Oslofjorden: Alvorlige funn i ny tilstandsrapport
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press. Forskere understreker behovet for koordinert innsats på tvers av sektorer for å forbedre tilstanden og sikre fjordens fremtid.
En ny tilstandsrapport fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) tegner et alvorlig bilde av økosystemet i Oslofjorden. Rapporten er finansiert av Miljødirektoratet og utarbeidet i samarbeid med Havforskningsinstituttet, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Universitetet i Oslo.
– Med noen unntak utvikler økosystemet i Oslofjorden seg i feil retning, sier Helene Frigstad, seniorforsker i NIVA og prosjektleder for rapporten.
– Samlet viser rapporten at økosystemet i Oslofjorden er under for stort press, og at det er behov for samtidige tiltak på tvers av sektorer for å forbedre tilstanden, sier Frigstad.
For vurderinger basert på Vannforskriften, er økologisk tilstand i fjorden stort sett moderat. Det betyr at tiltak skal gjøres for å forbedre miljøtilstanden. Der det er gjort egne, faglige vurderinger, er status stort sett vurdert til moderat eller dårlig.
Langvarig menneskelig påvirkning
Rapporten peker på at langvarig menneskelig aktivitet har satt tydelige spor på økosystemet. De viktigste årsakene inkluderer forurensning fra landbruk, avløp og industri, langvarig overfiske og bygging i strandnære områder.
I tillegg preges fjorden av nye, fremmede arter – men også av en økende andel arter som forsvinner eller er truet.
– Vi ser en bekymringsfull nedgang i arter som torsk og andre torskefisk, samt viktige marine planter som stortare og ålegress. Samtidig brer lurven og flere fremmede arter seg, noe som utgjør en økologisk risiko for de opprinnelige artene, forklarer Frigstad.
Positiv utvikling enkelte områder
Til tross for det alvorlige bildet, viser rapporten enkelte lyspunkter. Den økologiske tilstanden i indre Oslofjord har vist bedring de siste årene. Det er også en positiv utvikling når det gjelder mange miljøgifter – selv om grenseverdiene for stoffer som kvikksølv og PCB fortsatt overskrides.
Kontakter
Mari SolerødKommunikasjonslederNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:952 13 880mari.solerod@niva.noHelene FrigstadSeniorforskerNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:992 64 002helene.frigstad@niva.noBilder
Lenker
Om oss
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen13.6.2024 10:13:19 CEST | Pressemelding
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
Utvikler nye verktøy for havforvaltning17.4.2024 11:30:59 CEST | Pressemelding
Havet er utsatt for press fra mange hold, noe som gjør det krevende å sikre god økologisk tilstand. Nå utvikler en NIVA-ledet ekspertgruppe nye verktøy til oppgaven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom