Ny digital tjeneste skal gjøre det lettere å dra på utveksling
I disse dager tar flere tusen norske ungdommer et valg om de skal dra på utveksling til utlandet. Nå lanserer Utdanning.no en ny tjeneste som skal gjøre det lettere å navigere i jungelen av informasjon.
– Det var ikke så vanskelig å få informasjon, men det var mye å sette seg inn i. Jeg tror denne tjenesten kan være nyttig for elever og studenter som planlegger i reise på utveksling, sier elevene Linnea Lukhona Ngwanya Blindheimsvik og Ingeborg Lundtveit Eie ved Elvebakken skole i Oslo.
De skal på utveksling til USA og Australia, og var blant de først som fikk teste tjenesten «Veien til utveksling».
Inspirert fra spillverdenen
«Veien til utveksling» er bygget opp etter prinsipper fra spillverdenen, og gir tips til hva ungdommene må tenke på – alt fra økonomi til bolig og hvordan få seg venner i utlandet.
– Regjeringen har satt seg høye mål på utvekslingsområdet. God informasjon om hvilke muligheter som finnes, er avgjørende for å kunne ta et valg om å dra ut, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Inspirere, informere og engasjere
Ulike aktører har ansvar for ulike deler av informasjonen elever og studenter trenger når de utforsker sine muligheter for å dra på utveksling. Det kan virke overveldende og i ytterste konsekvens hindre noen i å dra.
– Det er nettopp dette vi ønsker å gjøre noe med i «Veien til utveksling». Vi ønsker å inspirere, informere og engasjere ungdommer til å reise på utveksling. Tjenesten er utviklet for elever og studenter, men den kan også være nyttig for foreldre og for rådgivere på skoler, sier Skule.
– En opplevelse vi tar med oss resten av livet
I «Veien til utveksling» møter du blant annet eleven Olene og studenten Anna, som forteller om sine opplevelser og gir tips og råd. De er enige om én ting:
– Å dra på utveksling var en opplevelse vi tar med oss resten av livet.
De får støtte av HK-dirs årlige undersøkelse blant elever på utenlandsopphold i videregående opplæring. Der kommer det frem at 70 prosent av de som har vært på utveksling ville dratt på ny.
Samarbeid med Ansa og Lånekassen
I tjenesten møter du også en karriereveileder fra Karriereveiledning.no, og får økonomiske tips fra Lånekassen. I tillegg bidrar Ansa med innhold fra sine bo- og leve-sider.
– Vi er takknemlige for alle som har vært med å bidra til innholdet, det gir stor verdi til brukeren. Vi håper at tjenesten blir godt brukt, og at enda flere tar steget og drar på utveksling, sier Skule.
Nøkkelord
Bilder
Lenker
Om oss
Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) vart etablert 1. juli 2021, og er underlagt Kunnskapsdepartementet. Direktoratet er eit resultat av samanslåinga av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit og NSD. Direktoratet vil også få oppgåver frå NOKUT.
Direktoratet har eit samla, nasjonalt ansvar for forvaltningsoppgåver innan høgare utdanning, høgare yrkesfagleg utdanning og kompetansepolitikk. Vi er fagleg rådgjevar for Kunnskapsdepartementet, set i verk politikken og samordnar verkemidla.
Direktoratet skal bidra til å utvikle kvaliteten i utdanning og opplæring, styrke det internasjonale samarbeidet og bidra til digital omstilling av universitet og høgskolar. Vi jobbar for å løfte kompetansen i befolkninga, gjere utdanning og opplæring av høg kvalitet tilgjengeleg for alle heile livet, og sikre arbeidslivet tilgang på kompetent arbeidskraft.
Om Veien til utveksling
Det har lenge vært et mål i norsk politikk at flere studenter skal ha et utenlandsopphold i løpet av studiene sine.
HK-dir har fått i oppdrag fra Kunnskapsdepartementet om å legge til rette for bedre og mer helhetlig informasjon om studier i utlandet. «Veien til utveksling» er en del av dette arbeidet.
Tjenesten er utviklet for elever og studenter, men også foreldre og rådgivere på skoler kan finne nyttig informasjon.
Veien til utveksling er utviklet av Utdanning.no i samarbeid med Bouvet.
Om Utdanning.no:
Utdanning.no er det nasjonale nettstedet for utdannings- og karriereinformasjon. Nettstedet drives av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Ny rapport: Små skoler sliter med å finne kompetente lærere8.1.2025 09:49:32 CET | Pressemelding
En kartlegging viser at 20 til 40 prosent av skolene sliter med å få tak i lærere med riktig kompetanse. Utfordringene er størst på små skoler, i distriktene og på de laveste trinnene.
Millionpris for handtering av farleg avfall13.11.2024 13:11:17 CET | Pressemelding
Fagskolen Vestfold og Telemark vann utdanningskvalitetsprisen for høgare yrkesfagleg utdanning 2024 for framifrå arbeidet med tilpassa utdanning i handtering av farleg avfall og miljøgifter. Prisen er på ein million kroner.
Millionpris til Høyskolen Kristiania26.9.2024 12:29:00 CEST | Pressemelding
– Vi er så stolte av at det omfattende arbeidet vi har gjort med utvikling av vurdering blir sett og satt pris på. Høyskolen Kristiania er tildelt Utdanningskvalitetsprisen for høyere utdanning 2024.
Fagskolene svarer på samfunnets behov3.6.2024 11:03:44 CEST | Pressemelding
Teknologiske fag og helsefag er de mest populære studieretningene ved årets samordnende opptak til fagskolene. Hele 75 prosent av alle som har fått tilbud om studieplass, har fått det innen disse fagområdene.
Rekordmange norske studenter dro på utveksling22.2.2024 12:31:03 CET | Pressemelding
I fjor dro 8085 norske studenter på utvekslingsopphold i utlandet, opp fra 7175 året før. Særlig Australia er blitt et populært reisemål for norske studenter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom