Migrasjonsåret 2025: Søk i passasjerlister for White Star Line
Nå kan du søke i passasjerlistene til White Star Line på Digitalarkivet, som en del av Arkivverkets markering av Migrasjonsåret.
I 2025 er det 200 år siden den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika. Dette markeres med det nasjonale jubileet Crossings 200. Arkivverket deltar i markeringen ved å gjøre viktig kildemateriale som belyser Norges migrasjonshistorie, tilgjengelig på Digitalarkivet.
– Migrasjon er en sentral del av Norges historie, og markeringen av Migrasjonsåret gir oss en anledning til å reflektere over hvordan dette har formet landet vårt, sier riksarkivar Inga Bolstad. – Ved å gjøre disse kildene digitalt tilgjengelig, får både forskere bedre tilgang til historiske data, og det blir enklere for privatpersoner å finne sine forfedre.
White Star Line og Titanic
Først ut er kildemateriale fra White Star Line. Det britiske rederiet, på norsk ofte kalt Hvide Stjerne Linien, ble etablert i 1845. Rederiet transporterte emigranter fra Europa til Amerika, og er særlig kjent for skipet RMS Titanic. Dette skipet sank på jomfruturen i april 1912, etter å ha kollidert med et isfjell.
Blant materialet som er publisert på Digitalarkivet, er passasjerlister for skipene. Mens passasjerlistene tidligere kun var tilgjengelige som digitaliserte kilder, er de nå skrevet av og mulige å søke i. Passasjerlistene inneholder blant annet navn, avreisesteder og reisemål.
Det var 31 norske passasjerer på Titanic, og blant passasjerlistene på Digitalarkivet finnes også informasjon om disse reisende. Listene viser hvordan flere nordmenn startet reisen på tilbringerskipet «Oslo», før de gikk ombord på Titanic i Southampton.
Markedsføring og posthistorie
I tillegg til passasjerlister, er det publisert en utklippsbok. Denne dokumenterer hvordan rederiene markedsførte reisene, i tillegg til at det er bevart prislister og forskjellige dokumenter i boka.
Det er også publisert en postkvitteringsbok for perioden 1886–1888. Denne gir en oversikt over post som ble fraktet med White Star Line sine båter til navngitte mottakere både i Norge og utlandet.
Flere viktige kilder til den norske migrasjonshistorien
Arkivverket vil gjøre flere kilder til norsk migrasjonshistorie tilgjengelig gjennom hele 2025. Det vil både være nye kilder som blir publisert på Digitalarkivet, og tidligere publiserte kilder som nå vil bli mulige å søke i.
Fakta: Arkivverkets bidrag til Migrasjonsåret 2025
-
I 2025 markeres det nasjonale migrasjonsjubileet Crossings 200, i forbindelse med at det er 200 år siden den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika.
-
Arkivverket deltar i markeringen ved å gjøre viktig kildemateriale som belyser Norges migrasjonshistorie, tilgjengelig på Digitalarkivet.
Nøkkelord
Kontakter
Ingvild Aarøe TønnesenseniorrådgiverStrategi og kommunikasjon
Tel:93657337ington@arkivverket.noBilder
Lenker
Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.
Følg pressemeldinger fra Arkivverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arkivverket
Nytt arkivregelverk fører til færre tilsyn i 202514.1.2025 09:17:30 CET | Pressemelding
Arkivverket førebur innføringa av eit nytt arkivregelverk. Overgangen til det nye regelverket inneber store endringar for tilsynsverksemda. For å prioritere arbeidet med implementering og rettleiing av det nye regelverket, vil talet på tilsyn i 2025 bli redusert.
Opnar for eksterne testbrukarar av fototenesta i Digitalarkivet – Bergen byarkiv er først ute7.1.2025 11:43:32 CET | Pressemelding
Arkivverket opnar no for at eksterne arkivinstitusjonar kan teste å publisere fotografiar i Digitalarkivet, i tillegg til digitaliserte dokument. Bergen byarkiv er den første eksterne aktøren som har tatt i bruk den nye fototenesta. Med det er over 7700 historiske bilete frå Bergen no tilgjengelege for publikum.
Arkivutviklingsmidlar 2024: Frå lulesamiske arkiv til kunstig intelligens16.12.2024 14:48:08 CET | Pressemelding
Prosjekt- og utviklingsmidlane til arkiv går i år mellom anna til å ordne lulesamiske arkiv og til automatisk handskriftgjenkjenning.
Ny tjeneste i Digitalarkivet: Digital kildeutgivelse5.11.2024 07:36:10 CET | Pressemelding
Som en del av Landslovsjubileet, tester Arkivverket nå ny funksjonalitet for digital kildeutgivelse.
Middelalderfragmenter tilgjengelig for alle i Digitalarkivet24.10.2024 08:15:41 CEST | Pressemelding
I år er det 750 år siden Norge fikk sin første landsdekkende lov under kong Magnus Lagabøte. I den forbindelse gjør Arkivverket alle norrøne fragmenter av landslovmanuskripter tilgjengelig i Digitalarkivet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom