Endret aldergrense på ny familiefilm etter tilsyn
Den nye norske kinofilmen Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral har fått ny aldergrense etter at Medietilsynet har ført tilsyn med filmen. Filmen har nå aldersgrense 6 år mens den først var merket tillatt for alle.

Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral har ordinær premiere fredag 7. februar. Medietilsynet førte tilsyn med filmen etter tips fra publikum som hadde sett førpremieren.
– Medietilsynets vurdering var at aldersgrensen på denne filmen burde være 6 år. Etter vår vurdering går filmens intense partier og gjentatte skildringer av dramatiske elementer ut over det som kan aksepteres for en film som er tillatt for alle, sier avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten.
Aldersgrensene skal beskytte barna
Formålet med aldersklassifisering er å beskytte barn mot innhold som kan skape angst, virke skremmende eller vekke uro. Samtidig må dette balanseres mot barns rett til informasjon og tilgang til medieinnhold.
– Selv om Kaptein Sabeltann-universet er kjent for mange, er det Medietilsynets vurdering at de hyppige dramatiske skildringene med skumle skikkelser går ut over tålegrensen til de yngste barna, sier Sekkelsten.
Hun understreker at dialogen med distributøren har vært god, og roser dem for rask endring etter tilsynet.
Distributøren av filmen, Nordisk Film Distribusjon AS, endret aldersgrensen på Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral fra tillatt for alle til 6 år så fort de ble kjent med Medietilsynets vurdering.
De yngste kan se med en voksen
Selv om filmen nå har fått aldersgrense 6 år, kan barn under 6 år se Sabeltann-filmen på kino dersom de er sammen med en foresatt. Dette følger av den såkalte ledsagerregelen i bildeprogramloven. Regelen åpner for at barn kan se kinofilm med ett trinn høyere aldersgrense enn alderen til barnet tilsier, så lenge de er i følge med foresatte eller andre i foresattes sted.
Nøkkelord
Kontakter
Bengt-Eigil RuudkommunikasjonsrådgiverKommunikasjon og rådgivning
Tel:+4790667828bengt-eigil.ruud@medietilsynet.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Lav bevissthet om produktplassering hos norske TV-seere21.3.2025 06:50:00 CET | Pressemelding
Bare fire av ti har lagt merke til at program på norske TV-kanaler og strømmetjenester er merket med produktplassering, ifølge en undersøkelse som Kantar har gjort på oppdrag fra Medietilsynet. En like lav andel vet hva denne merkingen faktisk betyr.
Nordisk Film Kino får advarsel av Medietilsynet for skremmende kinoreklame20.3.2025 06:50:00 CET | Pressemelding
Medietilsynet har gitt Nordisk Film Kino advarsel for å ha sendt skremmende kinoreklame før en film med aldersgrense seks år. Dette er første gang en kino får advarsel for brudd på bildeprogramloven.
Endringer i innovasjonsstøtte til mediene på høring12.3.2025 16:25:04 CET | Pressemelding
Forslag om endringer i ordningen for innovasjons- og utviklingstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier er nå sendt på høring.
Medietilsynet mener at TV 2 oppfyller lovkrav for distribusjon av VM7.3.2025 14:19:59 CET | Pressemelding
TV 2 oppfyller kravene i kringkastingsregelverket om bred distribusjon og vederlagsfri tilgang til VM ved distribusjon på TV 2 Direkte, mener Medietilsynet. Vurderingen er gjort som følge av avtaleforhandlingene mellom TV 2 og Telia, som gjør at en del seere ikke får tilgang til dette tilbudet.
Medietilsynet får tilsynsansvar for DSA28.2.2025 14:14:55 CET | Pressemelding
Regjeringen har besluttet at Medietilsynet, Forbrukertilsynet, Datatilsynet og Nkom får ansvaret for å håndheve EU-forordningen Digital Services Act (DSA) når regelverket blir en del av norsk rett. Nkom blir norsk DSA-koordinator.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom