Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad forestod overrekkelsen og anerkjente de fire produktene for deres unike og utsøkte kvaliteter.
Spesialitet-merket, som administreres av Stiftelsen Norsk Mat, er det offisielle merket for lokalmat- og drikkeprodukter i Norge med helt spesielle kvaliteter og særpreg. Merket tildeles kun produkter som virkelig skiller seg ut, og utvelgelsen gjøres av en uavhengig fagjury bestående av eksperter innen mat og drikke.
De fire produktene som mottok Spesialitet-merket er:
-
Norrøna spekesildfilet fra Kyvik Sild AS - et førsteklasses produkt laget av norsk vårgytende sild, med friske dufter, rund smak, og perfekt konsistens.
-
Norrøna kryddersildfilet fra Kyvik Sild AS - også laget av norsk vårgytende sild, med tilsvarende friske dufter, rund smak, og perfekt konsistens.
-
Beiarværing fra Beiarmat AS - en geitost laget av fersk geitemelk, med en moden smak og umamipreg.
-
Sæter Whiskyrøkt fra Beiarmat AS - en geitost med mild, kremet smak og røkt finish.
Under tildelingen uttrykte statsråden sin begeistring for disse produktene: "Disse fire produktene er i særklasse i sine respektive kategorier. De representerer det beste innen norsk lokalmat og viser hvor langt vi har kommet når det gjelder kvalitet og innovasjon i matproduksjon."
Representanter fra Kyvik Sild AS og Beiarmat AS var til stede for å motta utmerkelsene.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder


Lenker
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom