Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad forestod overrekkelsen og anerkjente de fire produktene for deres unike og utsøkte kvaliteter.
Spesialitet-merket, som administreres av Stiftelsen Norsk Mat, er det offisielle merket for lokalmat- og drikkeprodukter i Norge med helt spesielle kvaliteter og særpreg. Merket tildeles kun produkter som virkelig skiller seg ut, og utvelgelsen gjøres av en uavhengig fagjury bestående av eksperter innen mat og drikke.
De fire produktene som mottok Spesialitet-merket er:
-
Norrøna spekesildfilet fra Kyvik Sild AS - et førsteklasses produkt laget av norsk vårgytende sild, med friske dufter, rund smak, og perfekt konsistens.
-
Norrøna kryddersildfilet fra Kyvik Sild AS - også laget av norsk vårgytende sild, med tilsvarende friske dufter, rund smak, og perfekt konsistens.
-
Beiarværing fra Beiarmat AS - en geitost laget av fersk geitemelk, med en moden smak og umamipreg.
-
Sæter Whiskyrøkt fra Beiarmat AS - en geitost med mild, kremet smak og røkt finish.
Under tildelingen uttrykte statsråden sin begeistring for disse produktene: "Disse fire produktene er i særklasse i sine respektive kategorier. De representerer det beste innen norsk lokalmat og viser hvor langt vi har kommet når det gjelder kvalitet og innovasjon i matproduksjon."
Representanter fra Kyvik Sild AS og Beiarmat AS var til stede for å motta utmerkelsene.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder


Lenker
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Lofotlam godkjent som Beskyttet geografisk betegnelse i EU19.1.2025 15:59:01 CET | Pressemelding
Offisiell overrekkelse av PGI-status til Lofotlam.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom