Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Fluer, fjørfe og fermenterte frø funker som fôr

Del

Svarte soldatfluer, fermenterte solsikkefrø og kyllingmel virker like godt som tradisjonelt fôr, viser en studie.

Laks på skjærefjøl på laboratorie
Nytt fôr gjør at laksen vokser like godt og holder seg like frisk, viser forskningen til Linn Haug Eide. Tobias Torjusen / Nordforsk

Laksen vokser like godt, den holder seg like frisk og den legger på seg like mye per kilo fôr den får. 

– Felles for alle forsøkene er at vi fant egentlig ingen negative effekter, forteller Linn Haug Eide.

Til daglig arbeider hun for Eide Fjordbruk. Hun tar en såkalt nærings-ph.d.. Det vil si at hun er ansatt i bedriften samtidig som hun forsker ved universitetet på et tema som bedriften trenger å kunne mer om.  

Mål fra regjeringen

Forskningen hennes handler om bærekraftig fôr. 

– Myndighetene har satt seg store mål om å øke lakseproduksjonen. Da er det mye som må løses – blant annet behovet for bærekraftig fôr, forklarer Margareth Øverland. 

Hun er professor ved NMBU, senterdirektør for Foods of Norway og har vært veileder for Linn Haug Eide.

– Næringen er sårbar siden den er basert mye på import. I dag er 92 prosent av fôret til laksen importert, og fôret utgjør 75 prosent eller mer av det totale klimafotavtrykket. I samfunnsoppdraget som regjeringen har lansert, er målet at alt fôr skal være bærekraftig innen 2034 og minst 25 prosent av det skal produseres lokalt her i Norge, sier Øverland.

Rester blir mat

Mer bærekraftig enn det fôret som Linn Haug Eide har forsket på, er det vanskelig å få det. Hun har sett på tre forskjellige løsninger. 

Alle er basert på plante-biprodukter og matrester – det som på fagspråket kalles sidestrømmer – som råvare for å skape de proteinene som laksen trenger for å vokse og holde seg sunn og frisk.

Den ene løsningen er svarte soldatfluer som spiser planter og matrester som ellers ikke kan brukes. Den andre er selve plante-biproduktene. 

Egentlig inneholder de for mye fiber til at laksen kan utnytte næringsstoffene. 

Men når plante-biproduktene fermenteres – den samme gjæringsprosessen som gir oss for eksempel øl, yoghurt, rakfisk, tofu eller soyasaus – da blir smaken bedre og næringsstoffene blir mer tilgjengelige.

Det tredje nye fôret som Eide har prøvd ut, er kyllingmel. Kyllingproduksjonen øker både i Norge og resten av Europa. Dermed blir det stadig mer biprodukter: de delene av kyllingen som ikke mennesker kan spise.

Full skala

– Det som er spesielt med den forskningen vi har gjort nå, er at den er gjort i såpass stor skala. Dette var et område der det manglet kunnskap. Vi visste ikke hva behovene til laksen ville være under sånne forhold, sier Linn Haug Eide.

Det er gjort forsøk med både fluer, solsikkefrø og kyllingmel tidligere, men de har vært begrenset til små laboratorier. 

Denne gangen er det nye fôret testet i merder ute i fjorden med opptil 50.000 fisker per merd, og laksen er fôret opp helt til den er klar for å slaktes.

Full offentlighet

– Et viktig poeng i forskningen har vært at vi vil at resultatene skal være offentlige. Veldig mye fôrforskning blir gjort av fôrselskapene. De vil holde det de gjør konfidensielt. Vi håper at vi kan bidra til at alle kan dra nytte av dette: Det er ingen av oss som skal selge fôrråvarer, forklarer Eide.

Forskningen hennes har allerede vakt stor interesse. Internasjonale forskningstidsskrifter har publisert artikler, og solsikkemel til fôr har vært tema i fagbladet Feednavigator.

– Solsikker kan du produsere i Europa. Fôrindustrien går mer i retning av å bruke europeiske kilder. Store firmaer satser mye på moderne teknologi for å fermentere både solsikker, soya og mais, sier Margareth Øverland.

– Det er ingenting som ligger an til å erstatte soya på veldig lang tid. Soya brukes i fôr til alle slags dyr. Derfor trenger vi veldig mange forskjellige alternativer, sier Linn Haug Eide.

Selv har hun vist at tre av de nye alternativene virker som de skal.

Tidlig ute med klima

Erlend Eide forteller at Eide Fjordbruk allerede har endret standarddietten til fisken sin basert på forskningen som er gjort. 

– Det er flere grunner til at vi engasjerer oss i forskning. Men vi var tidlig ute med å måle CO₂-avtrykk. Da så vi fort at fôret er den klart største bidragsyteren til klimautslippene fra laksen, sier han.

Erlend Eide er teknisk sjef og også ansvarlig for forskning og utvikling i konsernet. 

– Før var det forsket på soya og hvordan det kan gi infeksjoner i tarmen. Nå har vi vinklet enda mer mot hvordan få ned fotavtrykket og bruke mer lokale råvarer og hvordan det påvirker fisken, sier han.

– Det er mye som påvirker hvor du skal hente fôrråvarer – både politikk, krig og at det skal være kortreist, sier Eide.

Han forklarer at bare en veldig liten andel av fôret i dag er lokalt. 

– Derfor kreves det mer forskning for å finne lokale råvarer og øke den andelen, sier han.

Linn Haug Eide disputerer for doktorgraden sin ved NMBU 29. januar.

Tittel på avhandlingen: "Alternative Protein Sources for Farmed Atlantic Salmon Evaluated Under Commercial-Scale Field Conditions"

Kontakter

Bilder

Laks på skjærefjøl på laboratorie
Nytt fôr gjør at laksen vokser like godt og holder seg like frisk, viser forskningen til Linn Haug Eide.
Tobias Torjusen / Nordforsk
Last ned bilde
Linn på kaia, tar ut prøver av fiskefilet
Det har vært viktig at forskningsresultatene er tilgjengelige for alle, sier Linn Haug Eide.
Britt Kari Legård
Last ned bilde
Nærbilde av Margareth Øverland og Linn Haug Eide
Margareth Øverland (til venstre) og Linn Haug Eide forsker for å løse samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr.
Georg Mathisen
Last ned bilde
Fiskeanlegget med ansatte prater sammen
Fôret er testet i full skala i merdene til Eide Fjordbruk
Tobias Torjusen / Nordforsk
Last ned bilde
Linn ser i mikroskop
Resultatene til Linn Haug Eide har vakt stor interesse internasjonalt allerede.
Tobias Torjusen / Nordforsk
Last ned bilde

Lenker

Om oss

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Nye studieprogrammer i Mat, teknologi og helse ved NMBU9.12.2024 11:48:54 CET | Pressemelding

– Mat angår oss alle. Gjennom studieprogrammene i mat, teknologi og helse skal vi utdanne mennesker som vil være svært relevante for arbeidslivet i tiden framover, og som har en dyp forståelse for fagområdene matvitenskap, ernæring og prosessering av råvarer. Studentene våre skal ta med seg bred kunnskap om hvordan maten vi spiser er bygget opp, hvor den kommer fra, hvordan den best behandles, og hvordan den påvirker helse, miljø, klima og samfunn, sier NMBU-professor Harald Carlsen. Han er leder for programrådet for matvitenskap ved universitetet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye