Gaupe lever med kun tre bein
Flere viltkamera som tilhører Norsk institutt for naturforskning (NINA) fanget i fjor opp ei gaupe som mangler nedre del av høyre frambein. Utrolig nok ser den ut til å klare seg godt.

Gaupa med tre bein ble første gang fotografert av et viltkamera nordøst for Moss i Våler kommune 17.juli i fjor. Den er senere observert på et viltkamera i Vestby kommune 16. november. Deretter ble den fanget opp på to viltkamera i Våler 29. november og 4. desember, som er siste observasjon.
Avstanden mellom kameraene betyr at den har brukt et areal på mer enn tohundre kvadratkilometer, og det på kun tre bein.
Virker i fin form
– Gaupa har kun tre fungerende bein, men ser fra bildene ut til å være i fin form. Vi vet ikke hvorfor den mangler en fot. Det kan være fra en skuddskade, skader etter påkjørsel, eller den kan ha satt seg fast på et vis, sier John Odden, prosjektleder av Scandcam.
Viltkameraene i området er satt ut av prosjektet Scandcam, som eies og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA). Prosjektet bruker viltkamera til å studere og overvåke store rovdyr og andre arter i norsk natur.
Kan leve med skader
Ved å studere flekkemønsteret på pelsen til gaupa, er forskerne rimelig sikre på at de også har bilder av den samme gaupa fra 2023 og tidligere i 2024, da med alle beina intakt. Gaupa har klart seg i minst fem måneder med kun tre bein.
– Vi vet at mange ville dyr klarer seg med store skader. Det finnes eksempler på jerver og rådyr som har levd lenge med tre bein og til og med fått unger. Det er likevel oppsiktsvekkende at en spurtjeger som gaupa klarer å drepe byttedyr med bare et forbein, sier Odden.
Bruker viltkamera til naturovervåking
Du kan følge med på dyrene som passerer NINAs viltkameraer ved å besøke viltkamera.nina.no.
Scandcam har siden 2010 bistått i arbeidet med å overvåke antall familiegrupper av gaupe ved hjelp av viltkamera, og har et stort antall viltkamera flere steder i landet. Observasjoner av hunngaupe med unger benyttes i den årlige overvåkingen av familiegrupper, i regi av Rovdata (lenke). Siden 2021 har prosjektet også vært en sentral del av overvåkingen av villsvin.
– Vi jobber også med å se om det store nettverket av viltkamera kan benyttes til å overvåke flere pattedyrarter i en verden som er i endring på grunn av klimaendringer og forringelse av leveområder på grunn av menneskelig aktivitet, avslutter Odden i NINA.
Kontaktperson i NINA:
Nøkkelord
Kontakter
John OddenSeniorforskerNINA Oslo
Tel:91897175john.odden@nina.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Villaksens gener bør fryses for framtida14.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
Genbanker blir viktigere enn noen gang for å bevare mangfoldet i villaksens gener. Å fryse ned melke er den mest effektive metoden, slår ekspertgruppe fast.
Mer hogst truer naturmangfoldet - også om det skjer med lukket hogst11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Redusert omfang av flatehogst kan være bra for naturmangfoldet, men alternativene kan også føre til at naturskog som ellers hadde fått stå urørt vil hogges, viser ny rapport.
Nå vet vi mer om hvor mye tamrein bjørnen spiser3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressemelding
Ny forskning gir bedre oversikt over hvor mye tamrein en bjørn faktisk spiser, og hvilke bjørner som gjør skade. Kunnskapen gjør det mulig å beregne erstatningen for drepte tamrein mer presist.
Antall bjørner i Norge fortsetter å øke2.4.2025 11:31:54 CEST | Pressemelding
I fjor ble det påvist 191 brunbjørner i Norge. Dette er det høyeste antallet påvist siden den landsdekkende DNA-overvåkingen startet i 2009. Estimatet på antall binner med årsunger øker også, men bestanden er under den nasjonale bestandsmålsettingen på 13 årlige bjørnekull.
Irske havørner på egne vinger26.3.2025 13:34:08 CET | Pressemelding
Siden 2007 har nøyaktig 200 norske havørnunger fått et nytt hjem i Irland. Til sommeren sendes siste ungekull over til den grønne øya, det markerer slutten på gjeninnføringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom