– Vi kan ikke undergrave utredningen om sykefraværet
– Dagens sykefraværstall viser at vi trenger en grundig utredning om årsakene til fraværet, slik partene i arbeidslivet har blitt enige om. Da er det underlig at Høyre, Frp og Venstre undergraver denne enigheten ved første anledning, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.

– Det er positivt at vi så en liten nedgang i fraværet på slutten av 2024, men den underliggende driveren for det høye sykefraværet er ikke endret. Fraværet knyttet til psykiske lidelser er fortsatt for høyt. Derfor må vi være forsiktige med å tolke dagens statistikk som et trendbrudd, sier Anne-Kari Bratten.
Dagens tall fra SSB viser at sykefraværet i 2024 var det høyeste siden 2009. Partene i arbeidslivet ble nylig enige om en ny IA-avtale, der et av elementene er en ny, grundig sykefraværsutredning. Det var et selvstendig poeng i forhandlingene at en slik utredning skal være åpen og fordomsfri, påpeker Bratten.
– Da er det underlig at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre på NRK i morges gikk i den motsatte grøfta, gjennom å forhåndskonkludere med at arbeidsgivernes bidrag for langtidsfraværet må økes. Vi vet alt for lite om hva konsekvensene av dette vil bli, sier hun.
Bratten peker på at arbeidsgiverne allerede i dag har tunge insentiver til å få medarbeiderne tilbake på jobb.
– Det er feil at arbeidsgiverne ikke har kostnader ved langtidsfravær i dag. Spekters medlemsvirksomheter melder at kostnadene for en langtidssykmeldt ligger på omtrent femti prosent av lønnen, selv etter at staten har overtatt ansvaret for sykelønnen, sier Bratten.
– I tillegg sier 80 prosent av topplederne i våre medlemsvirksomheter at de har et udekket kompetansebehov. Derfor legges det allerede i dag betydelige ressurser ned i å få langtidssykmeldte tilbake på jobb.
Så lenge vi ikke vet nok om bakgrunnen for det økte fraværet knyttet til psykiske lidelser, kan vi heller ikke konkludere med hvilke tiltak som er nødvendige for å få fraværet ned, påpeker hun.
– Hvis arbeidsgiverne skal straffes for langtidssykefraværet, må det først utredes hvilke verktøy virksomhetene har for å få fraværet ned. – Nå må den planlagte utredningen fullføres i fred, uten innblanding fra politikere som vil fremstå som handlekraftige, sier Bratten.
Kontakter
Thomas HansenKommunikasjonssjef
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noBilder

Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
Klimameldingen: Spekter etterlyser et eget innenlands klimamål11.4.2025 13:57:32 CEST | Pressemelding
– Når klimamålene skal baseres på kvotekjøp utenlands kan det føre til at den nasjonale grønne omstillingen forsinkes. Det kan bidra til et etterslep i omstillingen som vil være utfordrende å ta igjen innen 2050, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Enighet i de innledende sentrale forhandlingene i Spekter4.4.2025 16:07:10 CEST | Pressemelding
– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med samtlige hovedorganisasjoner på arbeidstakersiden i de innledende sentrale forhandlingene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
– Regjeringen må følge opp EUs forenklinger snarest mulig4.4.2025 08:14:53 CEST | Pressemelding
– EU gjennomfører forenklinger i rekordfart for å styrke europeisk konkurransekraft. Nå må den norske regjeringen både følge opp EUs vedtak og samtidig redusere egne rapporteringskrav. Endringen må også gjøres gjeldende for norske virksomheter, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Rammen på 4,4 prosent fra frontfagsoppgjøret er troverdig, og må følges opp i andre tariffområder31.3.2025 20:26:32 CEST | Pressemelding
– Spekter er glad for at det er oppnådd enighet i frontfagsoppgjøret, slik at Norge slipper en storstreik. Den økonomiske rammen på 4,4 prosent som NHO og LO har kommunisert, synes forsvarlig for norsk økonomi og må nå følges opp i de etterfølgende oppgjørene. I frontfagsoppgjøret er det lagt til grunn at en større andel av lønnsoppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør. Det er en riktig profil, siden det er ulik lønnsevne i norske bedrifter, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.
Meningsmåling: Folket slutter opp om Norsk Tipping19.3.2025 07:32:55 CET | Pressemelding
To tredjedeler av det norske folk ønsker å beholde den norske modellen for pengespill. Bare 13 % ønsker å endre til en såkalt lisensmodell, og bare 9 % tror en ny modell vil gi mer penger til gode formål. Det viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Spekter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom