Ny satellitt styrker norsk havovervåking
Tirsdag kveld er det klart for å sende Kystverkets nyeste satellitt, NorSat-4, opp i bane rundt jorda. Satellitten skal bidra til å opprettholde Norges evne til havovervåking for trygg skipstrafikk i norske farvann. Oppskytingen kan følges direkte.
Satellitten som nå skal skytes opp er en såkalt mikrosatellitt. Den er bare 30 x 31 x 45 cm og veier bare 34 kilo. Satellitten eies av Kystverket, og inngår i Kystverkets romprogram for å styrke og opprettholde Norges evne til havovervåkning.
- Vi tar oppgaven med å drive sivil-maritim havovervåkning på stort alvor. Norsat-4 er et viktig tilskudd.
til vår tekniske infrastruktur, sier kystdirektør Einar Vik Arset.
- Den befester Norges evne til å holde oversikt over hva som foregår i våre havområder, noe som er av ekstra betydning i dagens geopolitiske klima, understreker han.
Vil se de som prøver å være usynlige
Satellitten samler AIS-informasjon - informasjon om identitet, posisjon og fart fra skip i norske farvann. Det sender den til jordstasjoner i Vardø og Tromsø. I tillegg har den et nyutviklet lavlyskamera som skal kunne fotografere skip som har slått av sin AIS-sender. Å slå av AIS-senderen og på den måten unnlate å samarbeide med maritime myndigheter, strider mot internasjonale regler for skipstrafikk.
- Kameraet er en eksperimentell nyttelast, men om det fungerer som ønsket vil det styrke evnen til å oppdage fartøy som eventuelt ikke bruker AIS, kommenterer kystdirektøren.
Lavlyskameraet og krypto-utstyret er en del av Forsvarets romsatsing. Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har stått for utviklingen og vil ha hovedansvar for test og evaluering av den sammen med Forsvaret og Kystverket.
- Både lavlyskameraet og krypteringsnyttelasten vil bane vei for nye tjenester og mer robust rominfrastruktur. Dette er svært viktig i den videre utviklingen av vår nasjonale egenevne i rommet», kommenterer Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør i Norsk Romsenter.
Fruktbart samarbeid
Utviklingen av NorSat-4 er et samarbeid mellom Kystverket, Norsk Romsenter og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Kystverket og Forsvarsdepartementet har stått for finansieringen. Både norsk og utenlandsk romindustri har vært leverandører. Satellitten ble ferdigstilt av Spaceflight Laboratory i Canada, med utstyr fra Kongsberg Discovery, Eidsvoll Electronics og franske Safran Reosc.
– AIS-opptak fra satellitt var et stort fremskritt da vi demonstrerte det i 2010. Vi har sett behov for andre sensorteknologier som kan verifisere AIS-meldingene og gjøre overvåkingsbildet mer komplett. Navigasjonsradardetektoren på NorSat-3 og dette nye kameraet er FFIs siste bidrag til nasjonal maritim overvåking via satellitter, sier forskningsdirektør Trygve Sparr ved FFI.
Flere på overtid
Siden den første (AISSat-1) kom i bane rundt jorda i 2010, har Kystverket hatt uavbrutt AIS-dekning fra norske satellitter. Norsat-4 vil bli Kystverkets femte operative satellitt i drift i dette unike samarbeidet mellom Kystverket, Norsk Romsenter og Forsvaret / FFI. Under kan du se versjoner og årstall for oppskyting og levetid. Per i dag er fire satellitter operative; de to eldste operative (Norsat-1 og -2) vil mest sannsynlig gå ut av drift i løpet av året – langt ut over først antatte levetid.
Under kan du se versjoner og årstall for oppskyting og levetid. De to eldste i drift i dag, Norsat1- og -2, vil mest sannsynlig gå ut av drift i løpet av året – langt ut over først antatte levetid. Og Norsat-TD, som NRS satt i drift i 2023, hadde AIS-sensor blant nyttelasten. Men satellitten ble skadet av en solstorm i mai 2024 og forventes derfor å gå ut av drift i løpet av året.
(illustrasjon vedlagt)
Som det går frem av illustrasjonen over vil antallet operative satellitter i drift kunne være redusert fra fire til to allerede om et år. Kystverket vil derfor jobbe for å anskaffe en mindre, supplerende AIS-satellitt (AISSat-4), for å opprettholde evnen til havovervåkning på et godt nivå.
Følg oppskytingen i sanntid
Oppskytingen av den nye Norsat-4-satellitten skjer fra California, i regi av SpaceX, fra Vandenberg Space Force Base. Det vil skje presis kl 1949 norsk tid tirsdag 14. januar.
Etter oppskytingen slippes NorSat-4 løs fra bæreraketten, noe som vil skje cirka klokken 22.10 norsk tid. De første signalene fra NorSat-4 forventes å komme til våre jordstasjoner i Vardø og Tromsø en halv time senere. Så skal den nye norske satellitten «kommisjoneres» i noen uker.
Da skrur Norsk Romsenter på ett og ett system ombord og henter ned telemetri for å sjekke at alle verdier er normale. De kontrollerer at satellitten peker i riktig retning og skrur på nyttelastene en etter en for å teste dem.
Faktaboks: NorSat-4
Oppgave: Skal kartlegge skipstrafikk i norske farvann
Vekt: 34 kilo
Nyttelast: AIS-mottaker (Lenke til: Automatic Identification System)
Lavlyskamera (LLI) og Nanosat krypteringsenhet.
Bygd av: Space Flight Laboratory, med instrumenter fra
Kongsberg Discovery, Eidsvoll Electronics og franske Safran Reosc.
Eies av: Kystverket
Styres av: Statsat. Lavlysbildene analyseres av FFI
Finansiert av: Kystverket og Forsvarsdepartementet
Begivenheten kan følges direkte her: - SpaceX - Launches
Nøkkelord
Kontakter
Gro Kibsgaard-PetersenSenior kommunikasjonsrådgiverStaben for kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:+47 995 26 765gro.kibsgaard@kystverket.noBjørnar KleppesenioringeniørKystverket
Navigasjonsteknologi og maritime tjenester
Marianne MoenkommunikasjonsdirektørNorsk Romsenter
Tel:+47 480 63 743marianne.moen@spaceagency.noEspen Hofosssenior kommunikasjonsrådgiverFFI - Forsvarets Forskningsinstitutt
Tel:+47 934 40 158espen.hofoss@ffi.noBilder
Lenker
Om Kystverket
Kystverket er ein nasjonal etat for kystforvalting, sjøsikkerheit og beredskap mot akutt forureining. Kystverket arbeider aktivt for ein effektiv og sikker sjøtransport gjennom å ivareta transportnæringas behov for framkome og effektive hamner. Kystverket driv førebyggande arbeid og reduserer skadeeffektane ved akutt forureining, og medverkar til ein bærekraftig utvikling av kystsona. Kystverket ligg under Nærings- og fiskeridepartementet.
Følg pressemeldinger fra Kystverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kystverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kystverket
Ny veileder for trygge cruiseseilas20.12.2024 12:49:27 CET | Pressemelding
Cruisetrafikken utgjør en viktig del av aktiviteten langs norskekysten. Men store fartøy med mange passasjerer som ferdes i tidvis krevende værforhold kan også utgjøre en risiko. En ny veileder skal hjelpe cruisenæringen å redusere risikoen for alvorlige hendelser til sjøs.
Førjulspresang til kommunale fiskerihavner18.12.2024 12:00:04 CET | Pressemelding
Kystverket lyser nå ut en ny runde med statlig tilskudd til kommunale fiskerihavnetiltak. Søknadsfristen er satt til 1. mars 2025, og alle kystkommuner med aktive fiskerihavner – eller med planer om etablering av slike – oppfordres til å søke.
Byggingen av Stad skipstunnel sendt ut på anbud29.11.2024 13:10:39 CET | Pressemelding
– En viktig milepæl i arbeidet med å realisere verdens første skipstunnel, sier kystdirektør Einar Vik Arset.
Stad skipstunnel ut på anbud 1. desember13.11.2024 13:13:37 CET | Pressemelding
Endelig starter prosessen med å finne en entreprenør som kan bygge verdens første skipstunnel. Kystverket tror det er stor interesse for prosjektet i entreprenørmarkedet.
Vil du bli Kystverket sin nye leigetakar på Hellisøy fyr?8.11.2024 11:02:13 CET | Pressemelding
Brenn du for kystkultur? Har du ein god idé til aktivitetar på eit fyr, som samstundes gjer det tilgjengeleg for folk? Ettersom avtalen med Fedje kommune går ut ved årsskiftet, søker Kystverket no etter ein ny leigetakar for Hellisøy fyrstasjon. Som leigetakar må du gjere fyrstasjonen tilgjengeleg for ålmenta, formidle kystkultur og halde fyrstasjonen godt ved like.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom