FN-sambandet

Denne uka i FN: Ti konflikter du bør holde et øye med i år

Del

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Hvilke kriser og konflikter bør du holde et øye med i 2025? FN-sambandet forklarer. Foto: UNRWA
Hvilke kriser og konflikter bør du holde et øye med i 2025? FN-sambandet forklarer. Foto: UNRWA

Ti konflikter du bør holde et øye med i år

FN-sambandet gir deg det som antas å bli de mest aktuelle krisene i år, og forklarer hvorfor disse trenger mer oppmerksomhet. Les saken på fn.no.

FN-sambandet forklarer

null
Vi hadde selvsagt håpet at Trump ville gå i bresjen for multilateralt samarbeid og FN-støtte, men sånn har det jo ikke gått så langt. Nå har administrasjonen kunngjort en bistandsstans i 90 dager, og fremtiden ser nokså mørk ut for millioner av mennesker som trenger USAs bistand og støtte, og også kanskje for FN-systemet. FN-sambandet forklarer. Foto: UN Photo/Manuel Elías

USAs bistandsstans: Hva betyr dette for FN?

— Dette kan få store konsekvenser for millioner av mennesker som er avhengige av livsviktig nødhjelp og bistand fra FN-systemet, advarer FN-sambandets leder, Catharina Bu. Nå må Norge og andre land både bevilge mer midler og ta kloke politiske avgjørelser, understreker hun. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
Situasjonen i deler av DR Kongo gikk i januar fra vondt til verre. Den diplomatiske innsatsen for å få slutt på konflikten mellom den kongolesiske hæren og den Rwanda-støttede opprørsgruppen M23 svikter, som betyr katastrofe for de over 1,5 millioner menneskene som har søkt tilflukt i leirer og vertsfamilier, mange av dem i flere år nå. I uka fremover skal FNs sikkerhetsråd følge nøye med på utviklingen. Foto: OCHA

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I februar har Kina presidentskapet i FNs sikkerhetsråd. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: Sikkerhetsrådet skal møtes i en orientering om trusler mot internasjonal fred og sikkerhet forårsaket av terrorhandlinger basert på generalsekretærens siste rapport om Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL/Da'esh), etterfulgt av konsultasjoner om FN-oppdraget i Afghanistan (UNAMA).

Onsdag: Rådet skal, etter planen, stemme på et utkast til en resolusjon om fornyelse av mandatet til ekspertpanelet som bistår sanksjonskomiteen for Sudan. Dette kan bli utsatt på grunn av pågående forhandlinger. Rådet skal også holde en orientering og konsultasjoner om den politiske og humanitære situasjonen i Syria.

Torsdag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering om Jemen, etterfulgt av lukkede konsultasjoner.

Ellers denne uken, vil Rådet følger nøye med på situasjonen i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) og kan komme til å innkalle til et møte, avhengig av utviklingen. De vil sannsynligvis også diskutere et resolusjonsutkast om situasjonen i landet. Sikkerhetsrådet vil kanskje også fortsette å vurdere et resolusjonsutkast om Myanmar.

Kina leder Sikkerhetsrådet mens USA går til offensiv

Kina setter søkelys på å styrke multilateralisme ettersom USA tar et skritt i en annen retning for internasjonalt samarbeid. Fu Cong, Kinas FN-ambassadør i New York, sa at landet vil lede en samtale om flerpartisamarbeid og global styring som en del av agendaen for det roterende presidentskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden. Kina er et permanent medlem av Rådet, med vetorett. Les saken på PassBlues sider.

Den internasjonale straffedomstolen fordømmer USAs sanksjonstiltak

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) fordømmer en ordre undertegnet av USAs president Donald Trump om å innføre straffesanksjoner, og hevdet at ordren hadde til hensikt å «skade dens uavhengige og upartiske rettslige arbeid». Les saken på UN News.

DR Kongo: Tusenvis flykter fra sammenstøt i Sør-Kivu

Fortsatte sammenstøt i Sør-Kivu i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) utløser massefordrivelse og forårsaker sivile tap, opplyser FN. Les saken på UN News.

DR Kongo: FN-sjefen ber om mekling for å få slutt på krisen øst i landet

— Nå er tiden inne for å få slutt på krisen i den østlige demokratiske republikken Kongo, understreket Guterres. Les saken på UN News.

DR Kongo: FNs rettighetssjef advarer om at krisen kan bli verre uten internasjonal handling

FNs menneskerettighetssjef Volker Türk uttrykte fredag ​​dyp bekymring over den pågående voldelige eskaleringen i det østlige DR Kongo forårsaket av den pågående Rwanda-støttede M23-offensiven. — Hvis ingenting blir gjort, kan det verste være i vente, for folket i det østlige DR Kongo, men også utenfor landets grenser, sa han til en «spesiell sesjon» i Menneskerettighetsrådet. Les saken på UN News.

Gaza: Guterres oppfordrer til full våpenhvile og avviser «etnisk rensing»-forslag

FNs generalsekretær António Guterres oppfordrer det internasjonale samfunnet til å fortsette å presse på for en full våpenhvile og løslatelse av alle gisler i Gaza, og «å unngå enhver form for «etnisk rensing» i enklaven. Les saken på UN News.

Gaza: 10 000 lastebiler med nødhjelp har nådd frem siden våpenhvilen begynte

Nødhjelpsorganisasjoner planer om å «oversvømme» Gaza med livreddende hjelp har nådd en viktig milepæl: Mer enn 10 000 lastebiler med nødhjelp har kjørt inn i enklaven siden våpenhvilen trådte i kraft 19. januar. Les saken på UN News.

Sudan: Sivile dødstall tredoblet på én uke i opptrappede fiendtligheter

Sivile dødsfall i Sudan har steget dramatisk, med minst 275 drepte mellom 31. januar og 5. februar, rapporterer FNs menneskerettighetskontor, OHCHR. Les saken på UN News.

Sør-Sudan: «Klokken tikker» for landets overgang, får Sikkerhetsrådet høre

Denne måneden går Sør-Sudan inn i en forlenget overgangsperiode, og FNs øverste utsending til landet har advart om at «klokken tikker» for å oppfylle forpliktelsene i henhold til en viktig fredsavtale fra 2018, i forkant av en ny frist som er satt til februar 2027. Les saken på UN News.

Menneskerettigheter

null
I mange år har organisasjoner for mennesker med funksjonsnedsettelser og andre rettighetsforkjempere krevd at Norge innlemmer FNs konvensjon om rettighetene med nedsatt funksjonsevne inn i norsk lov. Selv om konvensjonen har vært bindende for Norge siden 2013 og myndighetene er forpliktet til å anvende norsk lov i samsvar med CRPD – samtidig om forslaget har fått støtte hos et stort flertall av høringsinstansene – vil den reelle betydningen av konvensjonen likevel styrkes, og den vil få større gjennomslagskraft. Foto: Unsplash/Rasmus Gerdin

Regjeringen vil ta FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne inn i menneskerettsloven

— Vi vil gjøre FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til norsk lov, og ta det inn i menneskerettsloven, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Dette handler om en stor gruppe i samfunnet vårt og omfatter mange av oss, enten man har nedsatt hørsel, sitter i rullestol eller har andre funksjonsnedsettelser. Det er viktig at deres retter både respekteres og tas vare på, legger han til. Les saken på regjeringens sider.

UNRWA-sjefen: — Palestinere har krav på sine rettigheter

Sjefen for FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, understreket sin forpliktelse til å bistå en befolkning som «fortsatt får sine rettigheter krenket». Les saken på UN News.

Haiti: Menneskerettighetssituasjonen er fortsatt «veldig alarmerende»

Gjengvold i Haiti fortsetter å ha en ødeleggende innvirkning på befolkningen, ifølge en ny rapport fra FNs kontor i landet (BINUH) om menneskerettighetsbrudd registrert i siste kvartal av 2024. Les saken på UN News.

Arbeidsliv

null
I kjølvannet av de katastrofale jordskjelvene i Tyrkia og Syria i februar 2023 har ILO fokusert på arbeidsbasert rehabilitering for å sikre at de berørte lokalsamfunnene ikke bare kunne dra nytte av den gjenoppbygde infrastrukturen, men også får arbeid og inntekt. Dette har bidratt til økt motstandskraft og økonomisk stabilitet. Foto: ILO

Syria: ILO gjenoppbygger liv og levebrød etter jordskjelvet i 2023

To år etter det ødeleggende jordskjelvet, har ILOs omfattende respons i sysselsettingsintensive industrier tatt tak i både umiddelbare og langsiktige utvinningsbehov. Les saken på ILOs sider.

Hvordan kompetansen til migranter former morgendagens arbeidsstyrke

Ettersom global migrasjon fortsetter å vokse, er verden forberedt på å utnytte potensialet til migrantarbeidernes ferdigheter? ILOs regionale ferdighetsspesialist for Afrika, Christine Hofmann, dykker ned i det komplekse forholdet mellom migrasjon, kompetanseutvikling og fremtidens arbeid. Les saken på ILOs sider.

Aldri før har flere elever begynt på yrkesfag

For første gang har betydelig flere valgt yrkesfag enn studieforberedende i sitt første år på videregående skole. Størst er økningen på teknologi og industrifag, og på helse- og oppvekstfag. Les saken på regjeringens sider.

Matsikkerhet

null
Latin-Amerika og Karibia er den regionen i verden som er nest mest utsatt for ekstremvær, etter Asia. En ny FN-rapport viser at klimakrisen påvirker matsikkerheten i de fleste land. Foto: MINUSTAH

Latin-Amerika og Karibia: Klimakrisen påvirker matsikkerheten i tre av fire land

En fersk FN-rapport viser at endringer i klima og ekstremvær påvirker alle dimensjoner av matsikkerhet negativt og forverrer andre underliggende årsaker til alle former for underernæring i Latin-Amerika og Karibia. Les saken på IFADs sider.

Libanon: Matmangelen øker som følge av konflikten, viser ny rapport

Nesten én tredjedel av Libanons befolkning står overfor akutt matmangel etter opptrappingen av konflikten i slutten av 2024. Det vil sannsynligvis gå sakte å komme seg etter konfliktenes innvirkning på landbruket og økonomien, ifølge en ny vurdering av matvaresikkerheten. Les saken på FAOs sider.

Nytt ekspertutvalg: Skal se på hvordan vi kan styrke bærekraften i det norske matsystemet

Regjeringen har oppnevnt et ekspertutvalg for å utrede fremtidens matsystem, der folkehelse, klima, natur og landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk blir satt i sammenheng. Utvalget ledes av statsforvalteren i Rogaland, Bent Høie. Les saken på regjeringens sider.

Helse

null
Mer enn 60 prosent av alle mødredødsfall anslås å finne sted i humanitære kriser og sårbare situasjoner, steder der kvinner sliter med å få tilgang til den omsorgen og ernæringen som er nødvendig for å kunne bære frem et trygt svangerskap. Selv under de beste omstendigheter er altfor mange kvinner ikke i stand til å si nei til sex, omtrent én fjerdedel av alle kvinner, ifølge nye data. Foto: OCHA/Gemma Cortes

Hvordan redder familieplanlegging liv?

Prevensjonsmidler er en del av livreddende humanitær nødhjelp. Dette kan virke kontraintuitivt for noen, men det er et faktum både for den medisinske vitenskapen, humanitære hjelpearbeidere og kvinner selv. Les saken på UN News.

Nordisk vinmonopolmodell «hyllet» av WHO

De nordiske vinmonopolene, butikker som har enerett til å selge de fleste alkoholholdige drikkevarer i Finland, Island, Norge, Sverige og Færøyene har, ifølge WHO, bidratt til et relativt lavt alkoholforbruk og færre alkoholrelaterte skader. WHOs Europaregion er historisk kjent for skadelige drikkemønstre og høye nivåer av alkoholrelaterte skader. Les saken på WHOs sider.

Sør-Sudan: M-kopper-utbrudd erklært, ifølge WHO

Sør-Sudans helsedepartement har erklært et utbrudd av m-kopper i Juba. Erklæringen kommer etter at det nasjonale folkehelselaboratoriet bekreftet et tilfelle av m-kopper den 6. februar 2025. Les saken på WHOs sider.

Klima og miljø

null
En fersk FN-rapport viser at oppfinnerne jobber hardt for å sikre at morgendagens transportløsninger blir renere og bedre enn i dag». Ifølge WIPO har patentanmeldelsene for fremtidige transportløsninger økt med 700 prosent i løpet av de siste to tiårene, fra 15 000 oppfinnelser i 2003 til 120 000 i 2023. Foto: iStock Photo/gorodenkoff

Gjenbrukbare raketter, lufttaxier og «selvkjørende biler» er fremtiden

Lufttaxier, «selvkjørende biler» og gjenbrukbare raketter er bare noen av de fremtidige transportløsningene som oppfinnere over hele verden strever med å gjøre til virkelighet – mens patenter på forbrenningsmotorer «flater ut», opplyser Den internasjonale opphavsrettsorganisasjonen (WIPO). Les saken på UN News.

Øst-Asia og Stillehavet: Forurensning truer barns liv, advarer UNICEF

Mer enn 100 barn under fem år dør hver dag i Øst-Asia og Stillehavet på grunn av luftforurensning, advarte FNs barnefond (UNICEF) i en ny analyse, og ber om hastetiltak for å takle krisen. Les saken på UN News.

Norges første rapportering under Parisavtalen

Norge har gjennomført sin første rapportering under Parisavtalen. Rapporten beskriver blant annet hvordan Norge følger opp vårt mål under Parisavtalen om å redusere klimagassutslippene med minst 55 prosent i 2030 sammenliknet med utslippsnivået i 1990. Les saken på regjeringens sider.

WMO: Januar måned var den varmeste noensinne

Verden har nettopp opplevd den varmeste januar noensinne, sa Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), og siterte data samlet inn av FN-partneren Copernicus klimatjeneste. Les saken på UN News.

FN overvåker asteroide som har «ørliten risiko» for å treffe jorden

FNs planetforsvarsorganisasjoner overvåker nøye en asteroide som har en ørliten risiko for å treffe jorden. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har uttalt at det er nesten 99 prosent sjanse for at asteroiden – kalt 2024 YR4 og er mellom 40 og 90 meter bred – vil passere jorden 22. desember 2032, men at en mulig kollisjon «ennå ikke kan utelukkes». Les saken i BBC News.

Utvikling

null
Bjørg Sandkjær, tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, flytter til New York der hun skal ta over rollen som FNs assisterende generalsekretær for politikk-koordinering i FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker. Foto: UN Photo/Loey Felipe

FN-sjefen utnevner tidligere statssekretær Bjørg Sandkjær til assisterende generalsekretær for politikk-koordinering

FNs generalsekretær António Guterres har kunngjort utnevnelsen av Bjørg Sandkjær fra Norge til assisterende generalsekretær for politikk-koordinering i FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker. Les saken på FNs sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

3.–14. februar: Den 62. sesjonen i Komiteen for fredelig bruk av det ytre rom (COPUOS) sin vitenskapelige og tekniske underkomité. Les mer om arrangementet.

3.–21. februar: Den 90. sesjonen av FNs komité om avskaffelse av alle former for diskriminering av kvinner. Les mer om arrangementet.

10. februar: FNs organisasjon for handel og utvikling (UNCTAD) lanserer sin rapport om den økonomiske utviklingen i Afrika. Les mer om arrangementet.

10.–14. februar: Den 63. sesjonen i Kommisjonen for sosial utvikling (CSocD63). Les mer om arrangementet.

10.–29. februar: Den 77. sesjonen i Komiteen for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (CESCR). Les mer om arrangementet.

11. februar: 2025-sesjonen i Komiteen for sivilsamfunnsorganisasjoner. Les mer om arrangementet.

12.–13. februar: Den 48. sesjonen i IFADs styrende råd. Les mer om arrangementet.

13. februar: WHO lanserer 2025-oppdateringen av den 11. revisjonen av den internasjonale sykdomsklassifikasjonen (ICD-11). Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye