformen, som nå treffer sårbare områder på land i Trøndelag.

Miljødirektoratet har det overordnede forvaltningsansvaret for verneområdene i Norge.
– Vi er bekymret for oljeforurensningen som har nådd viktige og sårbare områder langs kysten av Trøndelag, og for videre spredning nordover mot Helgeland. Vi er særlig bekymret for at sjøfugl og oter kan bli skadet av oljen, sier avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet.
De aktuelle områdene er viktige områder for sjøfugl hele året. Hekketiden er straks i gang og store mengder sjøfugl overvintrer i områdene.
Oljeklumper fra Njord-plattformen har nådd land
Equinor, som ansvarlig forurenser, leder aksjonen i kystsonen for å finne og fjerne oljen som har nådd land langs trøndelagskysten. Kystverkets prøver bekrefter at det er oljen som ble sluppet ut fra Njord.
Kystverket, som har ansvaret for statens beredskap mot akutt forurensning, fører tilsyn med oljevernaksjonen.
Statens naturoppsyn (SNO), som er Miljødirektoratets feltapparat, kartlegger forurensningen for å få oversikt over situasjonen i verneområdene.
Fakta: Miljødirektoratet gir miljøfaglige råd til Kystverket
- Vi gir blant annet råd om forurensning, prioriteringer, miljøovervåking og forhold knyttet til avfallshåndtering.
- De faglige grunnlaget for rådene utarbeides i samarbeid med statsforvalterne i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.
Alvorlig hendelse for sårbare naturområder
Værprognosen for de kommende dagene viser vind fra sørvestlig retning. Dette kan bidra til ytterligere spredning og påslag av oljeklumper flere steder nordover fra trøndelagskysten.
– Det er første gang råolje fra petroleumsvirksomheten til havs har nådd norske strender. Dette er en alvorlig hendelse. Vi er bekymret for natur og miljø dersom oljen ikke fjernes raskt, sier Ivar Myklebust i Miljødirektoratet.
Langs kysten av Trøndelag og på Helgeland finner vi en rekke naturområder med store naturverdier. Mange av dem har tilknytning til det marine miljøet, som hekkeområder for sjøfugl, strandområder, tareskoger, korallrev, viktige områder for kystsel.
Fakta: Sårbare naturområder i Midt-Norge
- Mange av verneområder langs kysten er opprettet for å ta vare på det rike naturmangfoldet.
- Froan, Vest-Vikna, Horta og Horsvær er alle områder av internasjonal betydning. De har status som Ramsarområder, som er viktige våtmarker. Deres betydning som hekkeområde for sjøfugl er en viktig begrunnelse for dette.
- På Helgeland finner vi også Vegaøyan verdensarvområde, innskrevet på Unescos verdensarvliste, blant annet på grunn av den unike ærfugl- og duntradisjonen.
- Det finnes også en rekke andre områder som ikke er vernet, men som har viktige naturkvaliteter.
Sjøfugl kan bli skadet av oljen
Mange av sjøfuglene i Norge er redusert i antall over lang tid. Flere arter er truet av utryddelse.
Vi nærmer oss nå hekkeperioden hvor sjøfuglene finner fram til hekkeområdene. Dette er en særlig sårbar og viktig tid for disse artene.
– Forurensningen fra Njord-plattformen gir betydelig fare for at sjøfugl som kommer til områder langs trøndelagskysten for å hekke, kan bli skadet av oljen. Når temperaturen øker, forventes det at oljeklumpene blir mer klebrige, og at de dermed kan bli vanskeligere å fjerne. Det kan føre til mer tilgrising av sjøfugl, vilt og natur, dersom oljen ikke fjernes raskt, sier avdelingsdirektør Ivar Myklebust.
Fakta: Akutt forurensning fra Njord A-plattformen
- 31. desember 2024 var det et akutt utslipp av råolje fra Njord A-plattformen i Norskehavet.
- Det totale utslippet ble estimert til rundt 150 kubikkmeter (m3), hvorav 75 m3 olje og resten vann.
- Oljen var av typen Fenja/pil. Denne oljen er veldig voksholdig, og stivner i kaldt vann.
- Den 12. februar ble det oppdaget oljeklumper på Kvisten på Frøya. Kystverkets prøver bekreftet 19. februar at det var råolje fra Njord.
- Equinor, som ansvarlig forurenser, leder aksjonen i kystsonen og Kystverket fører tilsyn.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Lenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Klarte ikke å knekke havnespy med brent kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.
Klarte ikkje å knekke hamnespy med brend kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brend kalk ikkje klarer å fjerne hamnespy der det er mykje av den uønskte framandarten.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom